Türkiye-Cezayir ortaklığı iki ülkeye de hizmet ediyor

Türkiye-Cezayir ortaklığı iki ülkeye de hizmet ediyor

Cezayir Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı A'rac:"Türkiye'nin dış siyasetinde Afrika'ya bir yönelim söz konusu. Aynı zamanda Cezayir'in de Türkiye'nin desteğine ihtiyacı var"- Barış Toplumu Hareketi Sözcüsü Bin Acemiye:"Cezayirli yetkililere,

CEZAYİR (AA) - HASSAN CİBRİL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini değerlendiren Cezayirli siyasi uzmanlar, Türkiye-Cezayir ortaklığının her iki ülkeye hizmet ettiğini belirtti.

Cezayir Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Süleyman A'rac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cezayir ziyaretinin, iki ülke arasında "kazan-kazan denklemi" üzerine kurulu dostluk, ortaklık ve iş birliğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

A'rac, "Türkiye bugün, Afrika'nın kapısı olması hasebiyle Cezayir'e muhtaç. Türkiye'nin dış siyasetinde Afrika'ya bir yönelim söz konusu. Aynı zamanda Cezayir'in de Türkiye'nin desteğine ihtiyacı var." dedi.

Barış Toplumu Hareketi Sözcüsü Abdullah bin Acemiye de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin, karşılıklı anlaşmalar ve ortak çıkarlar çerçevesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Bin Acemiye, "Cezayirli yetkililere, Türkiye ile ilişkileri güçlendirme çağrısında bulunuyoruz. Çünkü Türkiye her düzeyde kalkınarak, Orta Doğu'da ve tüm dünyada önemli bir devlet konumuna geldi." diye konuştu.

Siyasi analist Celal Buati ise Cezayir'in ekonomik kalkınma ve büyüme hedefini gerçekleştirmek için zorunlu gördüğü birçok sektörde Türkiye'nin güçlü şekilde yer almasını istediğini dile getirdi.

Buati, Türkiye'nin de özellikle Orta Doğu'nun içinden geçmekte olduğu bu süreçte Arap dünyasının her bölgesinde var olmak istediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 ülkeyi kapsayan Afrika turuna pazartesi günü Cezayir'den başlamıştı.

Erdoğan dün "Türkiye-Cezayir İş Forumu"ndaki konuşmasında, "Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim bizim Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir'dir." ifadelerini kullanmıştı.

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya da iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasından övgüyle söz ederek, Türkiye ile ilişkileri her alanda çok daha ileri taşımak istediklerini kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :