Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: (2)- "Referandumla ilgili aldığımız karar dünyada hiçbir makam tarafından, hiçbir parlamento tarafından iptal edilemez. Bu Türk halkının kararıdır"- "Türkiye'ye verilen sözler tutulmazsa tabii ki devletin başı olarak Sayı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halkoylamasıyla ilgili kararın dünyada hiçbir makam, hiçbir parlamento tarafından iptal edilemeyeceğini ifade ederek, "Bu, Türk halkının kararıdır." dedi.

Çelik, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında bir soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halkoylamasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

Çelik, "Referandumla ilgili aldığımız karar dünyada hiçbir makam tarafından, hiçbir parlamento tarafından iptal edilemez, Bu, Türk halkının kararıdır. Bu AP(Avrupa Parlamentosu) kararında da vardı, referandum tamamen uygulanırsa müzakereleri keselim gibisinden. AP'nin ya da başka bir makamın Türk halkının demokratik bir oylama sonucunda, referandum sonucunda verdiği kararı değiştirme ya da bu şekilde bu kararla ilgili 'biz kaygı duyuyoruz, bunu AB ilişkilerine taşıyalım.' demek gibi bir yaklaşımları ilkesel olmaz. Siyasi olarak bunu söyleyebilirler ama referandumda Türk halkının iradesi tecelli etmiştir ve bu artık Türkiye'de bir kural haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin çıkarlarını korumak ödevi var"

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ile ilgili açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine ise "Türkiye'ye verilen sözler tutulmazsa tabii ki devletin başı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve halkını korumak, Türkiye'nin çıkarlarını korumak ödevi vardır." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın Almanya'daki Türk vatandaşlarının bir toplantısına video konferansla katılmasının engellendiğini hatırlatan Çelik, "Ama aynı zaman dilimi içerisinde Kandil'deki terör örgütünün başı video konferansla katılıyor Almanya'daki bir toplantıya ve oradakilere hitap ediyor. Bunun hukukla ne ilgisi var, bunun demokrasiyle ne ilgisi var?" değerlendirmesini yaptı.

- "Bu işe bir sınır çekmemiz lazım"

Türkiye-Almanya ilişkilerinin çok derin bir tarihi olduğunu söyleyen Çelik, şöyle devam etti:

"Bu işe bir sınır çekmemiz lazım. Bir gazeteci denilen kişi, elinde gazeteci kimliği olan bir kişinin Türkiye'deki askeri üslerin fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafların kendisinin fotoğraf makinesinde bulunduğu tespit edilirse diğer gazeteci arkadaşlar bunun yaptığı ajanlık faaliyetine gazetecilik diye sahip çıkamazlar. Ya da bir insan hakları örgütünün yöneticisiyim diye Fetullahçı Terör Örgütü'nün Bylock programını kullanacaksın, Avrupa'daki üst düzey terör örgütü yöneticileriyle iletişim içerisinde olacaksın. Burada faaliyeti yasaklanan Uluslararası Af Örgütü değildir, Uluslararası Af Örgütü ile makul iş birliği yine sürmektedir. Dolayısıyla bu kavramları yerli yerine koymak lazım."

- "İklim değişikliğine göre değişmez"

Türkiye'nin iş birliğine açık olduğunu vurgulayan Çelik, "Bir de yine bu konu aramızda imzalanan anlaşmalar, ister AB ile olsun ister diğer ülkelerle olsun hava durumuna göre değişmez, iklim değişikliğine göre değişmez. Bunlar ilkesel temelde uygulanması gereken konulardır ve Türkiye bütün taahhütlerine bağlı olduğunu söylemeye devam etmektedir." dedi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :