Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruluyor

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruluyor

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:- "(Gülmen ve Özakça'nın açlık grevi) Mahkeme ne karar verirse başımız gözümüz üstüne. Bunu, şahsıma veya kuruma yönelik bir husumet olarak da görmem. Ama bu mücadelenin hukuk içinde olması lazım, hak içinde olması lazım. Bir in

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, terör örgütü üyeliği suçundan tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevine ilişkin, "Mahkeme ne karar verirse başımız gözümüz üstüne. Bunu, şahsıma veya kuruma yönelik bir husumet olarak da görmem. Ama bu mücadelenin hukuk içinde olması lazım, hak içinde olması lazım. Bir insanın kendisine zarar verme hakkının olmadığını bilerek söylüyorum. Hukuk, buna da müsaade etmez." dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ostim Teknik Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin Yüksekögretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşüldü.

Toplantıda söz alan milletvekillerinin soru, görüş ve eleştirilerine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yeni üniversiteler kurulması konusunda birçok ilden taleplerin geldiğini aktararak, "Bütün talepler bir ortaya çıksın, YÖK'ün de görüşünü alalım, ülkemizin de ihtiyaçları ne ise o doğrultuda bir üniversite kuralım." diye konuştu.

Her üniversitenin bir diğerinin benzeri olmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, bazı özel, vakıf üniversitelerinin öğrenci dahi bulamadıklarına dikkati çekti.

Sözleşmeli öğretmen eşleri konusuna da değinen Yılmaz, sözleşmeli öğretmenliği getirirken öğretmenlerin bir şekilde doğudan batıya sirkülasyonunu durdurmayı amaçladıklarını anımsattı.

Yılmaz, "Oradakilerin de bir hizmete ihtiyacı vardı. Ama her ikisi de sözleşmeliyse Anayasa'da da 'Devlet ailelerin bütünlüğünü sağlar' diyor. Batı olmamak üzere, yani mümkün olduğu kadar diğerinden daha mahrum olana gitmek kaydıyla izin vereceğiz. Bu dönemde atamalarını gerçekleştireceğiz." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Yılmaz, 2 binin üzerinde engelli öğretmen ataması yapıldığını anımsatarak, ihtiyaç olması halinde önceliğin engellilere verileceğini ve ihtiyacın bu kişilerden karşılanacağını söyledi.

Bir soru üzerine açlık grevindeki tutuklular Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumuna da değinen Yılmaz, "Hak araması gerçekten bizi rahatsız etmez, aksine memnun oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Uzun süreden beri kamunun içindeyim, devlet görevini yürütüyoruz. Herkese hak aramasını söyledim. Ola ki biz de yanlış yaparız. Mahkeme ne karar verirse başımız gözümüz üstüne. Bunu, şahsıma veya kuruma yönelik bir husumet olarak da görmem. Ama bu mücadelenin hukuk içinde olması lazım, hak içinde olması lazım. Bir insanın kendisine zarar verme hakkının olmadığını bilerek söylüyorum. Hukuk, buna da müsaade etmez. Dolayısıyla da hak arayan kardeşlerimizin hukuk mücadelesi içerisinde hakkını araması gerekir. Yanlış yapılmış olabilir mi? Olur. Mevlana'nın güzel bir sözü var ya 'Yüzde ısrar etme, doksan da olur. İnsan dediğinde noksan da olur.' Biz mükemmel değiliz. Hata da yapmış olabiliriz. İyi ama bu hataları düzeltecek yerler, şimdi bir sistem oluşturduk. Başbakanlık OHAL İnceleme Komisyonu. Gerçekten oraya başvursunlar. Oradan sonra da yargı yolu açık. Ama 'Orası kapalı, burası kapalı. O halde ben de hukuk dışı yollara giderim.' O da doğru değildir diye düşünürüm. Çünkü hukuk, kişinin kendisine zarar vermesini kabul etmez."

Kapatılan vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerinin istihdamı konusunda bir engelin bulunmadığını da aktaran Yılmaz, "Rektörlere şu bilgi verildi; gerekli istihbarat, araştırma yapılmak üzere istihdam edilebilir. İstihdam edilen örnekleri de vardır." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :