Türk Eğitim-Sen’den  MEB’e Dilekçe gönderme eylemi

Türk Eğitim-Sen’den MEB’e Dilekçe gönderme eylemi

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Karayılan, yönetim kurulu üyeleri ile sendika üyelerinin katılımıyla Milli Eğitim Bakanlığına dilekçe gönderme eylemi Kayalı Park PTT önünde yapıldı

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Karayılan yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi. “İLO Sözleşmesinin 1. Maddesinde, çalışanların haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tahdidi olarak belirtilmesi yoluyla, haftalık normal mesai süresinin aşan çalışmalar “fazla mesai “ kavramı adı altında uluslar arası hukuka ve iç hukukumuza yerleşmiş ve bu fazla mesailerin ancak belli bir ücret mukabilinde yapılacağı kabul edilmiştir. Ülkemizde bu sözleşmelere taraf konumundadır.  Bu sözleşmeye istinaden meslek gruplarının hemen hepsi nöbet görevinin karşılığı olarak, ek ücret – fazla mesai ücreti almaktadır. Ancak öğretmenler bu durumdan müstesnadır. Öğretmenler tuttukları nöbet için ek ders ücreti alamamaktadır. Bu ise vicdani olarak kabul edilemeyeceği gibi hukukende kabul edilebilir değildir.

Mevcut durum, anayasamızca koruma altına alınmış olan, “kanun önünde eşitlik” ilkesine ve “zorla çalıştırma yasağı” ilkesi içerisinde yer alan angarya yasağına aykırılık teşkil etmektedir. Yine “ücrette adalet sağlanması “ başlıklı,55. maddede “ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptığı işe, uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” denilmektedir. Mevcut durum, bu maddeye de açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, nöbet tutma sorumluluğunun öğretmenin asli görevi olmadığıdır. Zira milli eğitim temel kanunu madde 43 te “ öğretmenlik, devletin eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir” şeklinde bir tanımlama yapmaktadır.  Buradanda anlaşılacağı üzere öğretmenlerin asil görevi eğitim ve öğretimdir. Nöbet i sefer’i nitelik taşıyan bir görevdir. Öğretmenlerin, bufer’i nitelikteki görev için ücret alması en doğal hakkıdır. Nöbet görevlerimizle ilgili olarak, Haftalık normal çalışma süresini aşan mesailere karşılık, fazla mesai ücreti ödenmesi, taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmeler ile iç hukuk mevzuatının ve Hakkaniyet anlayışının gereğidir. Bu izah olunanlara istinaden, öğretmenlerin tutmuş olduğu nöbetler için, 6 saat ücret verilmesi gerektiğini talep ediyor, bakanlığımızın bu açıklamaları dikkate alarak talebimizin yerine getirilmesini bekliyoruz.”dedi. Konuşmanın ardından Türk Eğitim-Sen Konya “ Nolu Şube Başkan ve üyeleri topladıkları dilekçeleri Milli Eğitim Bakanlığına PTT aracıyla gönderdiler.