"Türkiye, dünyadaki en güçlü pozisyonlardan birine sahip olacak"

"Türkiye, dünyadaki en güçlü pozisyonlardan birine sahip olacak"

Eski NATO Komutanı Clark:- "Türkiye Avrupa ve Asya'daki konumu, su yollarıyla ve olağanüstü kültürü ve harika mirasıyla gelecek için dünyadaki en güçlü pozisyonlardan birine sahip. Fakat bu aynı zamanda Türkiye'nin heyecan verici ve zorluklarla dolu sınam

Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı emekli Orgeneral Wesley Clark, Türkiye'nin, Avrupa ve Asya'daki konumu, su yolları, olağanüstü kültürü ve harika mirasıyla gelecekte dünyadaki en güçlü pozisyonlardan birine sahip olacağını belirterek, "Fakat bu aynı zamanda Türkiye'nin heyecan verici ve zorluklarla dolu sınamalarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor." dedi.

Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017'ye katılmak üzere Türkiye'ye gelen Clark,  sorularıyanıtladı.

Suriye krizinde çözüm için adım adım hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Clark, sivil kayıplarına neden olmayacak şekilde DEAŞ ile mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Musul'un kurtarılmasının biraz zaman alacağını ifade eden Clark, "Musul kurtarıldığında Rakka'ya hareket edilecek ve DEAŞ bölgesel üssünü kaybetmiş olacak." diye konuştu.

Bu durumun DEAŞ'ın bitmesi anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Clark, insanların, görüşlerini şiddet yoluyla savunmak istedikleri müddetçe DEAŞ gibi örgütlerin kucağına düşeceğine işaret etti.

- "ABD ve Rusya doğru bir çalışma yolu bulmalı"

Clark, ABD ve Rusya'nın Suriye krizi konusundaki tutumlarına ilişkin, her iki ülkenin bölgede bazı çıkarları bulunsa da Suriye'de bu çıkarların örtüşmediğini anımsattı.

İki ülkenin az çok yan yana olsalar da aslında birlikte çalışmadıklarını, dolayısıyla doğru bir çalışma yolu bulmanın zor olduğunu ifade eden Clark, "Birlikte yapılması gereken zorlu çalışma siyasi süreçtir, DEAŞ'ten temizlenmiş bölgede hükümet kurmak ve elbette ki ateşkesi sağlamaktır." dedi.

- "İstikrarsızlık ve şiddet devam edecek"

Clark, krizin devam etmesi durumunda yıllardır Ortadoğu'nun bazı yerlerinde ve Suriye'de süregelen istikrarsızlık ve şiddetin devam edeceği uyarısında bulunarak, "İran, Irak, Suriye ve Lübnan'da nüfuzunu koruma çalışmalarını sürdürdüğü ve diğer uluslar İran'ın saldırısına direndiği sürece, tartışmalar, toplantılar ve şiddet olacak." şeklinde konuştu.

- "Türkiye sınamalarla karşı karşıya"

Krizlerin yaşandığı Ortadoğu coğrafyasında Türkiye'nin konumunu da değerlendiren Clark, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve bundan çok memnun kaldıklarını, Türk hükümetinin oldukça iyi bir iş çıkararak tüm mültecilere baktığını vurguladı.

Wesley Clark, şunları kaydetti:

"Kürtlerin içindeki bazı gruplar, bağımsızlıklarını elde ederek devletlerini kurmak istiyor. Bu, hem Türkiye hem Irak ve hatta İran'ı etkileyecek bir mesele. Öte yandan, İran, iki yıl önce yapılan nükleer anlaşmadaki şartları yerine getirirse ve bu hem kendisi hem de Batı için büyük bir rahatlama yaratırsa, ardından pazar arayışına girecektir. Türkiye muhtemel bir kısa yol ancak aynı zamanda rekabetçi bir ülke. Bu nedenle İran'ın bu konuda nasıl adımlar atacağı belli değil. Dolayısıyla, Türkiye Avrupa ve Asya'daki konumu, su yollarıyla ve olağanüstü kültürü ve harika mirasıyla gelecek için dünyadaki en güçlü pozisyonlardan birine sahip. Fakat bu aynı zamanda Türkiye'nin heyecan verici ve zorluklarla dolu sınamalarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :