Türk hokeyi Jupp Derwall'ini bekliyor

Türk hokeyi Jupp Derwall'ini bekliyor

- Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Karakan:"Jupp Derwall Türkiye'ye gelmişti. Türk futboluna katkı sağladığı söylenir. Hokeyde de bunun yapılması lazım. Almanya, Hollanda ve Arjantin'den hocalar gelsin isteriz"- "Büyüklerde olimpiyatlar için şu andaki he


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, branşlarının kısa sürede büyük mesafe katettiğini ancak futbolda yıllar önce Jupp Derwall'in Galatasaray'da yaptığı atılımın bir benzerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Karakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman teknik direktör Jupp Derwall'in yıllar önce Galatasaray Kulübünde futbolda bir sistem kurarak önemli işlere imza attığını, bu çalışmaların Türk futboluna da katkı sağladığını belirtti.

Başkan Karakan, "Jupp Derwall Türkiye'ye gelmişti. Türk futboluna katkı sağladığı söylenir. Hokeyde de bunun yapılması lazım. Almanya, Hollanda ve Arjantin'den hocalar gelsin isteriz. Pakistan'da dahi Alman antrenörler var. Hokey kabuk değiştirdi. Hindistan ve Pakistan'ın hokeyi yok artık. Almanya olimpiyatlarda final oynadı. Hollanda kızlarda final oynadı. Arjantin diğerlerini geçmiş durumda. İşin tedavisini biliyoruz. Tedavi için imkan gerekiyor." şeklinde konuştu.


- Hedef, 2024 Olimpiyat Oyunları


Karakan, hokeyin en hızlı gelişim gösteren branşlardan birisi olduğuna dikkati çekerek, "Büyüklerde olimpiyatlar için şu andaki hedefimiz 2024." dedi.

2020 Tokyo'da olma ihtimallerinin bulunmadığını dile getiren Karakan, "Bu soruyu yetkililer bize hep sorarlar. 'Olimpiyatlara katılacak mısınız?' 2020 yılındaki olimpiyatlara katılamayacağımızı söyledim. Bu matematik kurallarına aykırı. Bunun bir hiyerarşisi var. 2024 yılında düzenlenecek olimpiyatlara katılma umudumuz var." değerlendirmesini yaptı.

"Hokeyin, bir futbol ve basketbol kadar olmasa bile diğer branşlar kadar ilgi gördüğünü söyleyebilirim." diyen Karakan, şöyle devam etti:

"Yeni olmasına rağmen Türkiye'de hokey kadar hızlı gelişen başka bir spor branşı yoktur. Tüm illerden bize talep yazıları gelmeye başladı. Eskiden bunun tersi olurdu. Bizler yazı yazardık. Bu da ilginin alakanın olduğunu gösteriyor. 65 ilde bizim temsilciliğimiz var. 81 vilayeti düşündüğünüzde bunun yüzde 80'lere ulaştığını söyleyebiliriz."


- Türkiye ayakta alkışlandı


Başkan Karakan, Türkiye'nin, hokeydeki hızlı gelişim nedeniyle 2015'te Avrupa Federasyonunun genel kurulunda ayakta alkışlandığını ifade etti.

2015'te Londra'da Avrupa Federasyonunun genel kuruluna katıldığını anlatan Karakan, şöyle devam etti:

"Avrupa Federasyon Başkanı çıktı ve yaklaşık 100 ülkenin katılımcısına Türkiye'nin gelişiminden bahsetti. Ardından da katılımcıları Türkiye'yi alkışlamaya davet etti. Türkiye'yi orada tüm salona alkışlattı. Birebir görüşmelerde bizlere söylenen de 'Yahu biz 100 yıldır bu işleri yapıyoruz. Siz bu kadar kısa sürede bu ivmeyi nasıl yakaladınız.' oldu. O zamanlar bizim nizami bir sahamız dahi yoktu. Şu anda var. Hokeydeki gelişmenin geri dönüşleri bu şekilde olmuştu."

Türkiye Hokey Federasyonunun resmi olarak 2002 yılında kurulduğunu hatırlatan Karakan, "O dönemde 11 kulüp vardı. Bugün itibarıyla 28 hokey ligi var. Her ligde de 8-10 kulüp var." dedi.

Altyapıyı sağlam tutmaları gerektiğini ifade eden Karakan, "21 yaş altı gençlerde salonda Avrupa'nın en iyi 8 ülkesi arasındayız. Bu mucize bir şey. Avrupa'da insanlar bu spora 100 yıl önce başlamışlar. Olimpiyatlara giriş tarihi 1908. Biz, 109 senedir hokey oynayan ülkelerle 10 yıllık geçmişimizle rekabet etmeye çalışıyoruz. Başarı sistematik çalışmayla geliyor." değerlendirmesinde bulundu.


- "Nizip ilçesi hokeyci fabrikasına dönüşmüş"


Sadık Karakan, Spor Genel Müdürlüğü verilerine göre hokeyde 10 bin civarında sporcu bulunduğunu, Gaziantep'in Nizip ilçesinin bu branşın lokomotifi olduğunu belirtti.

Türkiye'de birçok ilde hokeyin büyük bir gelişim gösterdiğine dikkati çeken Karakan, "Nizip'teki çocuklar doğuştan hokeyci yetişiyor, desek yanlış yapmayız. Oradan yetişen bir kızımız Avrupa'da gol kralı olmuştu. İsviçre ve Hollanda'dan transfer teklifleri almıştı. Nizip ilçesi hokeyci fabrikasına dönüşmüş vaziyette. 7'den 70'e herkes hokey ile alakalı. Çok başarılı sporcular da yetiştiriyorlar. Ayrıca seyircisi de var." diye konuştu.

Türkiye'nin açık alan hokeyinde rakiplerinin gerisinde olduğunu anlatan Karakan, şunları kaydetti:

"Solan hokeyinde ise geride değiliz. Açık alanda ise kısmen gerideyiz. Bunun farklı sebepleri var. Avrupa'dan dünyaca ünlü bu işi bilen eğitmenlerin Türkiye'ye gelip eğitim vermesi lazım. Bizim antrenörlerimizin eğitilmesi lazım. Bununla ilgili bizler zaman zaman dar kapsamlı yurt dışından hocalar getiriyoruz. Ne kadar verimli oluyor açıkçası tartışılır. Bunların kalıcı olması lazım. 1-2 yıl boyunca yabancı hocanın gelmesi ve kalması gerekir. Bunun ekonomik bir maliyeti oluyor. Biz şu anda o ekonomik maliyeti karşılayabilecek düzeyde değiliz. Bu aspirin tedavidir. İşi temelden çözeceksiniz. Getireceğimiz antrenör Türkiye'yi baştan aşağı izleyecek ve karşılaştırma yaparak bir plan hazırlayacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :