Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık'tan Konya'ya övgü

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık'tan Konya'ya övgü

Konya Sivil Toplum Buluşması kapsamında düzenlenen ‘Bir Konu Bir Konuk’ programının bu haftaki konuğu Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık oldı

 

Konya Sivil Toplum Platformu tarafından organize edilen, Konya STK’ları Buluşması olan ‘Bir Konu Bir Konuk’ programı Hayrat Vakfı’nın ev sahipliğinde, Sefa Royal Otel’de gerçekleştirildi.  Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Başkanı olan Kerem Kınık’ın konuk olduğu programa Ak Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, birçok STK Başkanı ve üyeleri katıldı.  Kur’an tilavetiyle başlayan programda söz alan Görgülügil, STK’ların ve Türk Kızılayı’nın dayanışmasının dünya ve türkiye için önemine değindi. Daha sonra kürsüye çıkan İl Başkanı Arat, STK’lar tarafından yapılan tüm yardımların insanlık adına büyük hizmet olduğunu vurguladı.

 

KIZILAY DÜNYAYA YARDIM EDİYOR!

Türk Kızılay’ının dünyada ve Türkiye’de yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren Kerem Kınık, Kızılay’ın 22 Ağustos 1864’te Cenevre’de Kızılhaç örgütünün kurulduğunu ve Osmanlı devletinden de bu isimde bir yardım derneği kurulması istendiğini söyledi. Osmanlı yetkililerinin Müslüman devletin ‘Hac’ isminde dernek kuramayacaklarını söyleyen Kınık, Kızılay isminin kabul ettirildiği bilgisini verdi. 1865 yılında resmi olarak Kızılay’ın kurulduğunu sözlerine ekleyen Kınık, ‘Bu tarihten bu yana Kızılay, din, ırk, din gözetmeksizin yurt içinde ve dışında yardım faaliyetlerine devam ediyor’ dedi. Kızılay’ın dünya üzerindeki faaliyetlerini anlatan Kınık şöyle devam etti: “Birinci dünya savaşı ve ikinci dünya savaşında dünyadaki bir çok ülkede faaliyet gösteren Kızılay, günümüzde de savaşın hakim olduğu bölgelerde aktif olarak yardımlara devam ediyor. Afrika kıtası ülkelerinde açlıkla boğuşan insanlara gıda yardımından tutunda burada yaşanan savaşlarda sağlık yardımları, barınma yardımları gibi her alanda yardımlarına devam ediyor. Son olarak ‘Arap Baharı’ adıyla başlayan ve Ortadoğu’da birçok devletin çökmesine neden olan süreçlerde de baştan beri yardımlar aralıksız sürüyor. Son olarak Suriye’deki mülteci krizinde Kızılay, yardım konusunda başrol alan bir kurum haline geldi. BM’nin yardım harcamalarına yakın bütçe ayıran Kızılay, bu ülkeye ambulans, doktor, sağlık malzemeleri, barınma malzemeleri ve yiyecek yardımlarında başı çeken bir kuruluş oldu. Türkiye’de, Suriye için toplanan yardımların tamamı Kızılay aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Bunların yanında Türkiye’nin içindeki sığınmacılara da Kızılay gerekli her malzemeyi temin etmeye devam ediyor. Ayrıca Orta Asya ülkelerindeki afetlerde, savaşlarda yardım yapmaya devam ediyor. Yine bunların yanında Arakan, Mymar gibi Uzakdoğu ülkelerine de en hızlı şekilde yardımlar gitmeye ve gerekli ekipman desteği sağlıyoruz. Kızılay bu yardımları yaparken harcadığı paraları kendi öz kaynaklarından sağlıyor. Avrupa birliği’nin bize vaat ettiği paranın büyük bir kısmı gelmedi. BM, Türk Kızılayı’na ayırdığı hatırı sayılır bir bütçesi bulunmuyor. Bunlara rağmen Kızılay tüm dünyada her köşede kimin yardıma ihtiyacı varsa din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardım etmeye devam ediyor” dedi.

 

KONYA YARDIMSEVER BİR ŞEHİR

Kızılay’ın faaliyetleri ve yardımları hakkında geniş açıklamalar yapan Kerem Kınık, Konya’nın da yardım faaliyetlerinde aktif bir il olduğunu söyledi. Konya’daki bir çok yardım kuruluşunun malzeme konusunda Kızılay’ya gerekli yardımları sürdürdüğünü söyleyen Kınık, Konya’daki STK’lara duyarlılıklarında dolayı teşekkür etti. Programın ardından Muhsin Görgülügil, ve diğer STK’lar Kınık’a teşekkürederek plaket takdim ettiler.

Servet R. Çolak – Memleket

 

bir-konu-bir-konuk-(4).jpg

bir-konu-bir-konukk-(3).jpgbir-konu-bir-konukk-(4).jpg

bir-konu-bir-konukk-(1).jpg