"Türkiye benim ikinci ülkem"

"Türkiye benim ikinci ülkem"

Türkiye Burslusu olarak Ege Üniversitesi'nden mezun olan Kerküklü Jaber, Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nde Kültür Müsteşarlığı görevini yürütüyor - Jaber:- "Türkiye, kültür olarak da dil olarak da bize çok yakın ve burada okuduğunuzda Irak'a daha rahat dön

ANKARA (AA) - ERCAN CANBOLAT - Üniversite öğrenimini Türkiye Bursları ile İzmir'de tamamlayan ve halihazırda Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı olan Mustafa Jaber, dil ve kültür açısından Irak'a çok yakın olduğu için Türkiye'de okumayı tercih ettiğini belirterek "Türkiye benim ikinci ülkem" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) sağladığı "Türkiye Bursları" ile Türkiye'de okuyan Jaber, neden Türkiye'de okuduğunu ve sonrasında yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Liseye kadar Kerkük'te okuyan ve Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Türkçe yasaklanmasına rağmen anadilini koruyan Türkmenlerden biri olan Jaber, lisans ve yüksek lisansını Irak Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde tamamladığını, tezini de Nottingham Üniversitesi'nde yazdığını söyledi.

Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nde kültür müsteşarlığı görevini yürüten Jaber, 2009'da başvurduğu Türkiye Bursları sayesinde 2010'da Türkiye'ye geldiğini, ilk olarak İzmir'de Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezinde (TÖMER) Türkçe dil kursuna gittiğini belirtti.

Doktoraya İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Güneş Enerjisi Bölümü'nde başladığını anlatan Jaber, Türkiye'de ilk olarak İzmir'i gördüğü ve buraya alıştığı için daha sonra Ege Üniversitesi'ne geçiş yaptığını aktardı.

- "Türkiye benim ikinci ülkem"

Jaber, "Türkiye, kültür olarak da dil olarak da bize çok yakın ve burada okuduğunuzda Irak'a daha rahat dönebiliyorsunuz. Türkiye benim ikinci ülkem." ifadelerini kullandı.

Türkçe konuşmayı geliştirmek için yurtta kalmayı tercih ettiğini vurgulayan Jaber, YTB'nin, sağlık sigortası, eğitim masrafı ve bursu dahil her şeyi karşıladığının altını çizdi.

Jaber, aldığı burs sayesinde üniversiteye daha rahat başvurduğunu ve Türk devletinin bursuyla okumanın kendisine büyük bir kolaylık sağladığını kaydetti.

Şu anda bulunduğu görev icabı iki ülke ilişkilerine katkı sağlamaya çalıştığının altını çizen Jaber, "Türkiye-Irak arasında 7 Ocak 2017'de eğitim değişimini öngören bir anlaşma imzaladık." dedi.

- "Her Iraklı öğrencinin Türkiye'de okumasını isterim"

Türkiye'de okumuş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Jaber, "Her Iraklı öğrencinin Türkiye'de okumasını isterim." ifadesini kullandı.

Jaber, "Türkiye Bursuyla Türkiye'de okuyan Iraklı öğrencilerin eğitimleri bittikten sonra ülkelerine dönmesini arzu ediyoruz. Programın amacı öğrencilerin buranın kültürünü ve dilini öğrenmesi. Bu öğrenciler daha sonra ülkelerine dönmeli ki iki ülke ilişkilerine katkı sağlasınlar." diye konuştu.

Irak-İran sınırında 12 Kasım'da meydana gelen depremin ardından Türkiye'nin yardıma koşmasına da değinen Jaber, "Türkiye'ye Irak'a verdiği destek için her zaman çok teşekkür ediyoruz. Türkiye, hem Irak devletine hem Irak halkına her zaman yardımcı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :