Türk rehineler IŞİD'in elinden nasıl kurtarıldı?

Türk rehineler IŞİD'in elinden nasıl kurtarıldı?

IŞİD'in elinden kurtarılan 49 personel için fidye ödendi mi? IŞİD'in elindeki 49 Türk rehine nasıl kurtarıldı? Rehinelerin kurtarılması için nasıl bir operasyon yürütüldü? Türk rehinelerin kurtarılmasında askeri operasyon oldu mu? Bordo bereliler operasyo

Türk rehinelerin kurtarılmasında askeri operasyon oldu mu? Bordo bereliler operasyonda yer aldı mı? 49 rehine kimdi? IŞİD'in elinden kurtarılan 49 personel için fidye ödendi mi? Operasyonun başında kim vardı? IŞİD'in elindeki 49 Türk rehine nasıl kurtarıldı? Rehinelerin kurtarılması için nasıl bir operasyon yürütüldü? 

IŞİD'in, 100 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 personelin serbest bırakılmasıyla ilgili ilk perde arkası bilgiler gelmeye başladı. IŞİD'in Musul'daki Türk konsolosluğunu basarak alıkoyduğu 49 Türk'ün nasıl kurtarıldığına dair bilgiler gelmeye başladı.

ÇATIŞMA YOK MÜZAKEREYLE İKNA EDİLDİ
Buna göre, rehinelerin kurtarılmasında silahlı bir çatışma veya silahlı bir operasyon kesinlikle olmadı. Rehineler değişik kanallar üzerinden yürütülen müzakereler sonucu ikna yöntemiyle kurtarıldı.

BAŞROLDE MİT VARDI

Rehinelerin kurtarılmasında MİT “Ana üstlenici” olarak operasyonun baş rolünde yer aldı. Ancak MİT askeri unsurlarla da sürekli irtibat halinde kaldı. Özellikle son iki gün içinde müzakereler yoğunlaştı ve rehinelerin serbest bırakılabileceği sinyalleri alınmaya başlandı.

BORDO BERELİLER HAZIRDA BEKLETİLDİ
Bordo bereli özel harekatçılar her an silahlı operasyona başlanılacakmış gibi 24 saat hazır tutuldu. Kaçırılma olayından serbest bırakılana kadar rehinelerle görüntülü irtibat hiçbir zaman kesilmedi. Kaynaklar rehinelerin “Suriye üzerinden mi getirildi” sorusuna ise herhangi bir yanıt vermekten kaçındı. Bu da rehinelerin Suriye üzerinden getirildiği yorumlarını artırdı. Kaynak: Ensonhaber

KURTARILAN REHİNELER KİMLER?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütü IŞİD'in elindeki 49 konsolosluk personelinin kurtarılmasında en büyük başarının Milli İstihbarat Teşkilatı'nda olduğunu söyledi.

Arınç konu ile ilgili olarak "49 kişi olarak biliyoruz, 46'sı Türk vatandaşı, 3'ü yerelde çalışan. Ben kadını, çocuğu, erkeği ile kurtulanları canı gönülden tebrik ediyorum. En büyük başarı da MiT'in dir. Vatandaşlarımızın Türkiye'ye getirilmesidir."

İŞTE OPERASYONUN AYRINTILARI

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 49 konsolosluk çalışanı 101 gün içinde 8 kez yer değiştirdi. Bu yer değiştirmeler hem MİT elemanları hem de uydu üzerinden adıma adım takip edildi. MİT'in personel ve ailelerinin nerede olduğundan hep haberi vardı. Aynı kaynaklar, kurtarma operasyonu sadece Türkiye'nin gerçekleştirdiğinin ve hiçbir şekilde yardım alınmadığının altını çizdiler. Başka bir ülke ya da istihbarat kurumunun desteğini alınmadığına vurgu yapıldı. Akıllardaki sorulardan biri de fidye meselesi. '49 kişi için IŞİD'e bir fidye ödendi mi?' sorusuna da yanıt veren güvenlik kaynakları, kesinlikle bir fidye pazarlığı olmadığını ve fidye ödenmediğini vurguladılar. Rehinelerin IŞİD'in elinden alınması esnasında ve sonrasında hiçbir çatışmanın yaşanmadığı belirtildi. Rehineler teslim alındıktan sonra çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Irak'ta rehin alınmalarının ardından Suriye'ye geçirildiği bildirilen 49 rehine sabah Akçakale Sınır Kapısı'na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı'nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı.

OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ
-Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonu MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldü.
-Musul'da rehin alınanlar, ilk günden beri Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi.

-Bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına geldi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı.
-MİT, Musul'daki rehin alınma olayının ardından İŞID'in bölgede daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını analiz ederek, bir strateji geliştirdi ve bu çerçevede sonuca ulaştı.

Türk rehinelerin kurtarılmasında askeri operasyon oldu mu? Bordo bereliler operasyonda yer aldı mı? 49 rehine kimdi? IŞİD'in elinden kurtarılan 49 personel için fidye ödendi mi? Operasyonun başında kim vardı? IŞİD'in elindeki 49 Türk rehine nasıl kurtarıldı? Rehinelerin kurtarılması için nasıl bir operasyon yürütüldü? 

Etiketler :