Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan:

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan:

"Gençlerimiz, şehitliğe hazır bir iradeye, şehitliğe hazır bir değere ve ahlaka sahip olsun istiyorum"- "Maraş'taki 22 gün 22 gecelik müdafaa, Maraşlının ayağa kalktığı ve bir şehir savunması nasıl yapılır dünyaya gösterdiği, adeta itilaf güçlerine meydan

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, "Gençlerimiz, şehitliğe hazır bir iradeye, şehitliğe hazır bir değere ve ahlaka sahip olsun istiyorum" dedi.

Turan, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğünce Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Maraş Tarihi ve Kurtuluş Destanı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş Milli Mücadelesi öncesinde dünyanın genel durumuna ilişkin bilgiler verdi.

Kahramanmaraş'ın şehir mücadelesinin öncesi ve sonrasında bir örneği daha olmadığını vurgulayan Turan, bayrak deyince akla evin geldiğini, bayrak deyince ailenin geldiğini, milletin ve devletin geldiğini belirterek, "Bayrak bütün bunların anlamını içinde taşıyan bir timsaldir. Bayrak deyince akla şehitlerimiz geliyor. Üzerindeki renkle" dedi.

Kahramanmaraş'ın kurtuluşundaki cuma namazına dikkat çeken Turan, cumanın bütün Müslümanların özellikle üzerinde durduğu ve geçmiş dönemlere bakıldığında tarihte çok özel günlerden biri olduğunu belirtti.

Anadolu tarihinde üç büyük zaferden ikisinin cuma günü gerçekleştiğini vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Malazgirt cuma günüdür. Maraş'ın kurtuluş ateşi de ,o zamanki Ulu Cami imamı Rıdvan Hoca, 'O bayrak oraya dikilmeli yoksa cuma namazı olmaz' diyor. Hem cuma hem bayrak. İkisi de ne taraftan bakarsak bakalım bizi bir araya getiren ve aynı izdüşümü yaşatan simgelerdir. Maraş'taki 22 gün 22 gecelik müdafaa, Maraşlının ayağa kalktığı ve bir şehir savunması nasıl yapılır dünyaya gösterdiği, adeta itilaf güçlerine meydan okuduğu zaman dilimidir. Tesadüf mü bilmiyorum Sakarya da öyledir, 22 gün 22 gecedir."

Maraş müdafaasının dünyada benzeri olmayan bir mücadele olduğunu vurgulayan Turan, "Bu mücadelenin tamamen şehir savunma savaşı olmasıyla önemli bir özelliği var. Ne öncesine ne sonrasında baktığımızda bir benzeri yok. Elbette ortaçağda bir şehir kuşatılıyor, kale kuşatma savaşları var. Şehir duvarları, surları aşıldığında iş bitiyor. Şehir teslim oluyor. Fakat Maraş öyle değil. Maraş'ta her ev, her dükkan, her birim, örtülü neresi varsa adeta bir kale. Bu çok etkileyicidir. Dolayısıyla Maraş'ı zaptetmek için bütün evleri bitirmek lazım" diye konuştu.

Kim ne derse desin Maraş'ın dışarıdan yardım almadığını dikkat çeken Turan, mücadelenin tamamen öz kaynaklarla yapıldığını, mermisinin burada döküldüğünü, belki bombanın burada yapıldığını belirterek, bunlardan her birinin şapka çıkartılacak işler olduğunu, herkesin bir şey yaptığı bu mücadelede bir etkileyici tarafın da her kesimden insanın bulunması olduğunu kaydetti.

İcap ettiği noktada "milletimiz varolsun" diye azimli insanların şehit olduğunu, bunun için çok şükrettiğini ve çok müteşekkir olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Şu anda aynı şekilde çok şükran borçluyuz biz onlara. Diyarbakır'da, Hakkari'de, Sur'da, Nusaybin'de ve diğer her yerdeki gençlerimize. Bu her millete nasip olan bir şey değil. Bu fevkalede bir varlık. Çünkü gazilerimiz gibi şehitlerimiz de bizim çok büyük bir mirasımız. Bakın bir yanlışlığa da sevk etmek istemiyorum. Gençlerimiz şehitliğe hazır bir iradeye, şehitliğe hazır bir değere ve ahlaka sahip olsun istiyorum. Fakat asla ve asla şehitlik murat edilecek bir şey değildir. Allah'ın insanlara verdiği görev yaşamaktır. Bizim yaşamamız için, milletin devamı için şehit olmak vardır. Onlar onun için şehit oluyorlar. Ancak, lazım olduğun yerde de işte bu güzel ruhlar ortaya çıkıyor. Çanakkale'de de, Maraş'ta da, Antep'te de ve Urfa'da da. Allah, Kur'an-ı Kerim'de 'Şehitler ölmez. Siz onları öldü zannedersiniz ama onlar diridirler' diyor. Şehit ve gazilerimize minnetlerimizi bir kere daha ifade edelim."

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ise Kahramanmaraş kurtuluş destanını yazan kahramanları andı.

Maraş Milli Mücadelesine önderlik eden Arslan Bey'i ve kurtuluş destanının isimsiz kahramanlarını minnetle yad eden Deveci, "Şu günlerde çevremizde esen kötü rüzgarlar estiren, kötü emeli olan insanların oyuncağı olanlara Allah akıl fikir versin. Suriye'yi karıştıran sözde gruplara Allah akıl fikir versin. Geçmişte olduğu gibi bu günde süren kirli tuzaklara düşmemek için çok çalışarak, birbirimizin kuyusunu kazmadan ilerlemeye yönelmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan'a Kahramanmaraş işi ceviz oyma sandığı hediye etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :