Türkiye Avrupa'ya kaçırılan eserlerin peşinde

Türkiye Avrupa'ya kaçırılan eserlerin peşinde

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye'den çeşitli yollarla kaçırılan ve şu anda Fransa'daki dünyaca ünlü Louvre Müzesi ile Danimarka'daki David Samling Müzesinde sergilenen tarihi eserlerin iadesi için yoğun çalışma sürdürülüyor- İstanbul'daki Ayasofya Mü

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Kültür ve Turizm Bakanlığınca, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için yoğun çalışma sürdürülüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde devam eden çalışmalar kapsamında, yıllar önce yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan binlerce tarihi eser Türkiye topraklarına geri dönerken, henüz iade edilmeyen eserlere ilişkin de sıkı bir takip mekanizması yürütülüyor.

Konunun uzmanları, dünyadaki çeşitli sergi ve müzayedeleri takip ederek eserlerin izini sürerken, yapılan araştırmalar sonucunda, Türkiye topraklarından çıkarıldığı saptanan eserler için de ülkelere ve eserlerin sergilendiği kuruluşlara, yazışma ve görüşmeler yoluyla iade talepleri iletiliyor.

Bakanlığın 2003'ten bu yana iadesi için girişimde bulunduğu eserlerin başında, Türkiye'den çeşitli yollarla kaçırılan ve şu anda Fransa'daki dünyaca ünlü Louvre Müzesi ile Danimarka'daki David Samling Müzesinde sergilenen eserler geliyor.

- Çini pano Louvre Müzesinde

İstanbul'daki Ayasofya Müzesinin bahçesinde yer alan Sultan II. Selim Türbesi'ne ait çini pano, Türkiye'ye ait olan ve Louvre Müzesinde sergilenen en önemli eserlerin başında bulunuyor.

Sultan II. Selim Türbesi'nin giriş kapısının iki yanını süsleyen çinilerden biri olduğu gibi korunurken, diğer çini panonun ise 2003'te yapılan tespitler sonucunda 1880'li yılların başında Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırıldığı belirlendi.

Tarihi türbenin çinilerinin iade edilmesi için yazışmalara devam eden Bakanlık, aynı zamanda Louvre Müzesi, Dekoratif Sanatlar Müzesi ve Sevr Müzesinde bulunan Sultan I. Mahmut Kütüphanesi, Sultan III. Murad Türbesi ve II. Selim Türbesi Çinileri'nin iadesi için de girişimlerini sürdürüyor.

- Danimarka'dan 7 eserin iadesi isteniyor

Danimarka'daki David Samling Müzesinde bulunan ve Türkiye'den yurt dışına kaçırılan 7 eserin iadesi için de çalışmalara devam edilirken, Diyarbakır Sfenks Figürü, Akşehir Seydi Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Cizre Ulu Cami'ye ait kapı tokmağı, Nuruosmaniye Kütüphanesine ait Kuran-ı Kerim yaprakları, Hacı Bayram Veli Türbesi şamdanı, Eşrefoğlu Camisi halısı ve cami lambasının iade edilmesi bekleniyor.

- Ülkeler çağrılara karşılık vermiyor

Edinilen bilgiye göre, Bakanlığın iade taleplerine Danimarka ve Fransa'daki müzelerden şu ana kadar beklenen olumlu yanıt gelmedi.

Louvre Müzesi yönetimi, bakanlığın yazışmalarına yanıt vermezken, Danimarka'daki David Samling Müzesi, eserleri iade etmeyeceği yönündeki görüşünü bakanlığa iletti.

Ancak, bu olumsuz tavra rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye'den kaçırılan eserlerin iadesi için girişimlere devam edeceği belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :