Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası:

"Finansal İstikrar Kurulu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Danışma Grubu'nun altıncı toplantısı Ürdün Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde Ölüdeniz'de gerçekleşti"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) Bölgesel Danışma Grubu'nun (BDG) altıncı toplantısının bugün Ürdün Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde Ölüdeniz'de gerçekleştiğini bildirdi.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıda, ODKA-BDG üyelerine finansal kuruluşların dayanıklı hale getirilmesi, "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" sorununun giderilmesi ile gölge bankacılığın ve türev piyasaların daha güvenli hale getirilmesi başlıklı dört temel finansal reform alanındaki ilerlemeler ve FSB’nin çalışma planı hakkında bilgi sunuldu.

"Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" sorununun giderilmesi kapsamında, üyeler finansal alt yapı kuruluşlarının kurtarılması ve çözümlenmesi konusunun özellikle ODKA bölgesindeki uygulama zorluklarını tartıştı. Tartışmalar ODKA bölgesi perspektifinde çözümleme faaliyetleri için sınır ötesi iş birliği ve bilgi paylaşımı konularına da odaklandı. Üyeler, küresel makroekonomik ve makrofinansal gelişmeleri ve bu gelişmelerin küresel finansal sistemde ve bölgedeki kırılganlıklar kapsamında ODKA bölgesinin finansal istikrarına olası etkilerini tartıştı.

Üyeler, kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığın azaltılması konusundaki tecrübelerini ve planlarını paylaştı, görüş alışverişinde bulundu. Finansal kuruluşların risk yönetişim uygulamalarının artırılmasında denetim otoritelerinin rolü tartışılan diğer konulardan biri oldu. 

Toplantıda üyeler, reformların uzun dönemli yatırımların finansmanına etkileri ve uzun dönemli yatırımların teşvik edilmesi için banka-dışı, sermaye piyasalarına dayalı alternatif finansman mekanizmalarının geliştirilmesi konusu üzerinde de durdu.

ODKA-BDG’nin Eş Başkanlığı'nı yürüten TCMB Başkanı Erdem Başçı ve Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salame, toplantıdaki bu tartışmaları önümüzdeki FSB Genel Kurul Toplantısı'nda aktaracak.

Grubun halihazırdaki üyeleri Cezayir, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden merkez bankaları ve denetim otoritelerinden oluşuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı