Türk yardım kuruluşları, Kurban Bayramı'na hazır

Türk yardım kuruluşları, Kurban Bayramı'na hazır

Türkiye'de insani yardım faaliyetleri yürütün vakıf ve dernekler, Kurban Bayramı'nda hayırsever Türk halkının bağışlayacakları 432 bin hisse kurbanı, 125 ülkede keserek, 2 milyon 592 bin insana ulaşmayı hedefliyor- İHH 55, Türk Kızılayı 52, Türk Diyanet V

İSTANBUL (AA) - ADEM DEMİR - HİKMET FARUK BAŞER - Türk insani yardım kuruluşları, Kurban Bayramı'nda hayırseverlerin bağışlarını dünyanın dört bir tarafındaki fakir fukaraya ulaştırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalarını hummalı şekilde sürdürüyor.

Bu yıl ki Kurban Bayramı'nda Türk halkının bağışlayacakları hisseleri dünyanın farklı ülkelerini götürmeyi planlayan vakfı ve dernekler, kurban bağış bedelleri ile gidecekleri ülke ve ulaşacakları insan sayısına ilişkin hedeflerini açıkladı.

Türk Kızılayı, Türkiye Diyanet Vakfı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yardımeli Derneği, Sadakataşı Derneği ve Diversity Faklılık Derneği ekipleri, Türk halkının bağışlayacakları 432 bin hisse kurbanı, (her bir hissenin eti en az 6 aileye dağıtılıyor) 125 ülkede keserek, 2 milyon 592 bin insana ulaşmayı hedefliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İHH 55, Kızılay 52, Türk Diyanet Vakfı 225, Deniz Feneri 15, Cansuyu 50, Yardımeli 10, Sadakataşı 10 ve Diversity Farklılık Derneği 15 bin kurban keserek, fakir fukaranın yüzünü güldürmeyi planlıyor. Ayrıca bu kuruluşlar, kurban etkinliklerinde Müslüman ülkelerde iletişimi güçlendirmeyi amaçlıyor. Kurban Bayramı dolayısıyla vekaleten kurban kesim kampanyaları düzenleyen hayır kuruluşları, dünyanın farklı bölgelerine Türk halkının yardım elini götürmeyi planlıyor.

Faaliyetlerini yurt içi ve dışı olarak planlayan insani yardım kuruluşları, özellikle kriz ve çatışmaların yaşandığı bölgeleri gitmeyi önceliyor. Balkanlar, Asya, Afrika, Kafkaslar, Uzakdoğu gibi kıta ve bölgelere dağılacak yardım kuruluşları temsilcileri ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatacak.

- İHH'nın hedefi 89 ülke 55 bin hisse

İHH bu yıl kurban organizasyonunu yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra 89 ülke ve bölgede gerçekleştirecek. Kurumun bu yıl için belirlediği kurban bedeli 550 lira. Vekalet yoluyla kurbanlarını İHH'ya bağışlamak isteyen hayırseverler, kurban çalışmaları için belirlenen ülkeler arasında dilediğinde kurbanını kestirip, ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Vakıf 55 bin hisse kurban kesmeyi planlayarak, 330 bini aşkın fakir-fukaraya ulaşmayı hedefliyor.

Türk Kızılayı, kampanyasını "Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün'' sloganıyla yürütüyor. Türk Kızılayı'nın yurt içi kurban bedeli 740 lira iken yurt dışı için belirlediği bedel 475 lira. Kızılay, aralarında Bosna Hersek, Bulgaristan, Senegal, Nijer, Çad, Etiyopya, Pakistan, Bangladeş'in de bulunduğu 30 farklı ülkede kurban kesimi gerçekleştirecek.

- TDV tek başına bir milyon 350 bin insana ulaşmayı hedefliyor

Türkiye Diyanet Vakfı, "Kurbanlarımız kardeşlik için" temasıyla düzenlediği vekaletle kurban kesim programı kapsamında, yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde görevli ve gönüllüler nezaretinde kesim ve dağıtım yapacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek vekaletle kurban kesim programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 225 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedefleniyor. Vakıf bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 690 lira, yurt dışında da 500 lira olarak belirledi. Türkiye Diyanet Vakfı, bu kurban bayramında bir milyon 350 bin insana ulaşmayı arzuluyor.

Deniz Feneri Derneği, bu yıl 33 ülkede kurban kesmeyi amaçlıyor. Kurban bedelini yurt içi için 740, yurt dışı için 380 lira olarak belirleyen Deniz Feneri, 15 bin hisse kurban keserek, toplamda 110 bin insana, hayırsever Türk halkının bağışlarını ulaştırmayı amaçlıyor.

- Cansuyu hedef büyüttü

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de çalışmalarını hızla sürdüren kuruluşların arasında yer alıyor. Kurban'da 25 ülke ve 60 bölgede 50 bin hisse kesmeyi amaçlayan Cansuyu'nın belirlediği kurban bedeli ise farklılık arz ediyor. Afrika ve Asya'nın bazı bölgeleri için 350-400 lira gibi düşük bedeler isteyen Cansuyu, Balkanlar için 620, Gazze için ise bin 100 lira talep ediyor.

Yardımeli Derneği, kurban organizasyonunu yurt içindeki çalışmaların yanı sıra yurt dışında ise 35 ülke ve 45 bölgede gerçekleştireceğini duyurdu. Bölgelere göre farklı hisse bedeli belirleyen Yardımeli, 10 bin hisse kurban keserek 60 bin insana kurban eti ulaştırmayı planlıyor. Yardımeli ekiplerinin gidecekleri ülkeler arasında Afganistan, Arnavutluk, Arakan, Etiyopya, Filistin, Gürcistan, Irak, Kenya, Kosova, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mali, Mısır, Moğolistan, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sudan, Suriye, Ürdün ve Yemen gibi ülkeler yer alıyor.

Sadakataşı Derneği, başta Türkiye olmak üzere Afrika'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Kafkasya'ya 26 ülkede "Haydi Şimdi Paylaş ve Bayramlaş" diyerek kurban etkinliği gerçekleştirecek. Üç ayrı kategoride kurban bedeli belirleyen dernek, A Grubu için 350, B Grubu için 500, C Grubu için 700 liraya kurban kesecek. Sadakataşı da 26 ülkede 10 bin hisse kurban keserek, 60 bin fakir fukaraya Türk halkının yardım elini uzatmak istiyor.

Diversity Farklılık Derneği, "Kurbanlarınız Afrika'da Kardeşlik Olsun" sloganıyla farklı ülkelerdeki yaklaşık 110 bin ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştırmayı amaçlıyor. Dernek görevlileri hayırsever Türk halkının yapacağı kurban bağışlarını ağırlıklı olarak yoksulluğun yaşandığı Afrika ülkelerinde kesmeyi planlıyor. 38 ülke ve bölgede kesim yapmayı hedefleyen dernek, Afrika için bir kurban bedelini 300 lira olarak açıkladı. Dernek, 15 bin hisse keserek 110 bin fakir fukaraya kurban eti ulaştırmayı amaçlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :