Türk Savunma Sanayisi Idef'te Buluştu

Türk Savunma Sanayisi Idef'te Buluştu

12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda Türk savunma sanayisinin geliştirdiği yeni ürün ve teknolojiler görücüye çıktı- Fuarda tanklardan tabancalara, istihbarat veri tabanlarından, Jammer'lara kadar savunma teknoloji ve sistemleri alanında üretilen pe

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF'15) Türk savunma sanayisinin geliştirdiği yeni ürün ve teknolojiler görücüye çıktı.

Türk savunma sanayisi şirket ve kurumları Milli Savunma Bakanlığı himaye ve desteğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF'15'te bir araya geldi.

Fuarda tanklardan tabancalara, istihbarat veri tabanlarından, Jammer'lara kadar savunma teknoloji ve sistemleri alanında üretilen pek çok ürün ve hizmet, kamu ve özel sektör firmalarının standlarında ziyaretçilere sunuldu.

IDEF'15 fuarında farklı kullanıcı tercihleri için savunma gereçleri görücüye çıkarken, pembe, turuncu ve canlı renklerde üretilmiş tabancalar katılımcılardan ilgi gördü. Fuar alanında tank, mayın kapsülleri, tam otomatik ve yarı otomatik makinalı silahlar sergilenirken, bazı katılımcı firmalar ürünlerinin simülasyonunu da davetlilere sergiledi.

Kamu kurumlarının standlarında askeri personel ve sivil mühendislerden bilgi alan vatandaşlar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teçhizatları hakkında bilgilendirildi.

 

- ASELSAN ve HAVELSAN

 

Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) fuardaki standında güvenli seçim sandığı ve paraşüt simülatörünü sergilerken, simülatör, eğitim ve test sistemleri alanında F-16 Silah Taktik Eğiticisi, çatışma simülatörü, paraşüt simülatörü, İnsansız Hava Aracı Görev Eğitim Simülatörü, Topçu İleri Gözetleyici Simülatörü (AFOS), İleri Hava Kontrolörü Eğiticisi, Komuta Kontrol ve Savaş Sistemleri alanında Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS), Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS), Akustik Sinyal İşlemcisi (TORAKS), Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) ve Uçak Durum İzleme Sistemi(AHM) sergileniyor.

Ayrıca Siber Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri alanında Askeri Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Görüntü İşleme (GAYE, HASAT, İGT- TUYGUN) Sezgin, HAVELSAT, Kabin içi Eğlence Sistemleri (IFE-SKYFE), şehir güvenliği, boru hatları güvenliği, siber güvenlik ve big data çözümleri ve elektronik seçim sandığı da (E-Sandık) tanıtılan ilgi çekici ürünler arasında yer alıyor.

ASELSAN da fuarda, hava savunma sistemlerinden sınır güvenliğine, deniz sistemlerinden elektro-optik sistemlere, haberleşme sistemlerinden radar ve elektronik harp sistemlerine, güdüm ve seyrüsefer sistemlerinden aviyonik sistemlere kadar çok geniş bir yelpazede ürünlerini sergiliyor. 

 

- "Yerli taktik insansız hava aracı tanıtıldı"

 

Vestel Savunma ise kendi geliştirip ürettiği Karayel isimli keşif ve gözetleme amaçlı insansız hava aracı sistemini fuarda tanıtıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Vestel Savunma Sanayi AŞ arasında imzalanan, Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi sözleşmesi kapsamında tamamen Türk mühendisler tarafından özgün olarak geliştirildi ve üretildi.

Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi ürüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, Karayel'in, NATO'nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuş İçin Elverişlilik' standardı 4671'e uyumlu olarak tasarlanan ve üretilen ilk ve tek yerli taktik insansız hava aracı olduğunu söyledi.

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) deniz projeleri başta olmak üzere, teknoloji alanında geliştirilen ürünleri fuarda sergiliyor. 

 

- Zırhlı Modüler Üniteler tanıtıldı

 

Dünyada 70'i aşkın ülkeye ürün ve hizmet ulaştıran Türk Vekon firması da Zırhlı Modüler Üniteleri'ni görücüye çıkardı. AB standartlarında üretilen Zırhlı Modüler Üniteler, daha çok güvenlik kulübesi ya da karakol amaçlı olarak kullanılan kabinler ve konteynerlerden oluşuyor.

Zırhlı Modüler Üniteler’de kullanılan zırh malzemeleri Avrupa standardı olan EN 1063 Balistik Standartları’na uygun olarak üretilirken, Zırhlı Modüler Üniteler’de taşıyıcı olarak kullanılan çelik konstrüksiyonun üzerine zırhlandırma amacıyla zırh çeliği ya da seramik zırh malzemesi kaplanıyor. 

Ünitelerdeki cam ve kapılar da güçlü derecede güvenlik sağlayacak özelliklere sahip olarak dizayn edilirken, ünitelerde atış menfezleri, havalandırma menfezi ve uzak mesafeleri aydınlatmayı sağlayan projektörleri de yer alıyor. Tasarım sayesinde içerideki personelin herhangi bir saldırıya karşı rahatlıkla cevap verebilmesi hedeflenirken, ünite üzerinde saldırı anında saldırganın panik olması ve çevrenin uyarılması için siren de bulunuyor.

 

- "Okullara Jammer

 

Fuarın ilgi çeken ürünlerinden bir tanesi de cep telefonu sinyallerini keserek telefon kullanımını engelleyen ve telefon üzerinden dinleme faaliyetlerini bloke eden Jammer'lar oldu.

Akıllı telefon sahipliğinin artmasıyla ilkokul ve liselerdeki öğrencilerin derste telefon kullanımı engellenemeyince, okul müdürleri sinyal kesici jammer'lara yöneldi. 

ATEL Teknoloji ve Savunma Sanayi Proje Uzmanı Mert Varlık, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, her hafta en az iki tane özel okul müdürünün kendilerini arayarak sipariş verdiğini belirterek, şunları aktardı:

"Öğrencilerin ilgisi sürekli telefonlara kayıyor. Özel okulların müdürleri ise internetten araştırarak bizi buluyorlar ve Jammer sipariş ediyorlar. Fiyatın iki katını teklif edenler oluyor. Özellikle İstanbul'daki özel okullardan geliyor talep. Devlet okullarından gelmiyor aramalar. Özel okullardan müdürler arayıp feryat ediyor, 'Öğrencilerimizle baş edemiyoruz, ellerinden telefonu bırakmıyorlar' diye… Ancak bizim gibi üreticiler sadece kamu kurumlarına ürün satabiliyor. O da sadece Milli Savunma Bakanlığı'nın izniyle oluyor. Yasayla sınırlanmış durumdayız, o nedenle müdürlerimize daha farklı çözümlere yönelmelerini öneriyorum."

Jammer'ların sağlık için ciddi zararları bulunduğuna dikkati çeken Varlık, birden fazla dev Jammer kullanan VIP konvoyların etrafında çok fazla kalınmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Henüz ispatlanmasa da Jammer'lar vücutta kanserli bir hücre varsa onun büyümesine neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer büyük kuruluşlar bunu henüz ispatlayamadı ancak tavsiye kararları bulunuyor. Biz her halükarda konvoyların yakınında uzun süre durulmamasını öneriyoruz" diye konuştu.

 

- Çin malı Jammer

 

Çeşitli iş adamları ve bürokratların zaman zaman kendilerine gelip ekipleri için Jammer edinmek istediklerini aktaran Varlık, "Bazı iş adamları ve yönetici bürokratlar gelip Jammer satın almaya çalışıyor, fiyat soruyorlar ancak, bizde bireysel satış söz konusu değil. Çin'den getirilen Jammer'lar var onlara yöneliyorlar maalesef zaman zaman. Sağlık için çok ama çok tehlikeli bunlar, internetten ediniyorlar ama kesinlikle işe yaramıyor bu cihazlar" diye konuştu. 

Jammer'ların yarıçapının 400 metrelere kadar çıkabildiğini belirten Varlık, sinyal kesici teknolojilerde temel sorunun enerji ile ilgili olduğunu belirterek, bataryaları pratik ve hafif ölçülerde tasarlamak için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı