"Türkiye, dünyada acı çeken kim varsa elini uzattı"

"Türkiye, dünyada acı çeken kim varsa elini uzattı"

Yemen'in Ankara Büyükelçisi Saadi:- "Türkiye, dünyada acı çeken kim varsa yardım elini uzattı. Türk hükümeti son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiyle bir insani yardım kampanyası başlattı, Yemen ve diğer ülkelere yönelik"- "Türkiye, bu kritik

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Yemen'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Ali Fadhel Al Saadi, Türkiye'nin Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan ile Yemen'e yönelik "İnsanlığın #UmuduOl" yardım kampanyasına ilişkin, "Türkiye, dünyada acı çeken kim varsa yardım elini uzattı. Türk hükümeti son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiyle bir insani yardım kampanyası başlattı, Yemen ve diğer ülkelere yönelik." dedi.

Büyükelçi Saadi, Yemen'deki insani duruma ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Saadi, 16 Nisan'da yapılan halk oylamasında kazanılan başarıdan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye'yi tebrik etti. Saadi, "Türk halkı, demokratik bir tablo çizdi ve geleceğine yön verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile Yemen'in 15. yüzyıla, Osmanlı dönemine kadar uzanan ilişkilerini "tarihi, mükemmel ve kardeşçe" olarak nitelendiren Saadi, Türkiye ve Türk halkının kritik zamanlarında Yemen'e olan desteği ve dayanışmalarından dolayı teşekkürlerini ifade etti. Saadi, şunları kaydetti:

"Türkiye, bu kritik zamanlarda Yemen hükümetine destek oluyor. Bize hem ekonomik olarak hem de sağlık alanında insani yardım sağlıyor. İki ülke arasındaki mutabakata göre, Türkiye, 160 hastayı tedavi ediyor. Türkiye, Yemen'e yiyecek ve medikal malzemelerin sağlandığı insani yardımda bulunuyor. Ayrıca bin 200'den fazla Yemenli öğrenci Türkiye'de çeşitli üniversitelerde eğitim görüyor. Türkiye bu öğrencilerden bazılarına burs imkanı da tanıyor."

Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkiler ve iş birliğinin imzalanan anlaşma ve protokollerle yapılan toplantılarla geliştirilerek sürdürüldüğünü anlatan Saadi, Türkiye ile ilişkileri her açıdan geliştirmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin Yemen'in yeniden inşası sürecinde yer almasını istediklerini belirten Saadi, Türk yatırımcılara petrol ve doğalgaz, sağlık, eğitim ve altyapı gibi alanlarda Yemen'de yatırım çağrısında bulundu.

- Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olayları anlatan Saadi, 2011 yılının ocak ayında Yemen halkının sokağa çıkarak eşit haklar ve demokratik, sivil bir Yemen hükümeti için protestolar gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bu talebin eski hükümet (devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih) tarafından karşılanmaması sonucunda çıkan çatışmalarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Saadi, ardından Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimiyle siyasi geçiş sürecinin şartlarının belirlendiğini dile getirdi.

Daha sonra Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin cumhurbaşkanı seçildiğini ve hükümetin kurulduğunu söyleyen Saadi, ancak Husiler ile Salih'in siyasi sürecin devam etmesinden faydalanarak askeri darbe yaptığını ve başkent Sana'yı ele geçirdiğini bildirdi.

Saadi, "Husiler, İran tarafından hem finansal yardım hem de eğitim desteği alıyor. Husiler, İran'ın Yemen'deki kolu olarak nitelendiriliyor. Çünkü İran, Yemen'in iç işlerine bu çete, bu milisler yoluyla müdahale ediyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Hadi'nin ülkenin güney kısmına giderek "bu kanlı çete ve darbeden" Yemen'i kurtarma çağrısında bulunduğunu hatırlatan Saadi, bunun sonucunda Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkeleri koalisyonunun kurulduğunu kaydetti.

- "27 milyonluk Yemen nüfusunun 20 milyonunun insani yardıma ihtiyacı var"

Yemen hükümetinin, tek çözümün siyasi yollarla olacağına inandığını söyleyen Saadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemen hükümeti Körfez girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ile Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen'e ilişkin 2216 sayılı kararı doğrultusundaki her çözümü kabul edecektir. Bu referansların olmadığı herhangi bir çözüm ise krizin sürmesine yol açacaktır. Sürdürülebilir bir barış anlaşmasına ihtiyacımız var. İmzaladıktan sonra tekrar soruna yol açacak geçici bir şeye değil.

Bu kriz yüzünden hem ekonomik hem de insani sorunlar ortaya çıkıyor. Yemen'deki insani durum şu anda gittikçe kötüleşiyor. Toplam 27 milyonluk nüfusu bulunan Yemen'de 20 milyon kişinin, temel gereksinimlerini karşılamak için insani yardıma ihtiyacı var. Bu kişilerden 12 milyonunun ise hayatlarını devam ettirebilmeleri için yardıma ihtiyaçları var. 18 milyon kişi açlık tehdidi altında, 7 milyonu ise çok şiddetli derecede bu tehdit altında. 15 milyon insanın temel sağlık hizmetlerine erişimi yok, 9 milyon kişinin yaşadığı yerlerde ise hizmetler aşırı derecede yetersiz. 3,5 milyon çocuk ile hamile veya emziren kadın yetersiz besleniyor, 5 yaşın altındaki 500 bin kadar çocuk ise bunun çok şiddetli derecede etkisi altında. 15 milyon kişinin temiz su içebilmek için yardıma ihtiyacı var. 2 milyon kadar okul çağındaki çocuk ise okula gidemiyor, eğitimlerine devam edebilmek için yardıma ihtiyaç duyuyorlar. 8 milyon insan geçim kaynağını kaybetmiş durumda ya da temel hizmetlerin minimum düzeyde olduğu veya hiç olmadığı yerlerde yaşıyorlar. Sağlık kurumlarının çoğu Husiler tarafından harap edildi. Kurumların sadece yüzde 45'i çalışır durumda."

Uluslararası toplum tarafından yapılan insani yardımların çoğunlukla Hudeyde'deki limandan Yemen'e girdiğini belirten Saadi, ancak bu bölgeyi kontrol altında tutan Husilerin yardımlara el koyduğunu, gümrük vergisi aldığını ve kara borsada satarak gelir elde ettiğini anlattı.

Yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşamadığını söyleyen Saadi, aynı zamanda Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin "İran'dan silah ithal etmelerini önlemek için" de Hudeyde limanının kurtarılması gerektiğini kaydetti. Saadi, insani yardımların şu anda El-Muha limanı ya da diğer bazı yollar üzerinden Yemen'e ulaştığını dile getirdi.

- "Türkiye, acı çeken kim varsa elini uzattı"

Türkiye'nin "İnsanlığın #UmuduOl" yardım kampanyasına ilişkin Saadi, Yemen hükümetinin Türk hükümetine teşekkürlerini aktardı.

Saadi, "Türkiye, dünyada acı çeken kim varsa yardım elini uzattı. Türk hükümeti son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiyle bir insani yardım kampanyası başlattı, Yemen ve diğer ülkelere yönelik." dedi.

Türk Kızılayı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve yetkili Türk makamlarıyla Yemen'e yönelik insani yardımların koordine edilmesi konusunda iletişim halinde olduklarını belirten Saadi, Türkiye'nin Yemen'e tıbbi malzeme ile yiyecek yardımı sağladığını söyledi.

Binlerce tonluk yardım malzemesinin ihtiyaç sahiplerinin bir kısmına çoktan ulaştırıldığını ifade eden Saadi, Türkiye'nin desteğine müteşekkir olduklarını dile getirdi. Saadi, uluslararası topluma da bu kritik zamanda Yemen'e yardımlarını artırması çağrısında bulundu.

- Yemen'deki FETÖ yapılanması

Saadi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve ülkedeki FETÖ yapılanmasına ilişkin, "Yemen hükümeti, Türkiye'deki darbe girişimini güçlü şekilde kınadı. Hem hükümet hem de Yemen halkı bu olay karşısında Türkiye'ye ve Türk halkına destek ve dayanışmalarını ifade ettiler. Türk hükümetinin talebi sonucunda, Yemen hükümeti, ülkedeki bu örgüte ait okulları kapattı." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :