Türk Kızılayı'ndan Zambiya'ya insani yardım ve eğitim desteği

Türk Kızılayı'ndan Zambiya'ya insani yardım ve eğitim desteği

Kızılay, Zambiya’daki kolera salgının azaltmak amacıyla bölgede hijyen kiti ve Sıvı Klor’dan oluşan yardım malzemesi dağıttı. İnsani yardım malzemeleri Zambiya Kızılhaçı ile işbirliği içerisinde yetimhane ve okullardaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Kızılay ayrıca Kolera ile Mücadele ekibinde görev alan Halk Sağlığı Uzmanlarına da eğitim verdi.

Zambiya’nın Lusaka kentindeki kolera salgınının yayılmasını önleme ve azaltılmasına destek olmak amacıyla Kızılay, bölgeye insanı yardım malzemesi ve eğitim desteği sağladı. Kızılay İstanbul Şube Başkanlığı tarafından verilen insani yardım bağışı Zambiya Kızılhaçı ile işbirliği içerisinde yetimhane ve okullardaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Yardım malzemesi hijyen kiti ((Diş fırçası, diş macunu, havlu, vazelin, ayakkabı boyası, fırça, hijyenik ped) ve 1 aylık temiz suya erişimi sağlayacak Sıvı Klor’dan oluştu. Yardımlar Emmanuel Yetimhanesi’nde 150, Kanyama Merkez İlkokulu’nda 1500 çocuğa, Mülteci kamplarında yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Angola ve Mozambik’ten gelen 16.000 sığınmacıya dağıtıldı.

Hijyen ve sanitasyon eğitimci eğitimi

Kızılay, TİKA tarafından organize edilen “Kapasite Güçlendirme Programı” kapsamında da bölgede “Hijyen ve Sanitasyon Eğitimci Eğitimi” verdi.  Kızılay uzmanları, Zambiya Sağlık Bakanlığı bünyesinde Kolera ile Mücadele ekibinde görev alan Halk Sağlığı Uzmanlarından oluşan ekibe, 26 Şubat-02 Mart 2018 tarihleri arasında Hijyen ve Sanitasyon Eğitimci Eğitimi verdi. 

İBB İSTAÇ Uzmanlarından oluşan ekip tarafından ise Katı Atık Yönetimi konusunda 26 Şubat-02 Mart 2018 tarihleri arasında Zambiya Çevre ve Atık Yönetimi Kuruluşu çalışanlarına eğitim verildi. Eğitim programlarına katılım sağlayan tüm katılımcıların Sertifikaları Türkiye Büyükelçisi Şebnem İncesu tarafından takdim edildi.

TİKA tarafından 2000 yılından bu yana devam eden Kapasite Güçlendirme ve Teknik Destek Projeleri ile iki ülke arasındaki işbirliği çalışmalarına devam edilecek.

Ziyaretler gerçekleştirildi

Bölgede görev yapan Kızılay heyeti, başta Zambiya Sağlık Bakanı Dr. Chitahı Chilufya olmak üzere, Lusaka Belediye Başkanı Wilson Kalumba, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bakan Vincent Mwale, Çevre ve Su İşleri Bakanı Dr. Edward Chomba’yı Türk Büyükelçisi Şebnem İncesu başkanlığında ziyaret etti.

Zambiya Sağlık Bakanı Dr. Chitahı Chilufya, Türk Heyetini görmekten çok memnun kaldığını ve özellikle Kolera salgınının olduğu dönemde Hijyen, Sanitasyon ve Katı Atık Yönetimine destek verdiği için teşekkürlerini sundu.

Büyükelçi Şebnem İncesu ise  Kızılay’ın 150. Kuruluş yıldönümünde ilk defa Zambiya/Lusaka kentine gelmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, çalışmalarından dolayı Kızılay heyetine teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :