"Türkiye 2018'de cazibesini koruyacak"

"Türkiye 2018'de cazibesini koruyacak"

ATO Başkanı Baran:- "Yeni yılda, Türkiye yeni projelerine başlayacak. Kanal İstanbul Projesi hayata geçecek. 2018'de ülkemizin yatırımcılar açısından cazibesini koruyacağını düşünüyoruz"- "Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada sergilediği siyasi istikra

ANKARA (AA) - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Yeni yılda, Türkiye yeni projelerine başlayacak. Kanal İstanbul Projesi hayata geçecek. 2018'de ülkemizin yatırımcılar açısından cazibesini koruyacağını düşünüyoruz." dedi.

Baran, 2017'de yaşanan gelişmeleri ve 2018'den beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye için 2017'nin zor bir yıl olduğunu dile getiren Baran, "Ülkemiz, 15 Temmuz 2016'da yaşanan hain darbe girişimini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizin kararlı duruşu ve halkımızın güçlü iradesi sayesinde bertaraf etti." diye konuştu.

Baran, Türk milletinin dünya tarihine geçen bir duruş sergilediğini vurgulayarak, "Siyasi olarak darbede başarılı olamayanlar ekonomide yıkım beklentisi içindeydiler. Amaçlarına ulaşamadılar. 2005 yılında 19,6 milyon olan istihdam edilen kişi sayısı, bugün 28,8 milyona çıktı. 9,2 milyon yeni istihdam oluşturdu ancak kadınların ve gençlerin iş gücüne katılım oranının yükselmesi nedeniyle yeni istihdam işsizlik oranlarını düşüremedi." ifadesini kullandı.

2016'da yaşanan olumsuzlukların turizm verilerine yansıdığına işaret eden Baran, bu kayıpların telafi edildiğini ve eylül sonu itibarıyla yıllık turist sayısının 25 milyonu, gelirinin de 20 milyar doları aştığını söyledi. Baran, 2017'nin 155 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamıyla sonlanmasını beklediklerini anlattı.

Bu yıl reel sektörü rahatlatacak düzenlemeler yapıldığını ve desteklerin açıklandığını anımsatan Baran, şöyle devam etti:

"Kredi Garanti Fonu sayesinde finansman sıkıntısı yaşayan firmalar destek aldı. Damga vergisinin kapsamı daraltıldı. İç tüketimi canlandırmak için beyaz eşya ve mobilyada KDV ve ÖTV indirimleri yapıldı. Sicil affı gerçekleştirildi. Taşınır Rehni Kanunu sayesinde iktisadi değer taşıyan varlıklar da teminat gösterilmeye başlandı."

Baran, bu yıl sağlanan kredi ve istihdam desteklerinin özel sektöre nefes aldırdığını vurgulayarak, "Türkiye üçüncü çeyrekte sağladığı yüzde 11,1'lik büyümeyle bir rekora imza attı. Bu rakam bizim 2018'e daha da umutlu bakmamıza neden oldu. 2018'de Türkiye yeni projelerine başlayacak. Kanal İstanbul Projesi hayata geçecek, Bilkent'teki 3 bin 400 yatak kapasiteli şehir hastanesi şubat sonunda tamamlanacak. 2018'de ülkemizin yatırımcılar açısından cazibesini koruyacağını düşünüyoruz." dedi.

- Güven adası vurgusu

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile inişli çıkışlı giden ilişkilerinin 2018'de rayına oturacağı bir yıl olacağına inandıklarını belirten Baran, şunları kaydetti:

"Nicelik olarak büyümeyi sürdürdüğünü dünyaya kanıtlayan Türkiye'nin bu büyümeye nitelik kazandıracağını ve bunu da dünyaya göstereceğini düşünüyorum. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada sergilediği siyasi istikrarla, güven adası olma vasfını tüm dünyanın kabul edeceğine inanıyoruz. 2018 inşallah tüm dünyaya barışın ve refahın hakim olduğu bir yıl olur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :