Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı

Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Coşkunyürek: - "Serbestleştirme politikaları sonucunda 2003 yılından bu yana havayoluyla taşınan yolcu ve hava trafiği 5 kat büyümüştür"- "Son 15 yılda dönüşüm ve çabalar neticesinde, 2003 yılında 50 ül

ANTALYA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, "Serbestleştirme politikaları sonucunda 2003 yılından bu yana havayoluyla taşınan yolcu ve hava trafiği 5 kat büyümüştür." dedi.

Coşkunyürek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce (SHGM) Belek'te bir otelde düzenlenen "Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı"nda, Türkiye'nin, Asya, Avrupa ve Afrika arasında kesişim noktasında bulunduğunu, doğal bir hat görevi üstlendiğini söyledi.

Türkiye'nin, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerle bir açık hava müzesi konumunda bulunduğunu belirten Coşkunyürek, doğal güzellikleriyle de dünyada en fazla tercih edilen 6'ıncı ülke olduğunu ifade etti.

Son 15 yılda hükümetlerin havacılığa çok önem verdiğini ve ortaya bir başarı öyküsü konulduğunu dile getiren Coşkunyürek, şöyle devam etti:

"İç ve dış hatlarda, hızlı adımlarla devlete ait Türk Hava Yolları özelleştirilmiştir. Serbestleştirme politikaları sonucunda 2003 yılından bu yana havayoluyla taşınan yolcu ve hava trafiği 5 kat büyümüştür. Bu vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye hava taşımacılığında, ICAO sıralamasında 30. sıradan 10. sıraya yükselmiştir. Son 15 yılda dönüşüm ve çabalar neticesinde, 2003 yılında 50 ülkeden 60 ülkeye uçan Türk havayolu taşımacıları, bugün 122 ülkede 307 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Bugün itibariyle 169 ülkeyle hava ulaştırma anlaşması bulunan ülkemizdeki kayıtlı yolcu uçağı sayısı, 167'den 508'e ulaşırken, 2003 yılında 34 milyon olan yolcu trafiği sayımız, 2017 itibariyle 200 milyonu aşmıştır. 2003'te başlattığımız uygulamalarla 16 milyon Türk ilk defa uçağa bindi."

Coşkunyürek, sivil havacılık sektörünün bugün 200 bin doğrudan çalışanı, 20 milyar dolar cirosuyla en önemli stratejik alanlardan biri olduğunu söyledi.

- "Birlikte çalışmamız lazım"

Dünya Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Başkanı Olumuyiwa Benard Aliu, havacılık araçlarının en hızlı ve en güvenli taşımacılık araçları olduğunu, sürdürülebilir sosyal-ekonomik gelişmenin itici gücünün de havacılık sektörü olduğunu belirtti.

Havacılık sektörünün çok dinamik ve entegre bir sektör olduğunu dile getiren Aliu, şunları kaydetti:

"Havacılık sektöründe önümüzdeki yıllarda 4,1 milyar yolcu taşınıyor olacak. Bu sayının ilerleyen yıllarda daha da artması bekleniyor. Yük taşımacılığı da artacak. Tabii şu anda trafik ve yolcuların taleplerinin karşılanmasına yönelik problemler eğer önümüzdeki yıllarda giderilmezse, bizleri 2030'ların sonunda daha büyük problemlere gebe bırakacak. Bu sebeple daha iyi bir iş birliği sağlamamız lazım. Birlikte çalışmamız lazım. Etkin ve güvenli şekilde daha fazla hava taşıtının, havaalanının da yönetilmesi lazım. Yeterli ve yetkin havaalanlarının oluşabilmesi için denetim çok önem taşıyor."

- "Sivil havacılık 60 milyar dolarlık bir hacme sahip"

Sivil Havacılık Genel Müdür vekili Bahri Kesici, sektörün ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu söyledi.

Kesici, "Sivil havacılık endüstrisi, gayri safi milli hasılaya 2,7 trilyonluk katkı sunmaktadır. Küresel ekonomiye de katkısı büyüktür. Sivil havacılık dünyada 9,9 milyon kişinin doğrudan istihdamını sağlayan bir sanayi olmasının yanı sıra 62,7 milyon dolaylı istihdam sağlamaktadır. Sivil havacılık şu an için 60 milyar dolarlık bir hacme sahiptir. Dolayısıyla otomotiv, ilaç ve tekstil sektörü kadar büyük bir sektördür. Dünya ticaretinin yüzde 35'i değer ve miktar olarak sivil havacılıkla gerçekleşmektedir. Dolayısıyla özel ve kamu işletmeleri, bütün hizmetlerin, ürünlerin ticaretinde havacılığa bağlıdır." diye konuştu.

Yapılan çalışmaların Asya bölgesinin gelecekte hava trafiğinde egemen olacağını gösterdiğini aktaran Kesici, "2030 yılına kadar Asya'daki havacılık Kuzey Amerika ve Avrupa'nın tamamından daha fazla olacak. Asya Pasifik taşımacılık, ekonominin de canlanmasına yardımcı olacak. Bu da hem bölgede hem de bölgeler arasında ekonomik büyümeye yardımcı olacak. Sanayilerin de bütün bölgelerde gelişmesine ön ayak olacak." dedi.

- "Havacılık en globalleşmiş endüstridir"

D-8 Genel Sekreteri Dato'Ku Jaafar Ku Shaari de havacılık endüstrisinin insanları ve ülkeleri güçlendirdiğini, dünya çapında sosyal ihtiyaçları karşıladığını belirtti.

Havacılığın en globalleşmiş endüstri olduğunu söyleyen Shaari, "Havacılığın sürdürülebilir büyümesini sağlayarak, daha fazla insanı ve yeri küresel havacılık şebekesi altında birbirine bağlamalıyız." ifadesini kullandı.

"Havacılık sektörünün küresel etkisi 2,7 trilyon dolara tekabül ediyor." diyen Shaari, 3,6 milyar yolcunun havayolu şirketleri tarafından taşındığını dile getirdi.

Asya Parlamenter Assamblesi Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de sivil havacılık alanında yeni ortaklıklar kurmak, ilişkileri güçlendirmek konusunda konferansın çok yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.

Konferansa, 35 ülkeden 300'ü aşkın sektör temsilcisi katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :