'Türkiye-Belarus ilişkilerinin geleceği parlak'

'Türkiye-Belarus ilişkilerinin geleceği parlak'

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Türkiye ve Belarus'un Doğu ve Batı arasında köprü olduğunu vurgulayarak, "Ortak geleneksel değerlerimiz var. Birlikte çalışmamız çok kolay. İlişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor." dedi.

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın başlayacağı ve iki gün sürecek Belarus ziyaretinin önemini ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Savinykh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2016'da Minsk'e yaptığı ziyarette, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinde, iki liderin uluslararası platformlarda ortak gündeme sahip dost ülkeler olan Türkiye ve Belarus'u yakınlaştıracak bir dizi projenin hayata geçirilmesinde mutabık kaldıklarını hatırlattı.

Büyükelçi Savinykh, Başbakan Yıldırım'ın Belarus ziyaretinin, liderlerin ortaya koyduğu hedeflerin yerine getirilmesi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için fırsat olduğunu vurguladı.

Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov'un 2015'te İstanbul'da düzenlenen Belarus Yatırım Forumu'na katılımının ardından Başbakan Yıldırım'ın ziyaretinin de ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Savinykh, şunları kaydetti:

"Bu ziyaretin ardından karşılıklı ziyaretler devam edecek. Örneğin, Belarus Dışişleri Bakanının Türkiye'yi nisanda ziyaret etmesi planlanıyor ancak bu ziyareti dışişleri bakanı sıfatıyla değil Türkiye-Belarus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu başkanı sıfatıyla yapacak."

Savinykh, iki ülke arasında bilgi teknolojilerine ilişkin iş birliği çerçevesinde de Belarus'dan Türkiye'ye ziyaretlerin planlandığını bildirdi.

Türk bankalarına destek

İki ülkenin ortak ajandasında yapılacak projelerin listesinin uzun olduğunu vurgulayan Savinykh, ekonomiye ilişkin, Türk bankalarının sermaye ve şubelerini Belarus'a getirmelerini beklediklerini, Türk lirasını çevirerek kendi dış ticaret faaliyetlerinde kullanabileceklerini kaydetti.

Savinykh, "Merkez Bankası Başkanımız Türk bankalarını Belarus'ta desteklemek için gerekli yardımın gösterileceğini açıkladı." dedi.

Bir başka iş birliği alanının ulaşım ve taşımacılık olduğunu dile getiren Savinykh, "Türkiye'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nu biliyoruz. Şimdi Çin, Rusya, Belarus, Almanya bu yolun kuzeyinde yeni bir İpek Yolu inşa ediyor. Türkiye ve Belarus, iş birliği yaparak iki İpek Yolu'nu birleştirebilir ve eski ticaret yolunu kuzeyden güneye birleştirerek yeniden canlandırabilir." diye konuştu.

Büyükelçi Savinykh, iki ülkeyi yakınlaştıracak bir başka projenin ise Türkiye ile Belarus arasında demiryolu hattı inşa edilmesi olduğunu söyledi.

"Birlikte kar küreme aracı, biçerdöver ve traktör üretebiliriz"

Sanayi alanındaki iş birliğinin de önemine değinen Savinykh, ülkesinin traktör ve tarım makineleri üretiminde iyi olduğunu ve Türkiye'de de bazı bölgelerde montaj hattının kurulması yoluyla bu makinelerin Türk mühendisler tarafından üretilerek yerelleştirilmesini planladıklarını anlattı.

Savinykh, şöyle devam etti:

"Belki de ortak çalışmalarla yeni bir model geliştirebilir, hatta birlikte Ortadoğu'ya Kuzey Afrika'ya temin edebiliriz. Hükümetlerimizin masasında en az üç proje var. Bunlardan biri, Türkiye'nin Erzurum gibi kuzey bölgelerinde kullanılmak üzere kar küreme aracı üretmek. Bir diğeri biçerdöver. Türkiye biçerdöver üretmiyor, dışardan alıyor. Modellerimiz ve makinelerimizle gelerek bunları Konya'da üretmeye başlayabiliriz. Bir de Türk pazarında çok talep gören bazı traktör modellerimizi de üretebiliriz."

İki ülkeyi sanayileşme yoluyla da bir araya getirmek istediklerini vurgulayan Savinykh, "Bu yol, Türkiye'nin dünyanın 10'uncu en büyük ekonomisi olma amacıyla ortaya koyduğu 2023 vizyonuna da uygun. Türkiye ile iş birliğine hazırız." dedi.

Büyükelçi Savinykh, uygulamaya dönük bu projelerin, her iki ülke halkının refahının artırılmasına dönük, dostluğu pekiştirecek uzun vadeli adımlar olduğunu kaydetti.

"İlişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor"

İkili ilişkileri değerlendiren Savinykh, şunları söyledi:

"Türkiye 25 yıl önce Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Bu tarihi bir gerçek ve bunu hep hatırlayacağız. O günden bu yana da ilişkilerimizde hiçbir engel, sorun, tutarsızlık olmadı. Politikalarımız her zaman bütünleyici oldu. Çoğunlukla, dünyayı ve dünya meselelerini aynı gözle görüyoruz. Birçok ortak noktamız ve gerçekleştirebileceğimiz ortak amacımız var. İkili ve bölgesel ilişkilerde ve uluslararası platformlarda birlikte hareket ediyoruz."

Türkiye ve Belarus'un yeni ve çok önemli bir döneme girdiğini vurgulayan Savinykh, Başbakan Yıldırım'ın ziyaretinin, liderlerler düzeyinde iyi seyreden ilişkilere hükümetler arası derinlik kazandıracağını bildirdi.

Projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye ve Belarus'un stratejik ortaklık seviyesine geçeceğini belirten Savinykh, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Belarus kendini Batı ve Doğu arasında bir köprü olarak görür. Türkiye'ye baktığınızda, siz de aynı şekilde Batı, Ortadoğu ve Asya ülkeleri arasında çok önemli bir köprüsünüz. İki ülkenin düşünce yapısı da birbirine çok yakın. Büyükelçi olarak buraya atandığımda iki halkın düşünce yapısının ne kadar yakın olduğunu gördüğümde çok şaşırmıştım. Ortak geleneksel değerlerimiz var. Birlikte çalışmamız çok kolay. Eminim, ilişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor."