Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Çonkar:

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Çonkar:

"Amnesty International adlı kuruluşun, mültecilere yönelik farklı ülke vatandaşlarının tutumu konulu anketi yanıltıcı, manipülatif ve algı yönetimi amaçlı bir medya kampanyası izlenimi vermektedir"

TBMM (AA) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Amnesty International adlı kuruluşun, mültecilere yönelik farklı ülke vatandaşlarının tutumu konulu anketinin yanıltıcı, manipülatif ve algı yönetimi amaçlı bir medya kampanyası izlenimi verdiğini belirtti.

Çonkar, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü’nün 19 Mayıs 2016'da yayımladığı "Mülteci Hoşgörü Sıralamasında" Türk halkının mültecilere karşı hoşgörülü olmadığını ima eden bazı verilerin yer aldığını hatırlattı. Çonkar, 2011'den itibaren 2,7 milyon Suriyeliye kapısını açan Türk halkının, tüm dünyaya, ne kadar hoşgörülü olduğunu kanıtladığını kaydederek dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeninin Türkiye olduğunu ifade etti.

Türkiye tarafından Suriyeliler için yapılan harcamaların 10 milyar ABD Doları’na ulaştığına dikkati çeken Çonkar, bunun Türk halkının desteği olmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye’nin Suriyelilere kapısını açmasının, Türk halkının Suriyeli sığınmacılara duyduğu hoşgörünün ötesinde samimi bir empatinin sonucu olduğuna dikkati çeken Çonkar, şöyle devam etti:

"Söz konusu çalışmada, mültecilere en fazla hoşgörü duyduğu iddia edilen ülkelerin çok az sayıda mülteciye ev sahipliği yapması bir çelişkiye işaret etmektedir. Uluslararası toplum tarafından Türkiye’ye yapılan yardımlar 462 milyon ABD Doları düzeyinde kalmıştır. Maalesef hoşgörü, somut bir yardıma dönüşmedikçe, zulümden kaçan Suriyeliler için bir şey ifade etmemektedir. Kaldı ki bazı emperyalist devletlerin söndürmek yerine daha da körüklediği kirli savaşların sonucu olarak yerlerinden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca mülteci için aynı devletlerden çözüm beklemek de aslında abesle iştigaldir.

Mültecilere yaklaşım konusunda birçok Avrupa ülkesinin tavrını, mültecilerin bu ülkelerde maruz kaldığı muameleleri çok net olarak görüyoruz. Amnesty International adlı kuruluşun, mültecilere yönelik farklı ülke vatandaşlarının tutumu konulu anketi yanıltıcı, manipülatif ve algı yönetimi amaçlı bir medya kampanyası izlenimi vermektedir."

Çonkar, adı geçen kuruluşun gerçek manada mültecilere yardım ve ev sahipliği konusunda Türk milletinin göstermiş olduğu misafirperverliği ve yüce gönüllülüğü bu tür maksatlı ve yanıltıcı anketlerle perdeleyemeyeceğini belirtti. Çonkar, "Bu anlamda, uluslararası toplum da Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk halkının gösterdiği samimi ve gerçek hoşgörüden ivedilikle ders çıkarmalı ve bu konuda insani ölçütlere göre davranmalıdır." değerlendirmesini yaptı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :