“Türk ihracatçıları AEB pazarına yönelmeli"

“Türk ihracatçıları AEB pazarına yönelmeli"

Kırgızistan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Pankratov:- "Kırgızistan’ın AEB’ne tam üye olmasından sonra Türkiye ile ticaretinin olumsuz etkileneceği yönündeki endişeler boşa çıktı"- "Türk ihracatçıları, AEB pazarını Kırgızistan üzerinden değerlendi

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'ın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Oleg Pankratov, Türk ihracatçılarının çalışmalarından memnun olduklarını belirtti.

Pankratov, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine (AEB) üye olmasından sonra AEB çerçevesinde Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticareti AA muhabirine değerlendirdi.

Pankratov, Kırgızistan’ın AEB’ne iki yıl önce tam üye olmasından sonra Türkiye ile ticaretinin olumsuz etkileneceği yönündeki endişelerin boşa çıktığını anlattı.

Türk ihracatçıların Kırgızistan pazarında yerini koruduğunu vurgulayan Pankratov, “Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine üyeliği, Türkiye ile ticaretine mani olmadı” diye konuştu.


- “Türk ihracatçılarını AEB pazarına davet ediyorum”


Pankratov, Rusya Federasyonu ve Kazakistan ekonomilerinde bu yıl itibarıyla olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, Kırgızistan’ın bu yılın başından itibaren AEB ülkeleri ile ticaretini artırdığını hatırlattı.

AEB pazarının bölge ekonomileri için öneminin altını çizen Pankratov, Türk ihracatçılarını, AEB pazarını Kırgızistan üzerinden değerlendirmeye davet etti.

Pankratov, “Türk ihracatçıların Kırgızistan’daki iş çevrelerindeki çalışmalarından memnunuz. Bunun için çalışmalarına devam etmelerini ümit ediyoruz” diye konuştu.


- "Gümrük vergilerimiz arttı"


Başbakanlık Vergi Devlet Hizmetleri Başkanı Oktyabr Abdıkayımov da, Kırgızistan'ın AEB çerçevesinde devreye soktuğu bazı düzenlemelerin vergi gelirlerini artırdığını belirtti.

Abdıkayımov, "Bu yılın ocak-nisan döneminde Kırgız-Kazak gümrüklerinden 66 milyon 716 bin dolar bütçeye girdi olarak kaydedilmiş durumda. Bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla 15 milyon 373 bin ABD doları fazlalık anlamına geliyor" dedi.

Kırgızistan, birlik dışında en çok ticareti komşu Çin'le yaparken bunu Türkiye izliyor.

Rusya, Belarus ve Kazakistan liderlerinin 29 Mayıs 2014'te kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği, 1 Ocak 2015'te resmen yürürlüğe girmişti.

Kırgızistan ise birliğe 8 Mayıs 2015'te tam üye olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :