Türkçe’nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni Kazan’da yapılacak

Türkçe’nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni Kazan’da yapılacak

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen 11. Şiir Şöleni Tataristan’ın Kazan şehrinde 1 Ekimde başlıyor

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ilki 1992 yılında Bursa’da yapılan “Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölen”lerinin on birincisi, Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılacak.

1-4 Ekim 2015 tarihlerinde Kazan’da yapılacak şölene Türkiye’den, Türk cumhuriyetlerinden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzün üzerinde şair katılacak. Daha önce gerçekleştirilen on şölenin tecrübesine sahip olan Şölen Daimi Heyeti, TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan’ın başkanlığında, şölenin programı, bütünleyici faaliyetler, yurt içinden ve yurt dışından katılacak şairler ve büyük ödüllerin tespiti gibi konularla ilgili çalışmalarını tamamladı.

Şölenle ilgili bilgi veren TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, Türkiye Yazarlar Birliği yöneticilerinden, Türkiye’den katılacak şairlerden ve basın mensuplarından oluşan Türkiye heyetinin, 30 Eylülde Kazan’a hareket edeceğini bildirdi. Kazan şöleninde Tataristan’ın ünlü şairi Abdullah Tukay, Başkurdistanlı şair Remi Garipov ve MuhibbiMahlasıyla şiir yazan Kanunî Sultan Süleymanadına büyük ödüller verilecek. Şölen boyunca konferanslar, konserler yanında şiir atölyelerinde şairler şiirle ilgili çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyacak.

Şölene Katılacak Şairler

Şölene Türkiye’den Osman Özbahçe, Hicabi Kırlangıç, Ali Ural, Fatma Şengil Süzer, M.Ali Köseoğlu, İbrahim Eryiğit, Vedat Güneş, Mehmet Kurtoğlu, Eyüp Azlal, Kadir Karaman, Metin Önal Mengüşoğlu, Mehmet Narlı, Yılmaz Daşcıoğlu, M. Muharrem Tüfekçi, Hıdır Toraman, Ömer Korkmaz, Süleyman Çelik, Ali K. Metin, Atakan Yavuz, Şakir Kurtulmuş, Arif Dülger, Mustafa Uçurum, Rıdvan Canım, Zeynep Arıkan katılacak.

Türkiye dışından katılacaklar: Karaçay: Muraddin Ölmezov, Çuvaşistan: Liudmila Nikolaeva, Başkurdistan: Gulnara Halfitdinova, Fanil Bulyakov, Selavat Abüzer, Hismet Yuldaşev, Ethem Gumer, Tamara İskenderiya, Altay: Brontoi Bedyurov, Kırım: Rustem Calilov, Azerbaycan: Əkbər Yolcuyev (Qoşalı), Faiq Seferov  (Balabəyli), Kazakistan: Dauren Kassenov  , Tanagoz Ilyassova , Jayşıbay Galim, Kosova: Taner Güçlütürk, Hollanda: Zekiye Doğan, İran: Esmaeil Bahrami Aghjenziveh, Mohammad Jafari Fard, Irak: Mustafa Ziya, Almanya: Gülnihal Ölçüm, Tuva-Hakas Cumhuriyeti: Eduard Micit, Kırgızistan: Narsulu Gurgubai, Altynbek Ismailov, Özbekistan: Fahriddin Nizamov, Azam Abidov, Hakasya: Timur Davletov, Kumuk: Bagautdin Samadov, Gürcistan: Akif Xansultanlı, Dağıstan: Issa Kapaev, Aynara Tolubaeva Makedonya: Mehmed Arif.  

Şiir Fasılları ve Atölye Çalışmaları

1 Ekim Perşembe günü yapılacak açılışta Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı Rafis Kurbanov, Tataristan Kültür Bakanı birer konuşma yapacaklar. Prof. Dr. A. Yavuz Akpınar “Tataristan-Türkiye edebi ve fikri ilişkileri” konulu açılış konferansını verecek. İlk gün Abdullah Tukay Şiir Faslı ile tamamlanacak.

İkinci gün Remi Garipov Şiir Faslı ile başlayıp Reşit Rahmeti Arat Şiir Faslı ile devam edecek veMehmet Âkif Ersoy şiir faslı ile tamamlanacak. 

Aynı gün, şairler “Şiirde millilik, gelenek-evrensellik ve yenilik kriterleri”, “Şiirin kültürel, sosyal ve metafizik değerlerle ilişkisi”, “Modernleşme süreci ve dildeki değişimlerin şiire yansıması”, “Tatar edebiyatı ve şiirinin niteliği ve eğilimleri” konularını atölyelerde tartışacak.

Üçüncü gün Derdemend şiir faslı ile başlayacak. Büyük ödüller ve katılım beratları takdiminden sonraFatih Kerimi ve Abdürreşid İbrahim şiir fasılları yapılacak, Şiir atölyeleri sonuç bildirileri okunacak.  Program Kazan ve çevresi kültür gezisi ile tamamlanacak.

Şölen Büyük Ödülleri Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenlerinde, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller veriliyor. Büyük Ödüllerin, hem maddi değeri, hem de sanat değeri taşıması gözetiliyor. Bekir Soysal tarafından hazırlanan büyük ödüller, adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri ile klasik cilt ve süsleme unsurlarının bir kompozisyonu şeklinde tasarlandı.

Türkçeye adanmış 10 şölen

Türk Dünyasının en büyük ve sürekli edebi faaliyeti Türkiye Yazarlar Birliği’nin, ilkini 1992’de gerçekleştirdiği Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni yirmi ikinci yılını geride bırakırken, Türk dünyasına yönelik planlı-programlı, istikrarlı tek faaliyet olma niteliğini de sürdürüyor.

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini hatırlatmak yanında, yedi iklim dört bucaktan zamanımızın yaşayan dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek yeni bir edebî dirilişin zeminini hazırlıyor.

İlk şölen, Osmanlı Devleti’nin gerçek anlamda kurulduğu Bursa’da başladı, Selçuklu başkenti Konya’da tamamlandı. 2. Şölen, Asya’nın hayli doğusunda ve kuzeyinde Kazakistan’ın başkenti Almatı’da yapıldı. 3. Şölen, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta idi.

Orta Asya bozkırlarından şiir rüzgârları, batıya ve güneye doğru esti ve Kıbrıs’ta karar kıldı, 4. Şölen Girne’de icra edildi.

5. Şölen Avrupa’nın parlamento başkenti Strasburg’da, 6. Şiir Şöleni Kırım’da gerçekleştirildi. 7. Şiir Şöleni Yahya Kemal’in doğduğu Üsküp’te, 8. Şiir Şöleni Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 9. Şiir Şöleni ise Kosova’nın Prizren şehrinde yapıldı. 28 Mayıs 2013’te dünyanın Türkçe yazan şairleri Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te “Türkçe’nin Şiir Şöleni” için 10. defa bir araya geldiler.

On birinci şölen ise Türk dünyasının kuzeyinde verimli bir kültür ve edebiyat bölgesi olan Tataristan’ın Kazan şehrinde yapılıyor.

On Şölenin Ödülleri

BURSA

“Türkçe’nin Şiir Şöleni”nin ilki Osmanlı Devleti’nin başkentlerinden Bursa’da başladı, Selçukluların başkenti Konya’da tamamlandı. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Yunus Emre ödülü: Erkin Vahid(Özbekistan) Ali Şir Nevai ödülü: Firuze Memmetli (Azerbaycan) Fuzuli ödülü: Tomanbay Moldagali(Kazakistan).

ALMATI

İkinci şölen, Türk dünyasının doğusunda, Kazakistan’ın başkenti Almatı’da yapıldı. Kazakistan Yazarlar Birliği ile müşterek düzenlenen şölen Türkiye ve Türk dünyası arasındaki irtibatı sağladı. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Nesimi ödülü: Murat Avazov (Dağıstan) Abay ödülü: Bahaettin Karakoç(Türkiye), Necip Fazıl ödülü: Raiza Sarbi (Çuvaşistan).

AŞGABAT

Üçüncü şölen Horasan’da Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta tertip edildi. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Kaşgarlı Mahmud ödülü: Şir Muhammed Yeniş (Afganistan) Mehmed Âkif ödülü İlhami Emin (Makedonya) Mahdum Kulu ödülü: M. Akif İnan (Türkiye).

GİRNE

Dördüncü Şiir Şöleni Yavruvatan Kıbrıs’ta, Girne’deydi. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Babür Şah ödülü: Atamurat Atabay (Türkmenistan), Şeyh Galib ödülü: Ergeş Uçkun (ABD), Arif Nihat Asya ödülü: Şakir Selim (Kırım).

STRAZBURG

Beşinci Şiir Şöleni bu sefer Avrupa’ya taşındı. Avrupa Birliği’nin önemli merkezlerinden Strasburg’daki şölende yalnız şiirler değil, şiir üzerine düşünceler de vardı. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: E.V.V.Gibb ödülü: İlhan Berk (Türkiye), Şehriyar ödülü: Muhtar Şahanov (Kazakistan), Yahya Kemal ödülü: Erdem Bayazıt (Türkiye).

AKMESCİD

Altıncı Şiir şöleni tarihen Türkçenin önemli merkezlerinden Kırım’da yapıldı. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Ahmet Yesevi ödülü: Cahit Koytak (Türkiye), Gazi Giray ödülü: Firuze Müslimova(Tataristan), Abdülhak Hamid Tarhan ödülü: Uya Ivanov (Çuvaşistan).

ÜSKÜP

Türkçe’nin büyük şairlerinden Yahya Kemal’i yetiştiren Üsküp, şairin aziz hatırasını canlandırmak amacıyla yedinci şiir şöleninin ev sahipliğini yaptı. Bu şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Mevlânâ ödülü: Mir Aziz Âzam (Özbekistan), Hatayî ödülü: Rüstem Behrudî (Azerbaycan), Cevdet Paşa ödülü:Metin Önal Mengüşoğlu (Türkiye).

BAKÜ

Sekizinci Şiir Şöleni Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Ünlü Azerbaycan şairi Bahtiyar Vahapzade’nin anısına ithaf edilen şölende büyük ödüller şu şekilde verildi: Ahmed Haşim ödülü: Zeynel Beksaç ( Kosova), Hüseyin Cavid ödülü: Orazdurdu Yağmurov (Türkmenistan), Nizamî Gencevî ödülü:M. Atilla Maraş (Türkiye).

PRİZREN

Dokuzuncu Şiir Şöleni Kosova’nın Prizre şehrinde gerçekleştirildi. Büyük ödüller şu şekilde verildi: Ahmet Hamdi Tanpınar ödülü: İhsan Deniz (Türkiye), Sûzi Çelebi ödülü: Fahri Kaya (Makedonya), Karacaoğlan ödülü: Nasır Peyguzar (İran).

BİŞKEK

Onuncu şölen destan geleneğinin hâlâ canlı olduğu Manas’ın ülkesi Kırgızisten’ın başkenti Bişkekte yapıldı. Yusuf Has Hacib Büyük ödülü Altay’dan Brontoy Bedurov’a, Manas Büyük Ödülü Türkiye’denHicabi Kırlangıç’a ve Namık Kemal Büyük Ödülü de Tataristan’dan Rifat Salahov’a verildi.

TÜRKÇENİN ULUSLARARASI 11. ŞİİR ŞÖLENİ

1 Ekim-4 Ekim 2015

 

Kazan-TATARİSTAN

 

1 Ekim Perşembe

Kerim Tincurin Tiyatrosu:

10.00-12.00 Açılış, protokol konuşmaları

            Ülke temsilcilerinin konuşmaları

            Konser (Tatar Milli Müziği)

13.00-13.30 Açılış konferansı

Prof. Dr. A. Yavuz Akpınar

Türkiye Tataristan Edebî-Fikrî İlişkileri

13.30-15.00 Abdullah Tukay Şiir Faslı

15.30-19.30 1.Şehir Gezisi

 

2 Ekim Cuma

Tataristan Yazarlar Birliği Abdullah Tukay Toplantı Salonu:

09.00-11.00 Remi Garipov Şiir Faslı

13.00-14.30 Reşit Rahmeti Arat Şiir Faslı

15.00-16.00 Muhibbî (Kanuni Sultan Süleyman) Şiir faslı

16.00-18.00 2.Şehir Gezisi

T.C. Kazan Başkonsolosluğu Toplantı Salonu:

18.00-19.00 Mehmet Âkif Ersoy Şiir Faslı

19.00-2100 Kazan Başkonsolosluğu kabul resmi

Tataristan Yazarlar Birliği Toplantı Salonları:

Atölyeler:

13.00-16.00

- Şiirde Millîlik veya Gelenek-Evrensellik veya Yenilik Kriterleri

Derdemend Salonu

-Şiirin Kültürel, Sosyal ve Metafizik Değerlerle İlişkisi

Hadi Taktaş Salonu

- Modernleşme Süreci ve Dildeki Değişimlerin Şiire Yansıması

 Musa Celil Salonu

- Tatar Edebiyatı ve Şiirinin Niteliği ve Eğilimleri

Hesen Tufan Salonu

 

3 Ekim Cumartesi

Tataristan Yazarlar Birliği Abdullah Tukay Toplantı Salonu:

10.00-12.00 Derdemend (Zakir Remiyev) Şiir Faslı

13.00-14.00 Büyük Ödüllerin ve Katılım Beratlarının takdimi

14.30-16.00 Fatih Kerimi Şiir Faslı

16.00-17.00 Şiir atölyeleri sonuç bildirilerinin okunması

17.15-18.30 Abdürreşid İbrahim Şiir Faslı

 

4 Ekim Pazar

10.00 İdil gezisi-Bulgar şehrini ziyaret

 

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyeti

D. Mehmet Doğan

Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı

Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç

TYB Genel Başkanı

Ferhat Koç

Genel Koordinatör

İbrahim Ulvi Yavuz

Faaliyet Danışmanı

İlmî Danışmanlar Prof. Dr. A. Yavuz Akpınar

Prof. Dr. Salih Yılmaz

Doç. Dr. Rıdvan Canım

Sanat Danışmanı Bekir Soysal

Mali Sorumlu Ahmet Fatih Gökdağ

Yayın Sorumlusu Muhsin Mete

Basın Sorumlusu M. Ali Köseoğlu

Kayıt Kabul Sorumluları İbrahim Eryiğit

Vedat Güneş

Kafile Sorumlusu Hacı Mahmut Erdemir

Zafer Kızılca

Görüntüleme Sorumlusu Vedat Güneş

tataristan_afis_son-(688x1024).jpg