Türkiye-AB müzakerelerinde 17. fasıl açılacak

Türkiye-AB müzakerelerinde 17. fasıl açılacak

Bozkır (2): "(29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye-AB zirvesiyle ilgili) Yeni bir tabloya geçmeyi bekliyoruz. Bir anlamda yeni bir paradigma olduğunu düşünüyorum. Bu yeni paradigmadan da ilişkileri daha ileriye götürmek için kartları yeniden dağıtarak

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye-AB zirvesiyle birlikte ilişkilerde yeni bir tablo beklediklerini söyledi.

 Bozkır, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo ile yaptığı görüşme öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Büyükelçi ile 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye-AB zirvesinin detaylarını ele alacaklarını belirtti.

Zirvenin, uzun zamandır yavaşlamış Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir dönemi başlatacağını söyleyen Bozkır, "Yeni bir tabloya geçmeyi bekliyoruz. Bir anlamda yeni bir paradigma olduğunu düşünüyorum. Bu yeni paradigmadan da ilişkileri daha ileriye götürmek için kartları yeniden dağıtarak yararlanabileceğimizi ve bunun çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi.

AB ile enerji konusunda yüksek düzeyli bir işbirliği mekanizması olduğunu kaydeden Bozkır şunları söyledi: 

"Bunu tekrar canlanmış şekilde devreye sokuyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için de keza çok önemli bir noktadayız. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında bu müzakerelere başlamayı bekliyoruz. İnşallah şu anda 150 milyar avro olan dış ticaret hacmimizin 300 milyar avroya çıkabileceği imkan ortaya çıkacak."

AB ile vizelerin kaldırılması konusunda Türkiye'nin beklentileri olduğuna işaret eden Bozkır, AB'nin Türkiye'den beklentilerinin çoğunun da meclisten geçecek yasalarla karşılanacağını belirtti. Bozkır, "Kişisel verilerin korunması yasası, illegal göçle mücadele, insan kaçakçılığın önlenmesi yasası, bazı Avrupa Konseyi sözleşmelerinin meclisimizde onaylanmasıyla birlikte yaklaşık 10 kadar beklenti gerçekleşmiş olacak. Hükümetimiz süratle bunları devreye sokmayı planlıyor" dedi.

- Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi

Bakan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesiyle ilgili soruya da Türkiye ve Rusya'nın iki önemli komşu olduğuna dikkati çekerek, "Türk-Rus ilişkileri, 300 yıllık tarihinin belki de en iyi olduğu seviyeye ulaşmıştır. Dolayısıyla iki ülkenin bu çok önemli ilişkiyi olumlu yönde ilerletmek vecibesi vardır" ifadesini kullandı. 

"Biz Türkiye olarak Rusya'yı hep dostumuz olarak görmeyi arzu ediyoruz" diyen Bozkır, "Uçağın düşürülmesiyle ilgili yaşanan bu gergin ortamda Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız çok olumlu mesajlarla bu dostluğun önemli olduğunu ve bu olayın üstesinden gelebilmeyi başarmamız gerektiğini ifade ettiler" dedi.

"Bendeki bilgiler, iki ülke (Türkiye ve Rusya) dışişleri bakanlarının, 3-4 Aralık'ta Belgrad'da yapılacak AGİT toplantısında bir araya gelecekleri yönünde" diyen Bozkır, "Bu görüşme yapılmalıdır. Biz böyle bir olayı ancak konuşarak aşabiliriz. Konuşmayarak basın yoluyla mesajlar vererek herhangi bir sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Ümit ediyorum ki bu görüşme Belgrad'da gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Mattiolo da Bozkır'ı yeni görevi münasebetiyle tebrik ederek, Volkan Bozkır'ın Bakanlık görevini yeni aldığını fakat AB sürecinde deneyimli olduğunu ifade etti. Mattiolo, "Birlikte çok uyumlu çalışacağımıza eminim" dedi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı