Türk firmalarının CERN hedefi

Türk firmalarının CERN hedefi

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanı Kızıltoprak:- "CERN Satınalma Grubu Hızlandırıcı ve Teknoloji Grup Başkanı Pierlot önderliğindeki yetkililer, ilk defa Türkiye'ye geldi ve firmalarımızla görüşüyorlar"- "Türk firmaları, CERN'de geçen yı

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanı Hakan Kızıltoprak, CERN Satınalma Grubu Hızlandırıcı ve Teknoloji Grup Başkanı Jerome Pierlot önderliğindeki yetkililerin ilk defa Türkiye'ye geldiğini ve firmalarla görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Türk firmaları, CERN'de geçen yıl 9 firmayla girdiği 10 teknik alımlı ihaleden 2,2 milyon dolar kazandı. Bu yıl sıkı hazırlık içinde olan firmalarımızla kazanılan ihale sayını ve tutarını ikiye katlamayı hedefliyoruz." dedi.

Geçen yıl, CERN Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanlığına seçilen Kızıltoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk firmalarının merkezdeki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

CERN'ün 2010 yılından itibaren genişleme politikasını yürürlüğe koyduğuna işaret eden Kızıltoprak, merkezde 22 ülkenin tam üye, 3 ülkenin tam üyelik yolunda ortak üye, 4 ülkenin ise ortak üye statüsünde yer aldığını söyledi.

Kızıltoprak, Türkiye'nin 2015 yılında CERN'e ortak üye olduğunu hatırlatarak, "CERN'e ortak üye oluşumuzun ardından, TOBB bünyesinde kurulan 'TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi', yalnızca CERN'in ihale ve alımlarıyla değil, kurduğu sanayi iletişim ağıyla ülkede yer alan sanayicilerin yüksek teknolojili üretim ve ürün çeşitliliği konusundaki çalışmalarını da hızlandıran özel bir katalizör etkisine sahip." diye konuştu.

- "TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi önemli bir köprü"

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisinin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ile Türkiye'deki firmalar arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü vurgulayan Kızıltoprak, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede sürdürülen diyaloglar neticesinde, ilk defa CERN Satınalma Grubu Hızlandırıcı ve Teknoloji Grup Başkanı Pierlot önderliğinde bir grup CERN Satın Alma Grubu ve Malzeme Ofisi yetkilisi Türkiye'ye geldi. Pierlot ve beraberindeki heyet, CERN'de ihalelere girmeye hazırlanan Türk firmalarıyla buluşuyor."

Kızıltoprak, CERN yetkililerinin, Ankara'da elektrik-elektronik, mekanik ve kompozit ürünlerle ilgili alımlarda büyük ihalelere giren ve hazırlanan 5 firma ziyareti sonrasında, CERN'de kullanılan özel kablo imalatları için İstanbul'da da 3 firmayla görüşeceklerini bildirdi.

Kızıltoprak, CERN'de yılda toplam 300 milyon dolar tutarında teknik alım ve ihale yapıldığına dikkati çekerek, "Türk firmaları, 29 ülkenin en büyük payı almak için yarıştığı CERN'deki bu pastadan, geçen yıl 9 firmayla girdiği 10 teknik alımlı ihaleden 2,2 milyon dolar kazandı. Bu yıl sıkı hazırlık içinde olan firmalarımızla kazanılan ihale sayını ve tutarını 2'ye katlamayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

CERN Malzeme Ofisinin, yılda 19 milyon dolarlık konnektör, kablo, bilgisayar, bağlantı elemanları, ofis mobilyası ve araç gereçleri gibi teknik ve idari pek çok konuda alım yaptığının altını çizen Kızıltoprak, kurumsal ihtiyaçlar için gerçekleştirilecek bu ihalelere Türk firmaların bu yıl ilk kez katılacağını, teknik alım ihalelerine göre daha şanslı olacağını ve en az 5 milyon dolarlık iş hacmine ulaşmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Kızıltoprak, Türk firmalarının CERN'de geldiği noktanın sevindirici olduğunu belirterek, "CERN'de ihale kazanan firmalarımız, şimdiden yurt dışında yeni pazarlara açıldı ve satışlarını artırdı. CERN'de Türk firmalarınca elde edilen başarı, şirketlerin bilgi ve becerilerini ispat etmeleri adına önemli bir dönüm noktası." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :