"Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var"

"Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var"

Moritanya'nın Ankara Büyükelçisi Lehwirthi:- "Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var. İlişkilerimiz her koşulda güçlüdür"- "Osmanlı döneminde ve şu anda oynadığı rolden dolayı Türkiye, tüm Müslümanların kalplerine yakın bir ülkedir. İstan

ANKARA (AA) - TUĞÇENUR YILMAZ - Moritanya’nın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ahmed Lehwirthi, "Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var. " dedi.

Büyükelçi Lehwirthi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moritanya ziyareti öncesi iki ülke arasında güçlenmeye devam eden ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Lehwirthi, Türkiye ile Moritanya'nın ortak değerlere sahip iki ülke olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ile arkadaşça değil, kardeşçe bir ilişkimiz var. Türkiye ile ilişkilerimiz her koşulda güçlüdür." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Moritanya ziyaretinin iki ülke açısından son derece önemli olduğuna dikkati çeken Lehwirthi, bu ziyaretin ikili ilişkileri daha yukarı taşımak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Lehwirthi, Türkiye'nin Moritanya ve genel olarak Afrika'daki rolü ile ilgili şunları kaydetti:

"Osmanlı döneminde ve şu anda oynadığı rolden dolayı Türkiye, tüm Müslümanların kalplerine yakın bir ülkedir. İstanbul, 600 yıl boyunca Müslüman ülkelerin başkentiydi. Şu anda da Türkiye ekonomik ve siyasi olarak bir kalkınma sürecindedir. Tabii ki bu da tüm İslam ülkeleri için bir gurur kaynağıdır. Türkiye’nin duruşu, Müslüman halkları için önemli bir duruştur."

- "Moritanya ile Türkiye'yi deniz yoluyla bağlamak istiyoruz"

Türkiye ile Moritanya arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin kısa sürede ivme kazandığına dikkati çeken Büyükelçi Lehwirthi, bu süreçte iki ülke arasında sağlık, güvenlik, inşaat gibi çeşitli alanlarda 12 iş birliği anlaşması imzalandığını belirtti.

Lehwirthi, önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Atasözümüzün dediği gibi, ticaret iki ülke arasındaki kardeşliği güçlendirir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Büyükelçi, "Moritanya ile Türkiye’yi direkt deniz yoluyla bağlamak istiyoruz. Böylece Türkiye’den Moritanya’ya ihraç edilen mallar daha hızlı bir şekilde ve daha az bir maliyetle ülkeye ulaşabilir." dedi.

Lehwirthi, Türkiye ile Moritanya arasındaki para transferinin Avrupa üzerinden gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye ve Moritanya arasında direkt para transferi yapmak istiyoruz. Bununla birlikte malların direkt ulaşımı için kargo uçakların gitmesini de bekliyoruz. Bunlar gerçekleştikten sonra ticaret hacmimiz 2-3 katına çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.

- Balıkçılık ve madencilik ön planda

Büyükelçi Lehwirthi, Moritanya'da birçok Türk iş adamının bulunduğuna dikkati çekerek, bu girişimcilerin balıkçılık ve madencilik alanına eğildiklerini kaydetti.

"Türkler Moritanya'da daha çok balıkçılık ile ilgileniyorlar. Ülkemizde maden ve petrol aramak için ruhsat belgesi almak isteyen Türk iş adamları da mevcut." diyen Büyükelçi, bu iki alanda ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Lehwirthi ayrıca ülkelerinde altyapının çok yeni olduğunu söyleyerek, "Bu yüzden çok yardıma ihtiyacımız var. Özellikle Türkiye’nin bu konuda önemli tecrübeleri ve bize sunacağı çok şey var." diye konuştu.

- "Maarif okullarına rağbet çok fazla"

Ülkelerindeki FETÖ okullarının Maarif Vakfına devredildiğini hatırlatan Lehwirthi, "Bu okullar çok nitelikli okullar. Maarif Vakfı okullarına rağbet çok fazla, birçok öğrenci bu okullarda okumak istiyor." dedi.

Lehwirthi, son zamanlarda birçok Moritanyalının eğitim, sağlık ve seyahat için Türkiye’yi tercih etmeye başladığını vurgulayarak, "İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde Türk Hava Yollarının da büyük rolü bulunuyor. Çünkü her gün İstanbul ve Nuakşot arasında uçuşlar var." şeklinde konuştu.

"Artık Türkiye vatandaşlarına elçilikte değil, havaalanlarında vize veriyoruz." diyen Lehwirthi, Türklerin ülkelerine geliş süreçlerinde her türlü kolaylığı sağladıklarını kaydetti.

- "Geleceğin elçileri Türkiye'de eğitim alıyor"

Büyükelçi Lehwirthi, Türkiye'de eğitimine devam eden 200 Moritanyalı öğrenci bulunduğunu belirterek, "Gerçek elçiler bu öğrenciler olacak çünkü bu öğrenciler Türkiye’de yaşıyor, Türk dilini ve kültürünü yerinde öğreniyorlar." ifadelerini kullandı.

Lehwirthi ayrıca Moritanyalı birçok askerin Türkiye'de eğitim aldığını belirtti.

- "Türkiye’nin Afrika açılımı her iki taraf için de faydalı"

Lehwirthi, Türkiye'nin Afrika'da son zamanlarda gerçekleştirdiği yatırımlarla ilgili, "Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar. Gelecek 10 yıl içerisinde bu rakam 2 katına çıkabilir. O yüzden Afrika-Türkiye ilişkileri iki taraf için de kazançlı bir ilişkidir." değerlendirmesinde bulundu.

Afrika'da ham madde kaynaklarının fazla olduğuna dikkati çeken Lehwirthi, "Afrika geleceğin kıtasıdır. Türkiye, çeşitli alanlarda üretim yapan fabrikaları için ham maddesini Afrika’dan temin edebilir." dedi.

Lehwirthi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moritanya ziyareti çerçevesinde iki ülke arasında balıkçılık, eğitim, karşılıklı vergilerin kaldırılması, yatırımların desteklenmesi ve kalkınma alanında iş birliği anlaşması imzalanacağını belirtti. Büyükelçi, ziyarette ayrıca ülkelerinde TİKA ofisinin açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.






















AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :