"Türkiye büyük ağırlığı olan muhteşem bir ülke"

"Türkiye büyük ağırlığı olan muhteşem bir ülke"

Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello:- "Türkiye, bölgesel ve uluslararası alanda büyük bir ağırlığı olan muhteşem bir ülke"- "Arkeoloji konusunda oldukça tutkuluyum ve Türkiye'nin birçok bakımdan cennet olduğunu düşünüyorum"- "Hiç kuşkusu

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, "Türkiye, bölgesel ve uluslararası alanda büyük bir ağırlığı olan muhteşem bir ülke." dedi.

Büyükelçi Tello, Türkiye'de diplomatik görevinin haricinde zamanını nasıl değerlendirdiğini AA muhabirine anlattı.

Geçen yıl haziran ayından beri Ankara'da büyükelçilik görevini yürüttüğünü belirten Tello, diplomatik görevinden önce hiç Türkiye'ye gelmediğini ancak çocukluğundan bu yana tarih ve arkeolojiye merakı olduğu için bu "muhteşem" ülkeyi hep tanımayı istediğini söyledi.

Tello, "Her zaman için Türkiye'ye dair algım bu ülkenin zengin bir tarihe sahip, medeniyetlerin ve büyük imparatorlukların beşiği olduğu şeklindeydi. Her zaman Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu düşündüm ve düşünüyorum." diye konuştu.

Bir ülkeyi tanımak için kitap ve çeşitli kaynakları okumanın yanında, o ülkede yaşamanın, kültürünü, halkını, geleneklerini öğrenmenin, tarihi ve kültürel mirasının tadını çıkarabilmenin bir fırsat olduğunu anlatan Tello, bunun için de diplomatlığın eşsiz bir meslek olduğunu, bu sayede hem kendi kültürünü tanıtabildiğini hem de dünyaya dair vizyonunu zenginleştirebildiğini kaydetti.

Ankara'da Türk arkadaşlar edindiğini ifade eden Tello, eşinin de burada kendisiyle birlikte yaşadığını, ancak kızlarının önceki görev yeri İspanya'da üniversite okuduğunu söyledi. Tello, şunları kaydetti:

"Ankara benim ve eşim için muhteşem bir keşif oldu. Burası güven içinde yürüyebileceğiniz ve basitçe bundan keyif alabileceğiniz türden bir şehir. Bazen iş nedeniyle pek çok kişisel aktivite için zaman bulamıyorum. Hobilerim arasında, uluslararası siyasetle ilgili konuları, Türkiye'deki güncel gelişmeleri, aynı zamanda (Türkiye'nin) tarihi ve kültürü hakkında yazılanları okumak var. Arkeoloji konusunda da oldukça tutkuluyum ve Türkiye'nin birçok bakımdan cennet olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda tenis ve futbol oynamayı, Ankara'nın etrafında gezinmeyi seviyorum."

İş nedeniyle Türkçe derslerine yeterince zaman ayıramadığını belirten Tello, ama "açık çay veya sade kahve" siparişi verebildiğini kaydetti.

- "Favori şehrim İstanbul"

Türkiye'de İstanbul'u, Beypazarı'nı, İzmir'i, Antalya'yı, Hatay'ı, Kars'ı ve Gaziantep'i gezdiğini anlatan Tello, ilgi alanı arkeolojiyle alakalı olarak ise Ankara'da Gordion, Çorum'daki Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, İzmir'deki Efes, Denizli'deki Laodikeia ve Hierapolis, Aydın'daki Nysa ve Afrodisias antik kentleri ile Hatay'daki Titus Tüneli'ni ziyaret ettiğini dile getirdi.

Özellikle Akdeniz Bölgesini hem arkeolojik alanları bulunduğu hem de yemekleri ve denizi çok güzel olduğu için çok sevdiğini belirten Tello şunları söyledi:

"Ama hiç kuşkusuz, favori şehrim İstanbul. Orada en çok Boğaz'ın manzarasını ve Sultanahmet Camii ile Ayasofya'nın silüetini seviyorum. Türk gastronomisinin çeşitli lezzetlerinin keyfini çıkarmak benim için muhteşem bir keşif oldu, ki bu çeşitlilik de Türkiye'nin bin yıllık kültürünün gerçek bir yansıması. Yemekler içinden favorimi söylemek kolay değil. İyi bir yoğurt ve humusu çok seviyorum. Kuzu etini ve tabii ki baklavayla birlikte iyi bir Türk kahvesini de. Tabii Karadeniz ve batı kıyılarından balık da şahane oluyor, iyi pişmiş bir balık fileto yemeyi seviyorum."

- ''Türkiye, uluslararası alanda büyük ağırlığı olan muhteşem bir ülke"

Türkiye ve Meksika'nın coğrafi mesafeye rağmen birçok ortak noktasının bulunduğuna işaret eden Tello, her iki ülkenin de bin yıllık kültürlerin beşiği olduğuna dikkati çekti.

Aynı zamanda iki ülkenin coğrafi olarak da farklı bölgeler arasında köprü konumunda olduğunu bildiren Tello, hem Türk hem de Meksika halklarının aile kavramına büyük değer vermesinin ve pazar günlerinin özellikle aileye ayrılmış olmasının çok ilgisini çektiğini anlattı.

Tello, "Her iki halk da şahsiyetli ve kimlikli ülkeler olmamızı sağlayan ve hala canlı olan geçmişleriyle gurur duyuyor. Bu özelliklere değer vermeli ve onları korumalıyız çünkü bize kendimizi dünyaya yansıtma gücü veriyorlar." ifadelerini kullandı.

Türk yazarlardan Ahmet Hamdi Tanpınar, İrfan Orga ve Orhan Pamuk gibi kişileri okuduğunu dile getiren Tello, Türk dizilerinin de Meksika'da oldukça popüler olduğunu ve Meksika'da Türkiye'nin çok olumlu bir imaj oluşturmasını sağladığına dikkati çekti.

Burada Meksika'yı temsil etmesinin yanı sıra Türkiye gibi güçlü, derin bir kültürü ve tarihi bulunan bir ülkede çalışma fırsatı bulduğu için kendini şanslı hissettiğini söyleyen Tello, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, bölgesel ve uluslararası alanda büyük bir ağırlığı olan muhteşem bir ülke. Güncel konularda ortak bir pozisyonumuz var. Bizi önemli aktörler yapan tarihimiz, açık ve modern ekonomilerimiz ve iki muhteşem halkımız var. Meksika ve Türkiye, dünya için her zaman önemli ülkeler oldu, hala öyle, gelecekte de olmaya devam edecek. Bu da geleceğimizle ilgili güven duymamızı sağlayan bir şey."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :