Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler Kurultayı

Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler Kurultayı

Genel Başkan Kavlak:"Kimse kadın işçiyi, onun üstlendiği görevi ve sorumluluğu hafife almasın, başkalarıyla bir tutmasın. Çünkü kadın işçi hem kadındır hem de işçi. Onun sorumluluğu, yükü, işi, görevi, verdiği emek, döktüğü alınteri iki kattır"

ANKARA (AA) - Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Kimse kadın işçiyi, onun üstlendiği görevi ve sorumluluğu hafife almasın, başkalarıyla bir tutmasın. Çünkü kadın işçi hem kadındır hem de işçi. Onun sorumluluğu, yükü, işi, görevi, verdiği emek, döktüğü alınteri iki kattır." dedi.

Kavlak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler Büyük Kurultayı'nda, geçen yılki programa katılmak üzere Ankara'ya gelirken geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren 7 kadın üyesini rahmetle andı.

Bugün kadın emekçilerin sorunlarını konuşmak ve tartışmak için buluştuklarını belirten Pevrul Kavlak, şunları söyledi:

"Neden bunu kutlama ve her yıl gündemde tutma gereği duyarız? Kadınlar, neden zaten insan olarak sahip olmaları gereken haklar için, hatta bazen kazandıkları hakları kaybetmemek için mücadele etmek zorunda kalır? Neden, kadınların hak arayışları, yasada, yürütmede, yargıda, toplumsal hayatın her alanında erkeklerin inisiyatifine kalmıştır? Ve neden erkekleri de dünyaya getiren kadınlar dünyanın çoğu yerinde, erkeklerin insafına terk edilmiştir? Bu sorulara cevap bulmalıyız."

Merhum Neşet Ertaş'ın "Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu" sözlerini aktaran Kavlak, "Bugün, huzur içinde bu kurultayı yapabiliyorsak, bunu kahraman Mehmetçik'imize borçluyuz. Birlik ve beraberliğimizi canından aziz bilenlere, canını seve seve vatanı için verenlere borçluyuz. Ne mutlu böyle kahramanlara sahip olanlara, ne mutlu bize, ne mutlu Türk'üm diyene." şeklinde konuştu.

- "Bu topraklarda kimsenin umutsuz olmaya hakkı yok"

Pevrul Kavlak, Türk Metal olarak bütün platformlarda, sesleri çıktığı her yerde cinsiyet ayrımcılığına karşı çıktıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kimse kadın işçiyi, onun üstlendiği görevi ve sorumluluğu hafife almasın, başkalarıyla bir tutmasın. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Bizim, 8 Mart 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü'dür dememizin, bu kurultaya 'Kadın İşçiler Büyük Kurultayı' dememizin sebebi budur. Çünkü kadın işçi hem kadındır hem de işçidir. Onun sorumluluğu, yükü, işi, görevi, verdiği emek, döktüğü alınteri iki kattır."

Kadın işçileri dünyayı omuzunda taşıyan kişiler olarak niteleyen Kavlak, dünyaya adalet, barış ve huzuru getirecek kişilerin kadın işçiler olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara harcamayla bitmeyecek büyük bir miras bıraktığını dile getiren Pevrul Kavlak, "Onun sayesinde gelişmiş Batı ülkelerinde daha kadının adı yokken, bu topraklarda kadının sözü geçiyordu. Seçiyor, seçiliyordu. Siyasal, ekonomik, sosyal hayatta öncü rol oynuyordu. Kadın yöneticiler, öğretmenler, pilotlar, sanatçılar toplumu sürüklüyordu. Bunu başkası değil, biz başardık. Türk toplumu başardı. Hem de bundan 90 yıl önce. Onun için bu topraklarda kimsenin umutsuz olmaya hakkı yok. Sadece sahip olduklarımıza sahip çıkalım, onları savunalım, yeniden ayağa kalkalım yeter. Başkası değil, Türk kadını ayağa kalksın yeter." diye konuştu.

Kadınların katıldığı bütün sendikal mücadelelerde zafer kazandıklarını ifade eden Kavlak, "Mesela son MESS zaferimizde, 'eylemse eylem, grevse grev' dedik. 'Kar kış' dinlemedik, 'yağmur çamur' demedik. Bir tek kişi bile 'ama' demedi, bir tek kişi bile tereddüt göstermedi. Sonunda ne oldu? Kazandık. Hem de işçi sınıfı tarihine geçecek bir zafer elde ederek kazandık. Sendikal mücadelede sihir yoktur, sihirli değnek yoktur ama azim ve kararlılık vardır. Birlik, beraberlik, disiplinli bir teşkilat, taş gibi bir örgüt vardır. Emin olun Türk Metal ve sizler var oldukça zafer bizim olacaktır." ifadelerini kullandı.

Pevrul Kavlak, konuşmasının ardından kadın çalışanlara hizmetlerinden ötürü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'e plaket takdim etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı