Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Kiraz:

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Kiraz:

"Türk çiftçisine tavsiyemiz ürünlerini pazara yavaş yavaş indirmeleridir. Böylece fiyatlar gerçek değerini bulacaktır"

ANKARA (AA) - Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Genel Başkanı Fehmi Kiraz, çiftçiye ürünlerini pazara yavaş yavaş indirmeleri tavsiyesinde bulunduklarını, böylece fiyatların gerçek değerini bulacağını belirtti.

Kiraz, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, 2013–2014 tarımsal üretim yılında kuraklık ve don olaylarının yaşandığını, bunların başta hububat ve meyveler olmak üzere bir çok tarım ürününde rekolte düşüklüğüne neden olduğunu anımsattı. TZYMB olarak daha önce iki kez ilgili kurumları bu konuda uyardıklarını belirten Kiraz, piyasaları dengeleyici kurumların etkin çalıştırılması ve önlemlerin o zaman alınması gerektiğini vurguladıklarını aktardı.

Fehmi Kiraz, şunları kaydetti:

"Ancak gelinen noktada buğday fiyatlarında yüzde 25'lik, meyve fiyatlarında yüzde 25-100 arasında artışların olduğu gözlenmektedir. Çiftçi (üretici) yıllardan beri kar edememektedir, buna karşılık aracı ve sanayici karları 1 ila 5 kat arasıdır. Örneğin üreticinin elinden 1 liraya alınan süt marketlerde tüketiciye 3 - 3,5 liradan sunulmaktadır. Meyve ve sebzede tarladan çıkış fiyatıyla nihai tüketiciye sunulan fiyatlar arasındaki fark 3-5 kattır. Yine ekmek de 30 - 35 kuruşa mal edilirken 3 katına satılmaktadır. Şeker fabrikası sahibi kooperatifler ve birlikler kilogramı 1,4 lira maliyetli toz şekeri aracıya 2,8 liradan satmaktalar, nihai tüketici de 4 liradan almaktadır. Ama şeker pancarı üreticisinin kazancı yüzde 10 civarında bile değildir. Sanayici veya pazarlamacının kar oranında azıcık azalma olduğu zaman feryat etmektedirler. Ama çiftçinin yıllardır ettiği feryat hiç duyulmamaktadır."

Türk çiftçisine ürünlerini pazara yavaş yavaş indirmeleri tavsiyesinde bulunduklarını belirten Kiraz, "Böylece fiyatlar gerçek değerini bulacaktır. Bazı sanayici ve bunların oluşturduğu sivil toplum kuruluşları tarafından 'köylü (Türk çiftçisi) milletin efendisidir' sözü yerine 'çiftçi spekülatörlerin efendisi olmuş' şeklinde kullanılması, alnının teriyle üretim yapan ve kazancı çok düşük oranda olan çiftçimizin hak ettiği bir söylem değildir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı