"Türkiye çok büyük başarı elde etti"

"Türkiye çok büyük başarı elde etti"

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl:- "Türkiye son yıllarda insani yardım çalışmalarında çok büyük başarı elde etti. Aynı zamanda Suriye krizinde çok sayıda sığınmacı kabul etti. Bu yüzden İstanbul, bir araya gelmek ve insani konular üzerine düşünmek için güz

İSTANBUL (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, Türkiye'nin son yıllarda insani yardım çalışmalarında çok büyük başarı elde ettiğini söyledi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Krahenbühl, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında ilk kez gerçekleştirilen zirvenin önemini, çatışma bölgelerinde yürütülen insani yardım faaliyetlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Krahenbühl, zirvede sadece BM üyesi ülkelerin değil, BM ajanslarının, uluslararası kuruluşların da insani krizleri değerlendirme fırsatı bulduğunu belirterek, "Dünyada yaşananlara, büyük çatışma alanlarına, felaketlere, yerlerinden edilen insanlara baktığımızda, bir araya gelmek ve krizlerden etkilenenlere ne kadar yanıt verebildiğimize ve bu konuda nasıl gelişme kaydedebileceğimize ilişkin notlarımızı değerlendirmek için çok doğru bir zaman." dedi.

Zirvenin ev sahibi olarak İstanbul'un seçilmesinin güçlü bir sembolik anlam taşıdığını dile getiren Krahenbühl, "Türkiye son yıllarda insani yardım çalışmalarında çok büyük başarı elde etti. Aynı zamanda, Suriye krizinde çok sayıda sığınmacı kabul etti. Bu yüzden, İstanbul bir araya gelmek ve insani konular üzerine düşünmek için güzel bir yer." diye konuştu.

- Kriz bölgelerine eğitim desteği

UNRWA'nın 66 yıl önce kurulduğunu anımsatan Krahenbühl, "O günden bugüne, ajansımız 2. Dünya Savaşı'nın ardından en büyük adaletsizliklerden birinin mağduru olan Filistinli mültecilere yardım ediyor, onları koruyor. Başlangıçta 700 bin Filistinli yerlerinden edilmişti ama şimdiye kadar geçen sürede Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mülteci sayısı 5 bin oldu." diye konuştu.

Krahenbühl, UNRWA'nın acil durumlarda insani yardım yapmanın dışında birçok kalkınma programı yürüttüğünü söyleyerek, "Özellikle eğitim çalışmalarımız önemli. Ortadoğu'da 700 okulda 500 bin çocuğa eğitim olanağı sağlıyoruz. Bu, gençlere umut veriyor, mültecilerin hayata dair tek umutları bu çünkü Filistin ve İsrail arasındaki soruna, Suriye'ye çözüm bulunamadı." ifadelerini kullanıldı.

Suriye ve Gazze'de çatışma ve şiddet eylemleri nedeniyle bir çok BM okulunun zarar gördüğüne dikkati çeken Krahenbühl, çocukların ve gençlerin eğitiminin aksamaması için çabaladıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :