Türk ve Ukraynalı iş adamları Kocaeli'de buluşacak

Türk ve Ukraynalı iş adamları Kocaeli'de buluşacak

1-4 Haziran tarihlerinde Kocaeli'de düzenlenecek Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu, iki ülkenin iş adamlarını bir araya getirecek- EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Eren:- "Ukrayna'nın dış ticaretinde çok büyük bir değişim gerçekleşiyor. Bu değişim süreci

KOCAELİ (AA) - Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş ve yatırım hacminin geliştirilmesi amacıyla 1-4 Haziran tarihlerinde Kocaeli'de "Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu" düzenlenecek.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) iş birliğinde düzenlenecek forumun açılışına, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskyi de katılacak. KOTO'da başlayacak forum kapsamında Türk ve Ukraynalı iş adamları ikili görüşme yapacak ve fabrika ziyaretleri gerçekleştirilecek.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son dönemde daha da yakınlaştığı Ukrayna'nın Karadeniz'deki komşu ülkelerden biri olduğunu, 50 milyonluk nüfusu ve ağır sanayisiyle güçlü bir ülke olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladığını dile getiren Eren, aradan geçen 25 yıllık süre içerisinde karşılıklı uyum içerisinde yürütülen ilişkilerin daha üst seviyeye ulaşabilmesi adına ciddi çalışmalar gerçekleştirildiğini anlattı.

Eren, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere katkı sağlama adına gerçekleştirmeyi planladıkları forumun özelde Kocaeli genelde ise Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağını vurgulayarak, "Ukrayna'nın dış ticaretinde çok büyük bir değişim gerçekleşiyor. Bu değişim sürecinde Türkiye ve Ukrayna arasında atılacak her adım orta vadede büyük imkanlar sunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yüz akı olan Kocaeli'yi 2023 sürecinde Avrasya'nın sanayi üssü olarak gördükleri için etkinliği burada gerçekleştirdiklerini belirten Eren, "Yaklaşık 60 kişilik iş adamı grubu Kocaeli'ye gelecek. O grubun içerisinde milletvekilleri ve belediye başkanları da yer alacak. Ayrıca, Ukrayna Odalar ve Borsalar Birliği'nin üst düzey yöneticileri de katılacak." diye konuştu.

- "Ukrayna, bugün Türkiye'nin desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor"

TUİD Başkanı Burak Pehlivan da Türk ve Ukrayna iş dünyasının son 5 yılda birçok ilke imza attığına işaret ederek, bu ilklerin birçoğunun her yıl düzenlenen organizasyonlar olarak kurumsallaşarak kalıcı hale geldiğini ve Türk iş adamı derneklerince örnek alınmaya başlandığını söyledi.

Tarihte ilk kez düzenlenecek Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu'nun da sonuçları itibarıyla kurumsallaşacağı ve devamlılık kazanacağı düşüncesinde olduğunu dile getiren Pehlivan, "Dost ve komşu ülke Ukrayna, bugün Türkiye'nin desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Bu forum, yeni Ukrayna'nın inşasında ülkemiz adına küçük bir tuğla olabilecekse sanırım amacımıza ulaşmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "İki ülke arasındaki iş hacmini arttırmayı hedefliyoruz"

KOTO Başkanı Murat Özdağ da oda olarak üyelerini uluslararası pazarlara açmayı temel sorumluluklardan birisi olarak gördüklerine dikkati çekerek, bu bağlamda yönetim kurulu olarak 3 yıl önce göreve geldikleri günden beri 52 farklı ülkeden 38 farklı heyetle Kocaeli'ye gelen 450 yabancı iş adamını üyeleriyle buluşturduklarını ifade etti.

Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu ile de iki ülke arasındaki iş hacminin artırılmasını amaçladıklarını aktaran Özdağ, "Ukraynalı konuklarımız arasında büyükelçimiz ve milletvekillerimizin yer alıyor olmasının da bu hedefimizin nihayetlenmesi adına önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Ukrayna ile iş yapmak isteyen üyelerimizi programımıza bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :