"Türkiye-Hindistan Sinema TV Eğlence Forumu"

"Türkiye-Hindistan Sinema TV Eğlence Forumu"

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Akçapar:- "Sinema iki kültür arasında köprü kurmanın yanı sıra kalıcı bir şekilde iki ülkeyi bir araya getiriyor"- Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Yılmaz:- "2004'te yerli film sayısı 29 iken, 2015'te 139'a

MUMBAİ (AA) - Türkiye'nin "konuk ülke" olduğu "18. Mumbai Film Festivali"nde, "Türkiye-Hindistan Sinema TV İçerik Forumu" gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar, sinemanın önemine işaret ederek, "Sinema iki kültür arasında köprü kurmanın yanı sıra kalıcı bir şekilde iki ülkeyi bir araya getiriyor." dedi.

Akçapar, Hintli yönetmen ve oyuncu Raj Kapoor'un "Avare" isimli filminin ve filmde kullanılan şarkının Hindistan kadar Türkiye'de de popüler olduğunu dile getirerek, "Türkiye'deki bütün taksilerde Avare şarkısı çalıyor ve taksi sürücüleri şarkıyı ezbere biliyordu. Sinema, insanlar üzerinde daha kalıcı bir etki bırakıyor. İki ülke arasında da bu ortamı yaratabilmek için bir süreç gerekiyor. Masanın iki tarafı olarak bugün bir araya geldik." ifadelerine yer verdi.

Sinema sektörünün sahip olduğu potansiyele işaret eden Akçapar, "Ortak yapımlar yapılabilir. Bir birimizin önemli eserlerini satın alma yoluna gidilebilir. Zamanla üçüncü ülkelerle birlikte çalışılabilir. Her şey için iyi bir başlangıç ve arkası da inşallah gelecektir." diye konuştu.

- "Sektöre 2015'te aktarılan toplam destek, yaklaşık 20 milyon dolar"

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye'deki film sektörü ile kamusal destek modellerini ve çekim olanaklarını anlatarak, "Kamu tarafından sağlanan destekler ile yerli film üretiminde çok önemli artış sağlandı. 2004'te yerli film sayısı 29 iken, 2015'te 139'a yükseldi. 2015'te uzun metraj filmlere sağlanan bakanlık desteği 11 milyon dolara ulaştı." dedi.

Bakanlığın, senaryo yazım, kısa film ve belgesel film projeleriyle film festivallerinin organize edilmesi için de sektöre maddi destek sağladığını vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Sektöre 2015'te aktarılan toplam destek yaklaşık 20 milyon dolara ulaştı. 2010'da vizyona giren film sayısı 252 iken 2015'te 406'ya çıktı. Yani 5 yıl içerisinde neredeyse yüzde 100'lük bir artış yaşandı. İzleyici sayıları, 2010-2015 arasında yüzde 50 oranında çok önemli bir artış gösterdi. Beklentimiz, 2015'te 60 milyon olan izleyici sayımızın 2023'te 100 milyona ulaşması yönünde."

Erkin Yılmaz, yerli ve yabancı film izlenme oranlarına da değinerek, "Türkiye art arda son 6 yıldır Avrupa'da birinci sırada yer aldı. Son yıllarda önemli Hollywood yapımları ülkemizi tercih ediyor. Bunların yanında keşfedilmeyi bekleyen bir çok lokasyonumuz mevcut. Vizyonda bulunan ve başrolünde Tom Hanks'in yer aldığı 'Cehennem'in önemli bir bölümü, İstanbul Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı'nda yapıldı." şeklinde konuştu.

Sinema yasası üzerinde çalıştıklarına vurgu yapan Yılmaz, bu yasayla Türkiye'de çekilecek yabancı filmler ile ortak yapımlara finansal destek verileceğini dile getirdi.

- "Festivalde 10 Türk filmi izleyiciyle buluştu"

Festivalin direktörü, sinema eleştirmeni, yazar ve gazeteci Anupama Chopra, Türkçe ve Hintçe'de ortak kullanılan 9 bin kelime olduğunu festivalde öğrendiğini belirterek, "Daha önce bunun hakkında hiçbir fikrim yoktu. Aynı kelimeleri kullanarak aramızda bir bağımız var. Ülkelerimiz ve kültürümüzün yanı sıra birçok değerimiz var. Türk insanı Bollywood'u seviyor. Shah Rukh Khan ile ilgili yazdığım kitap Türkçe'ye çevrildi." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bu yılki festivalde merkez ülke olduğunun altını çizen Chopra, festival kapsamında 10 Türk filminin gösterildiğini söyledi.

Chopra, Türk delegasyonunun da festivale katılmak üzere Hindistan'a geldiğini kaydederek, "Bu forum aracılığıyla, iki ülke arasında kültürel alışveriş yapmak ve film sektörünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Umuyoruz ki bu toplantıdan iyi sonuçlar elde edilir, ilişkilerimizi geliştirir ve dahan iyi işlere imza atarız." dedi.

TESİYAP Başkanı Birol Güven de Hint kültürünü daha yakından tanımak üzere festivale geldiklerini söyleyerek, "Biz televizyon dizilerinde çok daha iyiyiz. Türk dizileri, yüzden fazla ülkeye satıldı. Ayrıca Avrupa'da en büyük yerli dizi pazarı bizim"

TESİYAP Genel Sekreteri ve Hukuk Danışmanı Burhan Gün ise Türkiye'deki dizi ve sinema sektörüne ilişkin üretim koşulları, kapasitesi, teknik ve uzmanlaşmış personel sayısı ve üretim hacmine ilişkin bilgi verdi.

Hintli sinema sektörü temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin sonunda Türk katılımcılar, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Ardından, düzenlenen resepsiyonda Serkan Çağrı mini dinleti yaptı.

Festival, yarın akşam gerçekleştirilecek kapanış töreninin ardından sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :