Türkiye-etiyopya İş Forumu

Türkiye-etiyopya İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Afrika pazarındaki başarı hikayemiz içinde en önemli hikaye Etiyopya"- "Şu an Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor, yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği işletmelerin sahipleri Türk yatırımcıları"

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Afrika pazarındaki başarı hikayemiz içinde en önemli hikaye Etiyopya. Şu an Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. Orada yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği işletmelerin sahipleri Türk yatırımcıları, Türk şirketleri" dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye-Etiyopya İş Forumu"ndaki konuşmasında, Etiyopya'daki yatırım fırsatlarına işaret ederek, Türk yatırımcılara bunu her fırsatta dile getirdiğini söyledi.

"Yurtdışında başka bir şehirde yaşamak ister misin? deseler, Etiyopya Addis Ababa benim ilk gidip yaşayacağım şehirlerden biri olur" diyen Zeybekci, orada kendisini etkileyen güzel bir şeyler olduğunu anlattı.

Zeybekci, Türkiye'de 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika açılımını başlattığında eleştirildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"O zaman 'Gidecek başka yerleri kalmadı, Afrika'ya gidiyorlar' diye üzücü bir tavırla eleştirilmiştik. 11 büyükelçilikten bugün 39, belki bu ay içinde veya 1 ay içinde 40'a çıkacak olan büyükelçilik sayımız, yaklaşık 4 milyar dolardan bugün 25 milyar doları aşan bir dış ticaret hacmi, Afrika'nın en çok noktasına uçan THY gibi başarı hikayelerimiz var. Bu başarı hikayesi içinde en önemli hikaye Etiyopya. Şu an oradaki Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. Orada şu an yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği işletmelerin sahipleri Türk yatırımcıları, Türk şirketleri."

Türk yatırımcılarının Etiyopya'ya, "Etiyopya'lı olmak" için gittiklerini aktaran Zeybekci, elektriğin ulaşabildiği nüfus oranının Etiyopya'da şu an için yüzde 10'un altında olduğunu, bunun artırılması için çalışıldığını, bu kapsamda Etiyopya'da enerji alanında ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu kaydetti.

Nihat Zeybekci, Etiyopya'nın gelecek dönemde Afrika'nın parlayan yıldızların biri olacağı öngörüsünde bulunarak, ülkenin son 10 yıldır Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu, bundan sonra da bu şekilde devam edeceğine inandığını söyledi.

Türkiye-Etiyopya ilişkilerinde artık ikinci faza geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, "Artık ekonomik ortaklık zamanı geldi. Biz Etiyopya'yı Afrika'daki ortağımız olarak görmek istiyoruz. Hızlı bir şekilde aramızdaki ilişkileri geliştirmemiz gerekli" çağrısında bulundu.

Zeybekci, şu an Etiyopya'da yabancı banka olarak hiçbir bankanın bulunmadığı bilgisini vererek, "Ben inanıyorum ki Etiyopya'nın yurtdışından gelen, orada bankacılık yapan ilk bankası bir Türk Bankası olacak. Ziraat Bankası'nın kendileri ile temasını sağladık, orada önce bir ofis ardından bankacılık yapmakla ilgili lisans almış ilk banka olacağız" diye konuştu.

Zeybekci konuşmasında vize sorununa da değindi. Etiyopya ile vizelerin kaldırılması konusunda çalışılması gerektiğini dile getiren Zeybekci, bu sorunun hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasının önemli olduğunu anlattı.

Kaynak:Haber Kaynağı