Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri

Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay:

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki "çok boyutlu ve yoğun ilişkilerin" bölgeye yönelik dış politikasında belirleyici etkiye sahip olduğunu söyledi.

Bağımsız Aydınlar Derneği'nin haftalık düzenlediği "Krug 99" platformunun "Türkiye, Bosna Hersek ve bölgede ne arzu ediyor" başlığıyla düzenlediği programa konuk olan Büyükelçi Ergiray, Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini değerlendirdi.

Saraybosna Üniversitesi Ekonomi Fakültesi'nde düzenlenen programda gazetecilere açıklamalarda bulunan Erginay, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki çok boyutlu ve yoğun ilişkilerin, bölgeye yönelik dış politikasında belirleyici etkiye sahip olduğunu belirtti.

Bosna Hersek'in Türkiye için dost ve kardeş bir ülke ve bölgedeki en önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Büyükelçi Erginay, "Türkiye, Bosna Hersek'in Balkanlar'da güçlü, müreffeh bir şekilde Avrupa-Atlantik kurumlarıyla tam bütünleşmiş, diğer bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmuş, eğitimli insan gücünü ve ekonomik potansiyelini en iyi şekilde kullanan ve çok kültürlülük anlamında örnek teşkil eden bir istikrar adası olarak yer almasını arzu ediyor" ifadesini kullandı.

- "Türkiye Bosna Hersek'teki yatırımları teşvik ediyor" -

TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi gibi kuruluşların, faaliyetleriyle Bosna Hersek'te ortak tarihi geçmiş ve kültürel mirasın izlerinin korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına gayret gösterdiğini belirten Ergiray, Türkiye'nin Bosna Hersek'teki yatırımları teşvik ettiğini belirtti. Ergiray, Türkiye'nin, seçimlerin ardından hükümetlerin ivedilikle teşkiline, ülkenin iç istikrarına ve ekonomik gelişmesine tam destek verdiğini ifade etti.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'in iç istikrarı ve dış güvenliğine atfettiği önem bağlamında, Avrupa Birliği (AB) ve NATO süreçlerinin de en kısa sürede tamamlanabilmesi için atılan adımlara destek verdiğini hatırlatan Ergiray, aynı zamanda Bosna Hersek'in AB üyeliği bağlamında İngiltere ve Almanya'nın öncülüğündeki yeni inisiyatife de tam desteğini sunduğunu söyledi.

Ergiray, geçmişte bölge ülkelerinden Türkiye'ye göç eden Balkan kökenli vatandaşların, Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkilerde insani bir unsur teşkil ettiğini ifade etti.

- "Türk yatırımları küçümsenmemeli" -

Bosna Hersek'teki Türk yatırımlarının son dönemde azaldığı ve diğer bölge ülkelerine kaydığı söylentilerine ilişkin soruyu cevaplayan Erginay, Türkiye'nin Bosna Hersek'teki yatırımlarda ilk beş içinde olduğunu hatırlatarak, söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Erginay, Türkiye'nin buradaki yatırımlarının küçümsenmemesi gerektiğini ancak, mevcut dostluk ilişkileri göz önüne alındığında ülkedeki Türk yatırımlarının daha fazla olması gerektiğini kaydetti.

Bosna Hersek ile Karadağ arasında son dönemde gündeme gelen "Sutorina" beldesinden kaynaklı sınır problemini de değerlendiren Erginay, sınır sorunlarının komşu ülkeler arasında tarih boyunca sorun olageldiğini belirterek, bu sorunun iki ülke arasında diyalogla çözülmesini, siyasi bir sorun haline gelmemesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı