Türkiye Ekonomi Zirvesi

Türkiye Ekonomi Zirvesi

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:- "Türkiye'de müthiş işler yapılıyor. Müthiş modellerle yapılıyor. Berlin'de seneler geçti hala havalimanını bitiremediler"- IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen:- "Türkiye'de son 10 yılda 327 milyar dolar a

İSTANBUL (AA) - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Türkiye'de müthiş işler yapılıyor. Müthiş modellerle yapılıyor. Berlin'de seneler geçti hala havalimanını bitiremediler." dedi.

Özdemir, Bloomberg HT'nin düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi kapsamında "Mega Projeler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yapılan iyi işlerin dünya kamuoyuna yeterince anlatılamadığını ifade etti.

Özdemir, "Türkiye'de müthiş işler yapılıyor. Müthiş modellerle yapılıyor. Berlin'de seneler geçti hala havalimanını bitiremediler. İngiltere'de Londra'nın Belediye Başkanı Heathrow Gatwick havalimanı artık sıkışıyor diyor. Yeni havalimanı yapmak istiyor. 3. Havalimanını örnek gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de yapılan projlerde daha çok yabancı olmasını istediğini belirten Özdemir, "Daha çok yabancı sermaye gelsin. Maalesef henüz bunu daha başaramadık." şeklinde konuştu.

Özdemir, şunları kaydetti:

"Sabiha Gökçen havalimanın yapım süresi 30 aydı. Yani 2,5 sene idi ama yap-işlet-devret modeline göre yapmıştık. Devlet diyor ki sana bunu 30 ayda yapmanı istiyorum. Daha önce yaparsan kar senin. Bizde devletin kazançlı olacağı bir sistemle o ihaleyi aldık. İşi 18 ayda tamamladık. 12 ay devlete kira vermeden o havalimanını çalıştırdık. Burada vatandaş kazandı. Havacılık sektörü büyüyordu Atatürk havalimanının önemli bir yükünü aldı. Biz devir aldığımızda Sabiha Gökçen Havalimanında yılda 3,5 milyon yolcu geçiyordu. Evveli sene 28 milyon yolcu geçti. Bu kadar büyüyen bir sektörü devlet gördü."


- "Türkiye'de son 10 yılda 327 milyar dolar altyapı yatırımı yapıldı"


IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de "Türkiye'de son 10 yılda 327 milyar dolar altyapı yatırımı yapıldı. Bunun 100 milyar doları enerjiye, 100 küsür milyar doları da ulaştırmaya yapıldı." ifadesini kullandı.

Çeçen, "Bu büyük altyapı projelerini milli paranız varsa, kaynaklarınız varsa, dışarıdan kaynağa gerek duymadan kendi modelinizle yapmak mümkün. Ama kendi kaynağınız yoksa ve ülkeniz de dışarıdan devamlı borç alma durumundaysa bu tür yatırımları ülke ve halk da istiyorsa parayı dışarıdan alacaksınız başka yolu yok." dedi.

Yap-işlet-devret modeli ile büyük yatırımları yapmanın mümkün olduğunu belirten Çeçen, dünyada 10 tane mega proje yapıldığını bunun 6 tanesinin Türkiye'de olduğunu söyledi.

Çeçen, "Bu 6 proje Osmangazi Köprüsü ve İzmir otoyolu, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı, Çanakkale Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli. Bunların aşağı yukarı 4'ü halkın hizmetinde. Diğer 2'si de devam ediyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :