Türkiye Gazeteciler  Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Yalova’da toplandı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Yalova’da toplandı.

Marmara Gazeteciler Federasyonu ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 9. Başkanlar Kurulu toplantısı, 6-8 Ekim tarihlerinde Yalova’da yapılıyor.

Toplantıya Ağrı Valisi Musa Işın, Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yanı sıra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na üye 7 federasyon ile 93 gazeteciler cemiyetinden 82’sinin başkan ve temsilcileri katıldı. Basının meselelerinin ve çözüm yollarının tek tek ele alınarak görüşüleceği toplantının açılış konuşmasını yapan Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, Türkiye’nin dört bir yanından Yalova’ya gelen gazetecilere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise, Türkiye’nin FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele ettiğine dikkat çekerek, “Terörle mücadelemiz 15 Temmuz gecesi farklı bir boyuta ulaştı ve demokrasimiz adına endişe verici bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbe girişiminin ARTçı şokları halen devam ediyor. Darbenin önlenmesinde basın önemli rol oynadı. O gece darbeciler, kendilerini hala 1980’de zannedip TRT’den bildiri okumakla darbe yapacaklarını zannettiler. Oysa bu ülkenin yurtsever bir medyaya sahip olduğunu unutmuşlardı. Nitekim meslektaşlarımızın dirençleriyle karşılaştılar ve yayınlarını kesemediler… Darbe girişimine halkımızın şanlı direnişiyle birlikte var gücüyle karşı duran medya kuruluşlarımız, halkın haber alma hakkını sonuna kadar savundu, darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek darbeye geçit vermedi. Türkiye’deki bütün meslektaşlarımız adına medyamızla gurur duyuyorum. İyi ki o yayınları kesintisiz sürdürüp bu alçakça, halkını katleden darbecilerin emeline ulaşmalarına engel oldular” dedi.

Darbe gecesi önemini ispatlayan medya sektöründe çeşitli sıkıntılar yaşandığını ve bu meselelerin bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden TGK Genel Başkanı Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sektörümüzde yaşanan sorunların çözülmesi demokrasimiz açısından önem taşımaktadır. Medya mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarda kılı kırk yarmalı, kurunun yanında yaşın da yanmasına izin verilmemelidir. Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma şartlarına, mesleki standartlardan kanuni düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır.

Bilindiği gibi meslektaşlarımız yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler konusunda uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermişlerdir. Özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşanmıştı. Geçmişte olduğu gibi bugün de gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler sebebiyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın hürriyetinin gerçek anlamda sağlanması için özgürlükçü bir basın yasası hazırlanmalıdır. Sektörümüzün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olmaması bir diğer sorunumuzdur. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Bu yüzden de haberciliği şantajcı kimliklerine alet edenler “gazeteci” olduklarını öne sürerek toplumda kendilerine yer edinmeye çalışmaktadır. Sektörümüzde acilen mesleki düzenlemeye gidilmelidir. İnternet Yasası da bu kapsama alınarak, kanuni boşluktan kaynaklanan meseleler çözülmelidir.”

Konuşmasında son olarak Basın İlan Kurumu’ndaki çalışmalara işaret eden TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Günümüz şartlarına uygun hale getirilen “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği” bu hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğin camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar ise, toplantıya katılan gazetecilere Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’ın selamlarını ileterek, “Yalova’nınturizm alanında hak ettiği yeterli tanıtımını yapmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantısının Yalova’da yapılmasını bu kapsamda önemsiyoruz. Yalova’dan güzel anılarla ayrılacağınıza ve illerinizde şehrimizin tanıtımını yapacağınıza inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantının son açılış konuşmasını yapan Ağrı Valisi Musa Işın, bir önceki toplantının Ağrı’da yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Kalbimizin bir köşesinde misafirperverliğimizi istediğimiz gibi yapamadığımızın kırgınlığı var. O geceyi unutmak mümkün değil. 15 Temmuz gecesi Türkiye işgale uğrayacaktı. Halk nezdinde hiçbir karşılığı olmayan alçaklar, PKK’ya karşı mücadele için kullanacağımız silahları, bu millete çevirdiler. Bundan daha büyük bir ihanet olamaz. Bu işgali sayın cumhurbaşkanımız, aziz milletimiz ve çok değerli basınımız ittifakla bertaraf etti. Bu demokrasi mücadelesinin bir benzeri, bugüne kadar dünyanın hiçbir ülkesinde görülmedi. Eğer başarılı olsalardı, bugün bu toplantıyı yapıyor olmuyorduk, iç savaş yaşıyor olacaktık. Emperyalist bir düşünceye hiçbir zaman sahip olmadık. Üç kıtaya hüküm sürdüğümüz dönemde bile kimsenin ne dinine ne de diline karıştık. Böyle bir millet elbette istiklaline ve istikbaline sahip çıkacak ve bu alçak girişime geçit vermeyecektir. Ağrı’da 15 Temmuz gecesi, ırk ve din ayrımı yoktu. Türk bayrağını omuzlarına alan on binlerce Ağrılı, tam bir ay boyunca valiliğimize gelerek demokrasiye, ülkesine sahip çıktı.”

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na üye 7 federasyon ile 93 gazeteciler cemiyetinden 82’sinin başkan ve temsilcilerinin iştirakiyle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 9. Başkanlar Kurulu toplantısına geçildi. Toplantının sonuç bildirgesinin yarın açıklanması bekleniyor.