Türk kuyumculuk sektörünün temsilcileri bir araya geldi

Türk kuyumculuk sektörünün temsilcileri bir araya geldi

İKO Başkanı Atayık: - “İstanbul Kuyumcular Odası olarak şu küçük, bu büyük demiyoruz, esnaflar arasında hiçbir ayrım yapmadan sektördeki herkesin odası olmak için çalışacağız”- Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Kamar:- “Sektöre hizmet için bir araya

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, “İstanbul Kuyumcular Odası olarak şu küçük, bu büyük demiyoruz, esnaflar arasında hiçbir ayrım yapmadan sektördeki herkesin odası olmak için çalışacağız.” dedi.

Türk kuyumculuk sektörünü temsil eden kuruluşların başkanları ilk kez aynı masa etrafında bir araya geldi.

Buluşma toplantısında konuşan İKO Başkanı Atayık, seçimlere girerken sektörde birlik ve beraberlik oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, bugün sektörün temsilcileriyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Çeşitli zamanlarda Ankara’daki görüşmelere kurumlar dağınık dağınık gittiği için sektörün sorunları adına pek sonuç alınamadığını ifade eden Atayık, “Bizde ego olsun istemiyoruz. İstanbul Kuyumcular Odası olarak şu küçük, bu büyük demiyoruz, esnaflar arasında hiçbir ayrım yapmadan sektördeki herkesin odası olmak için çalışacağız.” dedi.

Atayık, Türkiye’nin Gemoloji Laboratuvarı’nın (GLT) artık uluslararası bir laboratuvar olduğunu anımsatarak, “Bir marka olabilmek için uzun bir yol kat etmemiz lazım. Esnaf arkadaşlarımızın ve son tüketicinin bu laboratuvarı kullanmasını istiyoruz. Bu bizim ilk buluşmamız, kısım kısım buluşmalar yapacağız.” diye konuştu.

Kuyumcularla müşterilerin karşı karşıya geldiğinde artık 4, 8, 12 taksit sorunun olmayacağını anlatan Atayık, “Bizim amacımız 12 taksit olması. Bizim bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. 1-2 ay içerisinde sonuçları alacağız. Taksiti olayı sınırlandığından itibaren kuyumculuk olumsuz etkilendi. Emtiamız çok değerli, kuyumculuk piyasası baş aşağı gitmeye başladı. İnşallah bunu ortadan kaldıracağız. Bu bizim seçim vaadimiz.” şeklinde konuştu.


- “Öncelikle bir komite oluşturmamız lazım”


Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar ise burada en önemli konunun birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayarak, “Bugüne kadar her yönetim kurulunda gördüğümüz bir şey vardı, diğer birliklerle çalışamama durumları, kavga, gürültü. İlk defa bir enerji hissediyorum. Yönetim kurullarına ve başkanlara inanılmaz bir görev düşüyor. Bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor.” dedi.

Kamar, öncelikle bir komite oluşturulması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Bürokrasiye herkes ayrı ayrı gidiyordu, ayrı konuşmalar yapıyordu, sonuç alınamıyordu. Bu komitenin toplanıp sorunları, konuları belirleyip birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Sektöre hizmet için bir araya geldik. İç piyasa ve ihracat dinamiklerimizi ortaya koymamız lazım. Bütün birlik yönetim kurulu üyelerinin 'nasıl verim sağlayabiliriz?'i konuşması lazım. Bunda en önemli konu birlik ve beraberlik. Ortak konuları belirlememiz lazım.” şeklinde konuştu.

İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı da bunun özlenen bir tablo olduğunu ifade ederek, “Sektör kuruluşlarının birbiriyle dayanışma içerisinde olmaları ortak hedefle hareket etmeleri özlenen ve beklenen bir tablo. Sektör kuruluşlarının bir araya gelmesi için amaçların ortaya konulması adına bir program yapılması lazım. Kurumlarımızın temsilcilerinin oluşturulacak bir sektör komisyonunda bir araya gelerek birlikte ve ortak söylemle sorunların çözümü ile ilgili tutum sergilenmesi gerekiyor.” diye konuştu.


- Yeni havaalanına toptancılara yönelik satış mağazaları önerisi


İSO Kuyumculuk Komite Üyesi İlyas Gençoğlu ise sektör temsilcilerinin bir araya gelmesinin gerçekten özlenen bir tablo olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Umuyorum ki bu sinerji olduğu gibi devam eder. Sektörün kendi içerisinde birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Bürokrasiyle görüşürken birimizin ak dediğine diğeri kara dediği zaman bizim sektörün inanırlığı kalmıyor. Bu gibi istişareleri yapıp sektör için kendi aramızda tartışarak en doğrusunu tespit edip ondan sonra yola çıkmamız lazım. Bununla ilgili daha dinamik grup kurarız ve bu iletişimi kendi aramızda daha da sağlarız. Sektörümüz daha çok ihracata bağımlı hale geldi. Üretim, Türkiye içerisinde tüketilmeyecek kadar fazla yapılıyor. Dolayısıyla bazı firmalarımız yüzde 60-70 ihracata dönük çalışıyor. Bu da sektörümüz için önemli. Kuyumculuk ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor. Altın üzerinden KDV ödenmiyor, bunun kıymetini bilmemiz lazım. Faturalı hayata geçmemiz lazım.”

Gençoğlu, firmaların büyümesi için faturalı hayata geçmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Yeni havaalanı yapılıyor o havaalanında hep birlikte çalışarak toptancılara yönelik satış mağazaları şeklinde önerim var. Bunu makul şartlarda hayata geçirebilirsek sektör adına iyi bir iş yapmış oluruz.” dedi.


- “Her türlü iş birliğine hazırız”


Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş ise sektörün problemlerinin bulunduğunu ve bunların çözümü için her türlü iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

Kurtulmuş, yeni dönemin önemine işaret ederek, “Meslek yasamızın çıkması, merdiven altı çalışanların ıslahının sağlanması için bürokrasi ile ilgili birçok işimiz var. Bu konularda gereken iş birliği yapacağımıza inanıyorum. Biz buna hazırız. Hayırlı hizmetlerin bu dönemde olacağına inanıyorum.” dedi.

Kuyumcukent İşletme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Sudaş, güzel bir seçim olduğunu belirterek, “Sektörler arasında birlik ve beraberlik olursa, 'ben' değil 'biz' düşüncesi olursa problemlerin kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Biz her türlü desteğe hazırız. Ciddi sorunlarımız var, sermaye, vergi bakımından… Bir silah sevdasına mağaza açıp da meslektaşlarımızın kurumsal varlığını zedeleyecek nitelikteki çalışmalar olmuştu. Birliktelikle hareket edip sorunları çözeceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuyumcukent İşletme AŞ Başkan Vekili Ahmet Karbeyaz, başarının sırrı “ben” değil “biz” demek olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde birleşme yapıp da meclise 2-3 kişi gönderebilirsek bu bir başarı olacaktır.” dedi.


- “İstanbul’da Dünya Altın Zirvesi yapacağız”


İKO Başkan Yardımcısı İlhami Yazıcı da 30 Nisan’da sektör temsilcileriyle birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşeceklerini belirterek, şunları anlattı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Ekonomi Bakanlığına 'dünyadaki tüm altıncılar birliğinin İstanbul’da zirvesinin yapılmasıyla ilgili plan ve projesini yapın' dediler. Bakan Bey de bize dedi ki 'bu zirvenin İstanbul’da organize edilmesiyle ilgili çalışmaları başlatın tüm odalarla beraber bütün projeleri benim yanıma getirin İstanbul’da Dünya Altın Zirvesi yapacağız' dedi. 'Bunu da birlik ve beraberlik içerisinde organizasyonunu yapın' dedi. Bu 30 Nisan’da gittiğimizde organizasyonu nasıl yapacağımızı anlatacağız. 'Ben size genel müdürleri, müsteşarları çağıracağım hep birlikte proje halinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bu çalışmayı yapmanızı istiyoruz.' dedi."

Yazıcı, sektörü ilgilendiren çoğu teşvikin bilinmediğini aktararak, “Sektörümüzle ilgili teşvikleri çoğu kişi kullanmasını dahi bilmiyor. Hatta İKO’nun bu konuyla ilgili teşvikleri hiç kullanmamış. Devletin yılda 200 bin dolar civarında odalara verdiği teşvikleri dahi kullanmamış. Bakan bey bu uygulamada da yardımcı olacağını söyledi.” dedi.

Toplantıya Kuyumcukent Kat Malikleri Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Uyanık, İstanbul Vizyon Park Merkez Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Güner de katıldı.

Konuşmaların ardından yeni seçilen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, birliğin ilk Yönetim Kurulu Toplantısını sektörde birlik ve beraberlik oluşturma adına İstanbul Kuyumcular Odası’nda gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :