Türk gezgin 19 yılda 107 ülkeyi dolaştı

Türk gezgin 19 yılda 107 ülkeyi dolaştı

Afrika seyahati sırasında Çad'da tifoya yakalanan gezgin Nadir Aktaş, Afrika turunu yarıda keserek tedavisi için Türkiye'ye dönecek

ENCANİMA (AA) - Türk gezgin Nadir Aktaş son 19 yılda 107 ülkeyi dolaşırken, 4 ay önce başladığı Afrika seyahatini yakalandığı tifodan dolayı yarıda kesecek.

Çad’ın başkenti Encamina’daki Maarif Vakfı okulları misafirhanesinde kalan Aktaş, seyahatlerini AA muhabirine anlattı. Sudan'dan Çad'a geçerken tifoya yakalanan ve bitap düşen Aktaş, yolda kendisini arabasına alan bir Çadlının yardımıyla Maarif Vakfı Okulu'na getirilmesinin ardından burada gördüğü destekle hayata tutundu.

67 yaşındaki Aktaş, 19 yıldır yollarda olduğunu ve seyahat etmenin kendisi için bir tutku ve yaşam biçimi olduğunu ifade etti. Aktaş “Yurt dışına ilk kez 1999 yılında Moskova’ya gönderilen bir heyete başkanlık ederek çıktım. Ardından seyahat etmek benim için bir tutku oldu." dedi. Afrika seyahatine 4 ay önce Kenya’dan başladığı ve geçen sürede Uganda, Tanzanya, Zambiya, Zimbabve, Malavi, Mozambik, Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Angola, Etiyopya, Sudan ve Çad'ı gördüğünü söyleyen Aktaş, hedefinin Kamerun, Nijer, Nijerya ve Moritanya üzerinden Türkiye’ye dönmek olmasına rağmen tifoya yakalandığı için seyahatini yarıda bırakacağını belirtti.

Aktaş, “Afrika’ya geliş amacım Türk-Afrika ilişkilerini yerinde incelemek ve Afrika ile ilgili bir seyahat kitabı yazmaktı." dedi.

19 yıllık seyahatlerinde birçok gözlem ve anı biriktirdiğini ifade eden Aktaş, gezdiği yerlerde kendisini en çok etkileyen bölgenin Kuzey Kutbu olduğunu anlattı.

Kendisine Evliya Çelebi'yi örnek aldığını söyleyen Aktaş, Türkiye’ye döndüğünde seyahat notlarını kitaplaştırmak, çektiği fotoğraflardan resim sergisi açmak ve birikimlerini herkesle paylaşmak istediğini dile getirdi.

"Aileler çocuklarını yurt dışına çıkmaları için teşvik etmelidir." diyen Aktaş, "Yurt dışı seyahatleri sanıldığı kadar pahalı değildir. İstenirse her keseye uygun inkanlar bulunabilir." ifadesini kullandı.

Evli ve iki çocuk babası Aktaş, bu hafta içinde tedavisi için Türkiye'ye döneceği belirtti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :