'Türk halkı Mısırlılara ilham kaynağı olacak'

'Türk halkı Mısırlılara ilham kaynağı olacak'

Mısır'daki Darbeyi Ret ve Meşruiyeti Destek İçin Ulusal İttifak, Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin 25 Ocak 2011 Devrimi'nin yeniden canlandırılması konusunda ilham verici olduğunu belirtti.

Mısır'daki Darbeyi Ret ve Meşruiyeti Destek İçin Ulusal İttifak'ın resmi Facebook sayfasında yer alan açıklamada, "Türk halkının askeri darbeyi başarısızlığa uğratan mücadelesi ilham verici. Türk halkının bu direnişini kutluyor ve destekliyoruz." denildi.

Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'ne Tunus'un ilham kaynağı olduğuna işaret edilen açıklamada, bugün de ülkelerindeki askeri darbenin başarısız olmasını sağlayan Türk halkının onurlu direnişinin, karşı devrimle mücadele edilmesi konusunda Mısırlılara ilham kaynağı olacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Türk halkının gösterdiği direnişin, halkın karşısında hiçbir tank veya silahın duramayacağı, askerin yerinin kışla olduğu, yönetime müdahale edemeyeceği ve siyasetle ilgisi olmadığı mesajı verdiği dile getirildi.

Tunus'ta Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcının kendini yakmasıyla başlayıp kısa sürede tüm Arap coğrafyasına yayılan ve "Arap Baharı" diye isimlendirilen süreç 25 Ocak 2011'de Mısır sokaklarına ulaşmış, 18 gün süren gösterilerin ardından 30 yıllık Hüsnü Mübarek dönemi sona ermişti. Mübarek 11 Şubat 2011'de otuz yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini ve görevini orduya devrettiğini açıklamak zorunda kalmıştı.

Ancak devrimden sonra yapılan ilk bağımsız seçimde iktidara gelen ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, sadece bir yıl sonra 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.