Türkiye dünya kongresine "çıkarma" yaptı

Türkiye dünya kongresine "çıkarma" yaptı

Transplantasyon konusunda uzman 76 ülkeden bin 250 bilim insanının bir araya geldiği "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi"nde Türkiye en fazla katılım sağlayan ve bilimsel çalışma sunan ikinci ülke oldu- Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği Yönetim Kurulu Üyes

PRAG (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye, transplantasyon konusunda uzman 76 ülkeden bin 250 bilim insanının bir araya geldiği "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi"ne adeta "çıkarma" yaptı. 100 Türk bilim insanının katıldığı kongrede Türkiye en fazla bilimsel çalışma sunan ikinci ülke oldu.

Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği tarafından (International Liver Transplantation Society) (ILTS) düzenlenen "Dünya Karaciğer Nakli Kongresi" Prag'da başladı.

Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yaman Tokat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 gün sürecek kongreye, 76 ülkeden bin 250 dolayında bilim insanının katıldığını söyledi.

Kongrede, katılımcıların hem bilimsel sunum, makale, konferans ve oturumlarla, hem de klinik uygulama sonuçlarına ilişkin verileri dünya ile paylaştığını ifade eden Tokat, toplantıda, bu alanda neler yapılması gerektiğine ilişkin önerilerin ortaya konduğunu ve sorunların tespit edilmeye çalışıldığını bildirdi.

Türkiye'nin sağlık alanında özellikle organ naklinde gösterdiği başarının yurt dışına yansıması noktasında, uluslararası katılımlı kongrelerin önem taşıdığına işaret eden Tokat, şunları kaydetti:

"Türkiye, kongrede en yüksek sayıda bilim insanının katılımıyla Amerika'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Amerika'dan sonra Türkiye, İngiltere, Güney Kore, Çin, Hindistan, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa oldu. Türkiye 100 bilim insanının katılımıyla Amerika'dan sonra ikinci olarak dünya kongresinde yer aldı. Kongreye, Amerika'dan 135, İngiltere'den 90, Güney Kore'den 90, Çin'den 80, Hindistan'dan 77, Almanya'dan 56, İtalya'dan 45, İspanya'dan 42 ve Fransa'dan 40 bilim insanı katıldı. Diğer ülkelerden de katılımlar oldu."

Türk bilim insanlarınca kongrede paylaşılacak sunumlarda da çeşitli uygulama videolarının yer alacağını vurgulayan Tokat, hastaya yaklaşım planlamaları, tedavi protokolleri, yeni ameliyat tekniklerinin de aktarılacağını bildirdi.

Tokat, uluslararası kongrelere katılımın sağlanmasında Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfının katkı sağladığını söyledi.

- "Uluslararası derneğe ilk kez Türkiye'den yönetim kurulu üyesi"

Kendisinin de bu alanda faaliyet gösteren uluslararası derneğin yönetim kurulundaki tek Türk bilim insanı olduğunu ve göreve bu yıl başladığını belirten Tokat, "Üç yılda bir yenilenen yönetim kurulu üyeliğinde ilk kez Türkiye'den de bir bilim insanı yer aldı. Bu, ülkemizin temsili açısından çok değerli. Yönetim kurulunda, ABD'den 4, İngiltere'den 2, Hindistan, İtalya, Belçika, İspanya ve Türkiye'den de birer kişi bulunuyor." dedi.

Yurt dışındaki hekimleri Türkiye'ye davet ederek, canlı nakillerindeki başarıyı yerinde görmelerini istediklerini vurgulayan Tokat, yürütülen çalışmaların istatiksel verilerle desteklenerek, klinik çalışma sonuçları ortaya konarak bilimsel yayınlarla destekleneceğini söyledi.

Tokat, "Türkiye, uygulamada çok başarılı ancak tecrübenin aktarılmasını sağlayacak olan yayınlarda hala eksik. Bu nedenle Türkiye’deki meslektaşlarımıza, buradan bir kez daha yaptığı çalışmaları yazarak, bilimsel olarak yayımlanması için çağrıda bulunuyorum. Buradaki başarımız çok güzel, bunun artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Tokat, Türkiye'den bilim insanlarının bu tür organizasyonlardaki varlığının artabilmesi için daha fazla İngilizce yayın yapılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Bunun yapılabilmesi için yurt dışındaki Türk bilim insanları ile iş birliği içinde çalışılabileceğini, Türkiye'de gerçekleştirilen çalışmaların duyurulabilmesi için birlikte hareket edilebileceğini ifade eden Tokat, "Yaptığımızı göstermek ve bilim dünyasına katkı sağlamak zorundayız. Bu şekilde Türkiye'nin adını ve çalışmaları gösterebiliriz. Bilgiyi göstermek ve paylaşmak lazım." vurgusu yaptı.

Tokat, bunun için Uluslararası Organ Nakli Ağı kapsamında da bu tür çalışmalar yapıldığını ve dünya genelinde birçok ülkeyle iş birliği içinde çalışıldığını anımsattı.

- "Türk heyeti, bilimsel olarak deneyimlerini paylaşacak"

Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu ve Avrupa Organ Nakli Cemiyeti Ülke Temsilcileri Komitesi Başkanı Eyüp Kahveci de Türkiye olarak bu alanda uluslararası iş birliği çalışması yürüttüklerini söyledi.

Uluslararası Organ Nakli Ağı kapsamında bilim camiasından dünya otoritelerinin bir arada bulunduğu kongrede yer aldıklarını ve Türkiye'de yapılan çalışmaların dünya ile paylaşıldığını anlatan Kahveci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyanın en büyük karaciğer nakli kongresinde Türkiye'nin yer alması çok değerli. Türkiye'den de Uluslararası Organ Nakli Ağı platformundaki Karaciğer Nakli Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, Türkiye Organ Nakli Vakfı olarak bulunuyoruz. Kalabalık bir heyet olarak geldik ve bilimsel çalışmalara önemli katkı sağladık. Ülkemizdeki organ nakli hizmetlerinin tanıtımını yapıyoruz. Ayrıca, Türk heyeti, bilimsel olarak deneyimlerini paylaşacak hem de bir network yapacak."

Kahveci, Türkiye'nin büyük ve kapsamlı bir stant ile kongrede yer aldığını belirterek, burada hem kültürel hem bilimsel aktivitelerin yapılacağını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :