Türkistan’ın Türk Dünyası Kültür Merkezi ilan edilmesi

Türkistan’ın Türk Dünyası Kültür Merkezi ilan edilmesi

Güney Kazakistan eyaleti valisi Tuymebayev: - “Türkistan’ın Türk Dünyası Kültür Merkezi seçilmesi kültürümüzü, edebiyatımızı ve milli sanatımızı dünyaya tanıtmak için büyük imkan sağlayacak”

ASTANA (AA) - Eski Kazakistan Ankara Büyükelçisi ve Güney Kazakistan Eyaleti Valisi Canseyit Tuymebayev, Kazakistan’ın Türkistan kentinin “2017 Türk Dünyası Kültür Merkezi” ilan edilmesinin ülkesinin kültür, edebiyat ve ulusal sanatın dünyaya tanıtılması için büyük imkan sağlayacağını söyledi.

Güney Kazakistan Valiliği'nden yapılan basın açıklamasına göre, 2017 Türkistan’ın Türk Dünyası Kültür Merkezi ilan edilmesi kapsamında yapılacak etkinlik projelerini imza töreni Vali Tuymebayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düysen Kasenov ve Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür ve Sanat Departmanı Müdürü Almaz Nurazhan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Vali Tuymebayev, yaptığı konuşmada, Türkistan’a böyle bir statü verilmesinden onur duyduklarını belirterek, “Türkistan’ın Türk Dünyası Kültür Merkezi seçilmesi kültürümü, edebiyatımız ve milli sanatımızı dünyaya tanıtmak için büyük imkan sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

2016 Türk Dünyası Kültür Merkezi olan Azerbaycan’ın Şeki kentinde geçen yıl aralık ayında yapılan TÜRKSOY Daimi Konseyi 34. toplantısında Türkistan’ı 2017 Türk Dünyası Kültür Merkezi ilan etmişti.

-Türkistan kenti

Tarihi kaynaklara göre 4. yüzyılda kurulan, eski adı "Yesi" olan Türkistan, Hoca Ahmed Yesevi'nin doğduğu ve yaşadığı kent olarak biliniyor.

Kazakistan'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk tarihi eseri olan ve 14. yüzyılda Emir Timur tarafından inşa ettirilen Yesevi Türbesi, şehrin görkemli yapılarının başında geliyor.

1992 yılında temelleri atılan Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesine de ev sahipliği yapan şehir, tarihsel dokusu, modern kent hayatı ve özgünlüğü ile dikkat çekiyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :