Türk Dünyası Eğitim Kültür Birliktelik Çalıştayı

Türk Dünyası Eğitim Kültür Birliktelik Çalıştayı

Macaristan'da düzenlenen II. Türk Dünyası Eğitim Kültür Birliktelik Çalıştayı katılımcılarına Türk Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen II. Türk Dünyası Eğitim Kültür Birliktelik Çalıştayı katılımcılarına Türk Büyükelçiliği resepsiyon verdi.

Yunus Emre Enstitütü Budapeşte Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül, yaptığı konuşmada, Yunus Emre Enstitülerinin temel amaç ve görevinin; Türkiye'nin, kültürünü tarihini ve sanatını tanıtmak, Türkiye'nin diğer ülkeler ile dostluğunu pekiştirmek, kültürel alışverişini artırmak, bununla ilgili yurtiçi ve yurtdışındaki bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak olduğunu ifade etti. Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurtdışında hizmet vermeyi de amaçladıklarını anlatan Gül, çalıştay katılımcılarını ağırlamaktan şeref duyduğunu belirtti.

Büyükelçi Şakir Fakılı ise Türk ve Macar dostluğunun son yıllarda büyük bir ivme kazandığını, Macaristan ve Türkiye arasında Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Anlaşması imzalandığını hatırlatarak, Macaristan'da değerli akademisyenlerin katılımı ile düzenlenen çalıştayın, Türk-Macar kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönünde olumlu katkılar sağlayacağı inancında olduğunu söyledi.

 Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayla, Türk Dünyası'na ait ortak medeniyet değerlerinin yeniden gün yüzüne çıkartılıp paylaşılmasının amaçlandığını, Türkolojinin beşiği Macaristan'ın bu yıl çalıştaya ev sahipliği yapmasının ayrı öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Resepsiyona, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, KKTC Budapeşte Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay, Azerbaycan Budapeşte Büyükelçisi Vilayat Guliyev de katıldı.

Çalıştay, Türk Dünyası'nın eğitim, kültür, tarih ve ekonomi alanlarındaki geleceğine yönelik stratejik plan geliştirmek, bu kapsamda ortaya çıkan sonuçların uygulanmasına yönelik sürdürülebilir projeler oluşturmak, ayrıca Türk devletleri ve bağımsız toplulukları ile farklı ülkelerde yaşayan Türkleri eğitim, kültür, tarih ve ekonomi alanlarında ortak paydada buluşturmayı hedefliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı