"Türkçeye Dünyada İlgi Artıyor"

"Türkçeye Dünyada İlgi Artıyor"

Yunus Emre Enstitüsünün 15 ülkede eş zamanlı düzenlediği Türkçe Yeterlik Sınavı'na en yoğun katılım Azerbaycan'da oldu

BAKÜ (AA) - Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında yaptığı Türkçe Yeterlik Sınavı'na (TYS) ilgi her geçen gün artıyor. 

Türkiye'de eğitim görmek, yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık programlarına girmek, Mevlana Değişim Programları'na katılmak isteyen öğrenciler, Türkçe bilgilerini kanıtlamak ve üniversitelerdeki hazırlık sınıflarını okumayarak bir yıl kazanmak için TYS sınavına başvuruda bulunuyor.

TYS, Türkiye'de ve ülkelerindeki Türk şirketlerinde çalışmak isteyenler tarafından da tercih ediliyor. 

Enstitünün eş zamanlı Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Mısır, Japonya, Gürcistan, Bosna Hersek, Tataristan, Macaristan, Almanya, Polonya, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk'ta yaptığı sınava 550 aday katıldı. En çok başvuru yapılan ülke 330 adayla Azerbaycan olurken bu ülkeyi Kazakistan ve İran izledi. 

Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi Sorumlusu Kerim Sarıgül, Bakü'de AA muhabirine yaptığı açıklamada Enstitü'nün geliştirdiği TYS'nin 2013 yılından itibaren uluslararası alanda uygulandığını, sınavda adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçüldüğü bildirdi. 

Başarılı adayların yeterlilik belgesi almaya hak kazandığını ve bu belgeyi gerek Türkiye'de gerek de yurt dışında ihtiyaç duydukları alanda kullanabildiklerini söyleyen Sarıgül, TYS'ye ilginin her geçen gün arttığını ifade etti. 

Azerbaycan'dan sınava büyük talep olduğunu vurgulayan Sarıgül, şöyle devam etti:

"Ocak ayındaki sınavımıza Bakü'den 230 aday başvurmuştu, bugün ise 330 aday başvurdu. Yaklaşık yüzde 50'lilik artış söz konusu. Kazakistan ve İran gibi ülkelerde de çok artış var. Bu da Türkçe'nin uluslararası alanda talep gördüğünü, sınavlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor." 

Kaynak:Haber Kaynağı