Türkiye-Bulgaristan Geri Kabul Anlaşması Uygulama Protokolü

Türkiye-Bulgaristan Geri Kabul Anlaşması Uygulama Protokolü

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Baçvarova:- "Bulgaristan, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ülkesinde barındırmasını ve bu konuda gösterdiği gayretleri takdirle karşılamaktadır"- "Türkiye, Bulgaristan'ın ticari, ekono

ANKARA (AA) - Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Baçvarova, ülkesinin, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı barındırmasını ve bu konuda gösterdiği gayretleri takdirle karşıladığını söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasındaki İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Uygulama Protokolü", İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Baçvarova'nın katılımıyla Bakanlıkta düzenlenen törende imzalandı.

Törende konuşan Baçvarova, iki ülke arasında imzalanan protokolle sığınmacılar konusundaki iş birliğinin daha da geliştirileceğini belirtti.

Baçvarova, bu kapsamda, Türkiye ve Bulgaristan'daki sınır kapılarında yakın zamanda faaliyete geçecek Sınır Koordinasyon Merkezi'nin çalışma esaslarının belirlendiğini söyledi.

Sığınmacılar sorununa karşı ortaya koyacakları iş birliğinin iki ülke halklarının yararına sonuçlar getireceğini ifade eden Baçvarova, "Bu, aynı zamanda insan ve göçmen kaçakçıları için de bir uyarı niteliği taşımaktadır. Birlikte çalışmamızın sonucu olarak şunu da belirtmek isterim ki Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk protokol Bulgaristan ile imzalanmıştır." dedi.

Protokolün sadece iki ülke arasında değil, Türkiye ile AB arasındaki göçmen krizinin nasıl çözüleceğine dair çözüm yolu göstereceğini söyleyen Baçvarova, "Türkiye ile ortak sınırımızı korumaya önem veriyoruz. Bu konuda iş birliğini çok önemli görüyoruz." diye konuştu.

- Bulgaristan sınırına gelen sığınmacı sayısı azaldı

Baçvarova, Suriyeli sığınmacıların geri kabulüne yönelik olarak kısa sürede hazırladıkları Geri Kabul Anlaşması Uygulama Protokolü'nü bugün imzaladıklarını, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi olarak yorumlanabileceğini kaydetti.

Türkiye ile yaptıkları çalışmalar sonucu Bulgaristan sınırına gelen sığınmacı sayısında ciddi düşüş yaşandığına dikkati çeken Baçvarova, "Bulgaristan, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ülkesinde barındırmasını ve bu konuda gösterdiği gayretleri takdirle karşılamaktadır. Türkiye, Bulgaristan'ın ticari, ekonomik ve siyasi partneri olması açısından çok önemlidir. İnanıyorum ki iş birliğimiz bundan sonra da artarak devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :