Türkiye Gambiya ve Somali ile tarım iş birliğini artırıyor

Türkiye Gambiya ve Somali ile tarım iş birliğini artırıyor

Türkiye'nin Gambiya ile balıkçılık ve tarım, Somali ile tarım alanında imzaladığı mutabakat zabıtları onaylandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Gambiya ile balıkçılık ve tarım, Somali ile tarım alanında imzaladığı mutabakat zabıtları Resmi Gazete'de yayınlandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Balıkçılık Geliştirme ve Yönetimi Alanında İşbirliği Konulu Mutabakat Zaptı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında İşbirliği Konulu Mutabakat Zaptı" onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre, Türkiye ile Gambiya, balıkçılık geliştirme ve yönetimi alanında ulusal ve uluslararası mevzuatları dikkate alarak su ürünleri kaynaklarının rasyonel kullanımı konusunda iş birliği yapacak.

İmzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde iki ülkenin özel balıkçılık operatörleri arasında balıkçılık, balık işleme ve pazarlama alanlarında iş birliği yapılacak, kültür balıkçılığının geliştirilmesi, balık ve balıkçılık ürünleri ihracatı, balıkçılık araştırmaları, teknik eğitim ve eğitim turları, balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve geliştirilmesi alanlarında ortak çalışmalar yürütülecek.

Türkiye ve Gambiya arasında tarım alanında imzalanan mutabakat zaptına göre taraflar, yasal çerçeve uyarınca ikili tarım ve tarımsal ticaret alanında iş birliğini artırmaya yönelik çaba sarf edecek.

Bu kapsamda hayvancılık, özellikle helal kesim ve sebze, tahıl, mısır ve fıstık üretim ve depolama konularında, arazi kiralama ya da iki ülkenin üretici organizasyonları ve onların tarım yatırımı yapabilecek ortakları arasında ortak yatırım yapılabilmesi için iş birliği yapılacak.

Ortak çalışma alanları arasında özellikle kadınların yönetici olduğu kooperatifler arasında ziyaretlerin düzenlenmesi, sürdürülebilir modern sulama sistemleri, arazi ıslahı ve suların tarımsal kirlenmeden korunması, hayvan hastalıkları ile mücadele de yer alıyor.

İki ülke arasında tarım alanındaki iş birliğini izlemek ve değerlendirmek amacıyla "Tarım Yürütme Komitesi" de kurulacak.

- Somali ile tarım alanında iş birliği

Ankara'da 3 Ekim 2017'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, iki ülke kendi yetki sınırları dahilinde ve ulusal mevzuatlarına göre tarım ve gıda güvenliği alanlarında verimli teknik, bilimsel ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi için gayret gösterecek.

Türkiye ve Somali, tarımsal üretim, verimlilik ve bitkisel kaynaklı ürünler konularında modern bilim ve teknolojilerin kullanımda iş birliği yapılmasına, kaliteli ve verimli üretim amaçlı kapasite geliştirilmesine yönelik eğitimlerin düzenlenmesi konularında mutabık kaldı.

İmzalanan mutabakat zaptına göre, tarımsal ticaret ve pazar sisteminin geliştirilmesi amacıyla iki ülkenin özel sektör temsilcileri arasında diyaloğun geliştirilmesi, tarım ve kırsal kalkınma projelerinin hazırlanması ve uygulanması alanlarında da iş birliği yapılacak.

Ayrıca Türkiye ve Somali arasında "Tarım Yürütme Komitesi" kurulacak.

Her iki mutabakat zaptı kapsamında taraflar arasında bilimsel araştırma, teknik bilgi ve belge değişimi, karşılıklı uzman ve danışman ziyaretleri ile seminerler, sempozyum, fuar ve toplantılar düzenlenecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :