Türk Kızılayı Kan İhtiyacının Yüzde 85'ini Karşılıyor

Türk Kızılayı Kan İhtiyacının Yüzde 85'ini Karşılıyor

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 85'ini karşılar duruma geldik. Geçen yıl Nisan sonu itibariyle 649 bin 307 ünite kan bağışı almıştık. Bu yıl aynı dönemde 650 bin 893 üniteye çıktı" dedi. 

Akar, "6-12 Mayıs Kan Haftası" dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan bağışının "hayat" anlamına geldiğini ve bir gün herkesin buna ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Kan bağışında her yıl bir öncekinden daha iyi seviyelere ulaştıklarını ifade eden Ahmet Lütfi Akar, 2014 yılının kan bağışı açısından çok başarılı geçtiğini bildirdi.

Akar, "Kan bağışında 2015 hedeflerimizi yakalayacağımız ilk 4 ayın sonuçları ortaya çıktı. Kan bağışı konusunda büyük bir duyarlılık gösteren Türk halkına, tüm ihtiyaç sahipleri adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türk Kızılayının 2005 yılında "Güvenli Kan Temini" projesini başlattığını dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"2005 yılında kan bağışı sayısı 340 bin üniteydi. Projeyle her yıl kan bağışı oranını artırdık. Bölge kan merkezleri ve gezici kan toplama araçlarımızı her yıl artırdık. Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 85'ini karşılar duruma geldik. Geçtiğimiz yıl, 1 milyon 800 bin ünite kan bağışı aldık. En sevindirici yanı ise bu bağışları tamamen gönüllü bağışçılardan almış olmamızdır."

2015 hedefinin 2 milyon 32 bin ünite olduğunu vurgulayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bu hedefin de yakalanabileceğini söyleyerek, "2015 Nisan sonu itibariyle kan bağışı rakamlarımız, bu yılın hedeflerini de yakalayacağımızı gösteriyor. Geçen yıl Nisan sonu itibariyle 649 bin 307 ünite kan bağışı almıştık. Bu yıl aynı dönemde 650 bin 893 üniteye çıktı. Her geçen gün toplumdaki duyarlılık artıyor" şeklinde konuştu.

Özellikle üniversitelerde düzenlenen kan bağışı kampanyalarına katılımın, beklenenin çok üzerinde olduğuna işaret eden Akar, üniversitelerdeki Kızılay kulüplerinin kan bağışı konusunda birbirleriyle adeta "yarıştıklarını" ve her yıl yeni bir rekor kırmaya çalıştıklarını belirtti.

-TÜRKÖK'e büyük ilgi 

Kan bağışının artık geri dönülmez bir sisteme kavuşturulduğunu ifade eden Genel Başkan Akar, bu başarı ile önlerine yeni hedefler koyduklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye'nin "Ulusal Kemik İliği Bankası"nı kurmak için protokol imzaladıklarını belirten Akar, "Türk halkı, kan bağışına gösterdiği ilgiyi, kemik iliği donörü olma konusunda da gösterdi. Çalışmalarımızın ilk 7 ayında 42 bin 34 kişi, kemik iliğini bağışlamak için Kızılay ekiplerine başvurdu. Bu, 250 bin kişilik veri bankasının öngörülenden çok daha kısa bir zamanda oluşturulacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

-Kadınlara kan bağışında bulunma çağrısı 

Ramazan ayının gelmesine kısa bir süre kaldığını da anımsatan Ahmet Lütfi Akar, gerek sıcaklar, gerekse de oruç nedeniyle kan bağışı rakamlarının düştüğüne dikkati çekti. 

Ramazan'da da kan ihtiyacının devam ettiğini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Biz bunun için gündüz ekiplerimizi büyük ölçüde geceye, iftar sonrasına kaydırıyoruz. Gece geç saatlere kadar halkın kalabalık olduğu yerlerde kan bağışı ekiplerimiz olacak. 

Türkiye'de kadınlar, kan bağışı konusunda gelişmiş ülkelerin gerisinde. Kadınların kan bağış oranları, tüm bağışçılar düşünüldüğünde yüzde 12'lerde kalıyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran iki katına yakın. Kanın değerini, bir kişiye karşılıksız iyiliğin değerini dünyada en iyi anlayacak toplum kesimi kadınlardır. Onların insana duyduğu sevgi tartışılmazdır. Kadınlarımızı kan bağışı konusunda daha duyarlı davranmaya davet ediyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı