Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler 20. Büyük Kurultayı

Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler 20. Büyük Kurultayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Batıda yaşlı bir nüfus var. Biz eğer şuandaki gibi gidersek aynen batının akıbetine uğramaya doğru gidiyoruz. Çocuk hiçbir işe mani değildir. Tam tersine çocuk her işin bereketidir ve çocuk rızkıyla gelir, bunu da biliniz. Çocuk evin neşesidir, geleceğinin teminatıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler 20. Büyük Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, kız çocuklarını okutmak isteyen dar gelirli vatandaşlara, erkek çocuklarına göre daha fazla eğitim yardımı yapıldığını, bunun geçmişte olmadığını belirten Erdoğan, kamuya personel alımında kadın, erkek ayrımı yapılmadığını söyledi.

Kendi işini kurmak isteyen kadınlara, erkeklere göre daha avantajlı krediler, hibeler sağlandığını ifade eden Erdoğan, kadın işçi çalıştıran işverenlere ciddi destekler sağlandığını anımsattı. Erdoğan, ''Tüm bu çabalar sayesinde kadınların iş gücüne katılımında çok ciddi artış sağlandı'' dedi.

-''Kadınlara yalnız olmadıklarını gösterdik''

Sağlıkta yapılan reformlarda kadınlara öncelik verildiğini belirten Erdoğan, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili çok önemli reformlar gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, evinde engelli çocuğuna bakan anneye çok çok önemli bir destek verildiğini ifade ederek, ''Daha önce bunlar yoktu ama şimdi var. Asgari ücret neyse bunu o anneye veriyoruz'' dedi.

Adli ve idari pek çok düzenlemeyle kadınlara yalnız olmadıklarını gösterdiklerinin altını çizen Erdoğan, ''Siyasal alanda kadınların görünürlüğü, sayı hamd olsun artışta. İnanıyorum ki, 7 Haziran seçimlerinde kadın milletvekillerimizin sayısı, şuana göre çok daha artacaktır. Her seçimde TBMM'de, il genel meclislerinde, belediye meclislerinde daha fazla kadın temsilci yer almaya başladı. Belediye başkanlarımız arasında aynı şekilde. Burada sayması çok uzun sürecek pek çok çalışmayla kadınlarımızın iş hayatında ve sosyal hayatta etkin olmalarını temin ediyor, kendilerine destek veriyoruz'' diye konuştu.

-''Bu konuda lütfen hassas olalım''

Üzerinde hassasiyetle durduğu meseleye değinen Erdoğan, bunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, ''Her fırsatta Türkiye'nin en büyük avantajının genç, dinamik, eğitimli ve üretken nüfusu olduğunu söylüyoruz'' dedi.

Nüfusun giderek yaşlandığını, eskiden çevrede çok sayıda 3, 5, 9, 10 çocuklu aile olduğuna işaret eden Erdoğan, ''Bugün bakıyorsunuz 1 çocuk, 2 çocuk var. 3 çocuğu nadiren görüyorsunuz. Bu durum ülkemizin geleceği için çok ciddi bir sorundur. Şunu unutmayalım, güçlü milletler, güçlü ailelerle kurulur. Güçlü ailelerin teminatı işte bu salondur. Kadınlar Kurultayı'dır. Ailelerdeki çocuk sayısının azalmasının elbette çeşitli sebepleri var. Ama en önemli sebeplerden birinin çalışma hayatında yer alan kadının çocuk konusunda isteksiz davranması olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.

Bu konuda sigorta primlerinden, süt iznine kadar pek çok düzenleme yapıldığını, yenilerinin de yapıldığını anımsatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Sizlerden rica ediyorum, sorumluluk makamında Cumhurbaşkanı olarak, bu konuda lütfen hassas olalım. Bakın batı geriliyor. Artık batıda yaşlı bir nüfus var. Biz eğer şuandaki gibi gidersek aynen batının akıbetine uğramaya doğru gidiyoruz. Çocuk hiçbir işe mani değildir. Bakın artık devlet, özel sektör her yerde artık kreşler de açılıyor. Bütün bunların yanında özel bunlara da verdiğimiz destekler var. Tam tersine çocuk her işin bereketidir ve çocuk rızkıyla gelir, bunu da biliniz. Çocuk evin neşesidir, geleceğinin teminatıdır.''

-''Onlar tehlikenin farkında değiller''

Katıldığı nikah törenlerinde ''en az 3 çocuk'' tavsiyesinde bulunduğunda hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bazıları bunu kendilerince dalgaya alıyor. Onlar tehlikenin farkında değiller. Bu ülkemizin, milletimizin ve bizatihi sizlerin kendinizin ailenizin bekası meseledir. Eğer olay paraysa, ülkemizde zenginlerin ailelerine bakın, dikkat edin. Ya bir ya iki çocuğu vardır. Trilyonlar var ellerinde ama bu kadar. Niye? Ama bu başka bir mesele. Beypazarı'ndan bir ses var. Ne diyor? Yaşlı amca şunu söylüyor. Cumhurbaşkanıma söyleyin diyor. 'Bir olur garip olur. İki olur rakip olur. Üç olur dengi olur. Dört olur bereket olur. Gerisi Allah Kerim.''

Çalışan kadınların çocuklarına bakabilmeleri, onlarla yakından ilgilenebilmeleri için gereken her şeyin yapıldığını söyleyen Erdoğan, ''Bu konuda en küçük tereddüt olmasın. Çocuklarımızın eğitimi, sağlık hizmetleri konusunda, diğer hizmetler konusunda hiçbir endişeniz olmasın. Türkiye, hamd olsun bu alanlarda gerçekten çok iyi bir yere geldi. Giderek ve standartlarını yükselterek yoluna devam ediyor. Hiçbir çocuğumuzun imkansızlıklardan dolayı hayata dezavantajla başlaması diye bir olay söz konusu değildir. Aileleriyle birlikte kamunun tüm imkanları çocuklarımızın emrindedir'' diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını ''Buradaki tüm hanım kardeşlerimin bu hususta hassasiyet sahibi olduğuna inanıyorum. Bir kez daha Türk Metal Sendikası Kadın İşçiler 20. Büyük Kurultayı'n hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcıları saygıyla, sevgiyle selamlıyor, hepinizi Allah'a emanet ediyorum'' diyerek bitirdi. 

-Diğer konuşmacılar, notlar-

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, kurultayda 35 ülkeden 150 yabancı misafirleri bulunduğunu hatırlattı.

"Özgecan kardeşimizden sonra bu ülkede kadına bakış değişti" diyen Atalay, "idamla ilgili bu ülke düşünsün" fikrini sürdürdüğünü söyledi. Atalay'ın bu sözleri salondaki kadınlar tarafından büyük alkış aldı.

Atalay'ın, çocukluğu ve annesi Fahriye Atalay'ın kendilerini büyütmek için verdiği mücadeleyi anlattığı yaşam hikayesi de salondan uzun süre alkış aldı.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da 20'ncisini düzenledikleri kurultayı, ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın onurlandığını belirterek, teşekkürlerini iletti.

Kadın emekçiler adında Nurten Çetin Yüksek de bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurultayın yapıldığı salona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le geldi.

Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle salondaki kadın işçilere karanfil verdi.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı