"Türkiye güvenlik sektörünün büyüklüğü 12 milyar lira"

"Türkiye güvenlik sektörünün büyüklüğü 12 milyar lira"

Securitas Güvenlik Teknolojileri Koordinatörü Erdal:- "Global güvenlik sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 80 milyar dolar, Türkiye'deki pazar büyüklüğü ise yaklaşık 12 milyar lira"- "Global güvenlik pazarında uzun dönemde endüstrinin yılda yüzde 7 büyüm

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - İsveç güvenlik firması Securitas'ın Türkiye Güvenlik Teknolojileri Koordinatörü Emre Erdal, "Global güvenlik sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 80 milyar dolar. Türkiye'deki pazar büyüklüğü ise yaklaşık 12 milyar lira." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Erdal, global güvenlik pazarında milyonlarca insanın çalıştığını ve uzun dönemde endüstrinin yılda yüzde 7 büyüme göstermesinin beklenildiğini söyledi.

Erdal, "Güvenlik hizmetleri tüm dünyada, hem özel hem de kamu olmak üzere tüm endüstrilerde ilgi görmektedir. Pazarımız risklerden arındırılmıştır. Güvenlik hizmetleri büyümeyi ve gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Bu sebeple hizmetlerimize olan talep, global ekonomik gelişme, sosyal ve demografik trendler ile yakın ilişki içindedir. Global ekonomi büyüyüp geliştikçe sonuçları bize pozitif olarak yansır." ifadelerini kullandı.

Güvenlik hizmetinin organik olarak büyüyen bir sektör olduğunu belirten Erdal, "Avrupa'da şu anda hemen hemen yıllık yüzde 2'lik bir büyüme var. Türkiye'de ise her yıl bu sektör yüzde 10-12 civarında büyüyor. Bu büyümenin bir kısmı enflasyondan geliyor. Bir kısmında ise güvenlik ihtiyacı artıyor. Bu büyüme teknolojik olarak ileride daha hızlı olacak. Güvenlik görevlisi alımı ise yavaşlayacak. Bu yüzden entegre güvenlik çözümlerine sektöre kayma olacak." diye konuştu.

Erdal, geçen yıl dünya genelinde Securitas'ın 10 milyar dolar ciro yaptığını 330 bin çalışanının olduğunu Türkiye'de ise 452 milyon lira ciro yaptıklarını ve yüzde 20 büyüdüklerini kaydetti.

Türkiye'de securitas bünyesinde 11 bin 500 güvenlik görevlisinin faaliyet gösterdiğini belirten Erdal, güvenlik sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 80 milyar olarak dolar olduğunu hatırlattı ve Türkiye'deki pazar büyüklüğünün yaklaşık 12 milyar lira olduğunun altını çizdi.


- "5-10 yıl içerisinde güvenlik uzaktan izlenebilen teknolojiye kayacak"


Emre Erdal, "Securitas Avrupa'nın dünya güvenlik sektöründeki pazar payı yaklaşık yüzde 13 düzeyindedir. 2015 yılında yüzde 8 düzeyinde bir büyüme gerçekleşmiştir, 2016 yılı hedefi de yüzde 8 düzeyinde. 2015 yılı cirosu 3.9 milyar avro. 2016 yılı ilk yarı yılda bu rakam 2 milyar avro düzeyindedir." dedi.

Yurt dışındaki bütün uygulamaların hepsini şu anda securitas olarak sunduklarını belirten Erdal, şunları kaydetti:

"Teknoloji geliştikçe bunları yakından takip edip müşterilerimize sunuyoruz. Güvenlik önceden pasifti. 30 yıldan beri kamera sistemleri var. Şimdi teknoloji akıllandı. Kamera sistemleri de akıllandı. Biz artık yeni teknoloji sayesinde herhangi bir suçu gerçekleşmeden engelleme imkanına sahip oluyoruz. Artık kameralar üzerinde yazılımlar çalışıyor. Bunlara video analiz diyoruz. Bildiğiniz kamerayı alarm sistemi haline getiriyor. Bu yazılımların çeşitli fonksiyonları var. Risk analizine göre bunların birini veya birkaçını kullanabiliyorsunuz. Akıllı video analiz yazılımları sayesinde güvenlik ihlallerini anında görüntülemek mümkün hale geldi.

Sınır ve çevre ihlali, aylak aylak gezen adam, izinsiz toplanma, şüpheli paket, kayıp cisim, yanlış park, ters yön gibi olumsuz durumları, üzerinde yüklü bulunduğu kameranın görüntüsünü analiz ederek kolaylıkla tespit ederek, izleme merkezindeki operatörün önüne ilgili alarm görüntüsünün gelmesini sağlayabiliyoruz. Alarm görüntüsünü alan operatör, gerekli gördüğü durumlarda uzaktan sesli anons yaparak şüphelinin suçu gerçekleştirmeden uzaklaşmasını sağlamakta, ardından kontrol ekiplerine ve kolluk kuvvetlerine haber vererek olayı hızlıca sonuçlandırabilmekte. Proje maliyetlerini düşürerek riski azaltan bu sistemler müşterinin ihtiyacına göre firmamız tarafından projelendiriliyor, kuruluyor ve işletiliyor."

5-10 yıl içerisinde güvenliğin tamamen teknoloji ile uzaktan izlenebilen teknolojiye doğru kayacağını belirten Erdal , "Çünkü firmalar artık güvenlik görevlisine ödeyemeyecek hale geliyorlar. Çünkü her ay bir ödeme yapılıyor. O yüzden daha ekonomik daha etkin çözümlere gitmesi gerekmekte. O yüzden güvenlik sektörünün gidişi bu yönde." diye konuştu.

Erdal, "ABD'deki evlerin yüzde 20'sinde alarm sistemi var. Bu rakam Avrupa'da yüzde 7, Türkiye' de ise yüzde 2. Türkiye'de daha kurulacak çok sistem var. Yeni yapılan evler ile beraber bu ihtiyaç da artıyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :