TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.Mustafa Hüsnü BOZKURTKonya Milletvekili

 

CHP Konya Millet Vekili Mustafa Hüsnü Bozkurt  TBMM'ye yazdığı önergeleri şöyle ifade etti;

Konya’nın Ereğli ilçesinde, geçtiğimiz mart ayında Anafartalar Caddesi üzerindeki özel bir hastanenin karşısındaki inşaatın çalışmaları sırasında geç Hitit dönemine ait 2 bin 700 yıllık stel (mezar taşı) bulunduğu, çalışan işçiler tarafından da görülen eserin bir anda ortadan kaybolduğu, meşhur İvriz kabartması ile benzer özellikler taşıyan stelin Adana’da 6 milyon TL’ye satıldığı iddiası kamuoyuna yansımıştır.

Kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından Ereğli Cumhuriyet Savcılığı’nın harekete geçerek konuyla ilgili soruşturma başlattığı, soruşturma dosyasına gizlilik kararı konduğu, Ereğli Müze Müdürlüğü’nün ise soruşturma devam ettiği için bilgi paylaşımında bulunamayacağını ifade ettiği basın yayın organlarında yer almıştır.

Stelin çıktığı arsanın sahibi olan emekli polis memuru Muzaffer Yaramış da, Ereğli Emniyet Müdürlüğü, Ereğli Belediyesi, müze müdürlüğü ve kaymakamlık dahil her yere müracaat ettiğini ancak kendisi ile ilgilenen olmadığı gibi, şikayetine rağmen inşaatın durdurulmadığını iddia etmektedir.

Bu bağlamda;

Bakanlığınızın bahsi geçen konudan haberi var mıdır; yetkili birimlere talimat verilerek soruşturma başlatılmış mıdır; başlatılması planlanmakta mıdır?

Ereğli Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında kimlerin ifadesi alınmıştır; konu dahilinde tutuklanan ya da gözaltına alınan kişi ya da kişiler var mıdır?

Arsa sahibi Muzaffer Yaramış’ın iddia ettiği üzere inşaatın durdurulmadığı doğru mudur; doğru ise gerekçesi nedir?

Tarihi stelin bulunduğu iddia edilen inşaatın müteahhiti Adem Aksoy’un ,define  kazısı izni istediği, müze yetkililerinin de hakkında kaçak kazı yapmaktan tutanak olduğu gerekçesiyle Aksoy’a izin vermediği doğru mudur?

Arsa sahibi Muzaffer Yaramış’ın geceleri inşaatta gizli tünel kazıldığını ve kaçak kazı yapıldığını polise ihbar etmesine rağmen, emniyet yetkililerinin konuyla ilgilenmediği doğru mudur?

İnşaat alanında bulunduğu belirtilen Hitit dönemine ait yaklaşık 2 bin 700 yıllık stelin Adana’da 6 milyon TL’ye satıldığı iddiası araştırılmakta mıdır; iddia ile ilgili olarak Adana’daki yetkili birimlerle irtibata geçilmiş midir?