Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor

Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Torku’nun ana sponsorluğunda...

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Torku’nun ana sponsorluğunda, Büyükşehir ve Meram Belediyelerinin destekleriyle 31 Ekim 2014 tarihinde Hz. Mevlâna’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbâz-ı Velî adına bu yıl ilk kez Konya’da gerçekleştirilecek olan ‘Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödül Törenine’ ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Konya Dedeman Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Anadolu Birlik Holding Ceo’su Hamdi Bağcı ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.  Toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, “Yemek, insanın olmazsa olmaz bir ihtiyacı. Hiç kuşkusuz yemek kültürü, mutfak kültürü demek. Yani bu bir kültürü, bir hayat tarzını, bir ruh ve gönül dünyasının zenginliğini ifade ediyor. Eğer Konya turizminin çeşitlendirilmesini istiyorsak olmazsa olmaz mutfağınızın da sizi ziyarete gelecek turistlere güzelliklerini sunmak zorundasınız. Düzenlenecek bu etkinlikle, bir mutfak kültürü nasıl olur kavramının tam da karşılığı olan Konya’nın güzel lezzetleriyle birlikte, güzel gönüllü insanlarının gayretleriyle ve gelecek misafirlerimizin iyi niyetli çabalarıyla birlikte iyi bir sonuç ortaya çıkarılacağına inanıyorum.” dedi.  Organizasyonun Konya’da gerçekleştirecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Âteşbaz-ı Veli, Konya açısından son derece önemli çünkü dünyada adına bir türbenin, anıt mezarın bulunduğu tek aşçı başı. Bu kendisine verilen değeri ifade ediyor. Diğer taraftan Ateşbaz-ı Veli sadece bir mutfağı yöneten kişi değil Mevlevilikte verilen eğitimde de son derece önemli rol oynayan yüce bir şahsiyettir. Bu yüzden Ateşbaz-ı Veli’ye sahip çıkmak Konya üzerine bir vazifeydi ve düzenleyeceğimiz bu törenle de bunu fazlasıyla göstereceğimize inanıyoruz. Ayrıca değerlerimize bu yönüyle sahip çıkarken mutfak kültürümüze de sahip çıkmayı hedefliyoruz. Konya’nın ciddi bir mutfak kültürü var ve bunun ön plana çıkartılmasını istiyoruz. Bu organizasyonda emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Ferit Hepokur-Memleket