"Türk Dünyası 2. Kızıl Elma Ödülleri"

"Türk Dünyası 2. Kızıl Elma Ödülleri"

Türk diasporalarının kanaat önderleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşları arasında sosyoekonomik entegrasyonun derinleşmesini amaçlayan ödüller sahiplerini buldu

İSTANBUL (AA) - Türk diasporalarının kanaat önderleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşları arasında sosyoekonomik entegrasyonun derinleşmesini amaçlayan "Türk Dünyası 2. Kızıl Elma Ödülleri" sahiplerini buldu. 

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) öncülüğünde düzenlenen törende konuşan Macaristan'ın ikinci büyük partisi Jobbik'in genel başkanı Gabor Vona, Macarların kendilerini Avrupa Hun İmparatorluğu hükümdarı Atilla'nın torunları olarak gördüklerini söyledi.  

Tarihi hadiselerin yalnızca tarihçilere bırakılması gerektiğine vurgu yapan Vona, politikacıların görevinin ise şu andaki hadiselere kafa yormak olduğunu kaydetti.

Vona, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin ise "Dünya ve Batı dünyası, günümüzde hala işgal altında olan Dağlık Karabağ hadisesiyle ilgilensin. Macaristan'da politikacılar olarak sözde Ermeni soykırımını değil, günümüzde aktüel olan Hocalı Katliamı'nı Meclis'e getirdik, bunu konuştuk" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Hizmet etmeye devam edeceğiz"

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da "Kızıl Elma"nın tarifinin imkansız olduğunu ifade ederek, insanların imkansız olanı aramaya devam ettiğini belirtti.  

Türk dünyasında bulunması mümkün olmayanı aradıklarını, bu kişi ve kurumları ödüllendirmek istediklerini dile getiren Şensoy, Kızıl Elma Ödülleri'nin Türk dünyasında markalaşma yolunda ilerlediğini aktardı. 

4. Dünya Türk Forumu'nun yarın da devam edeceğini vurgulayan Şensoy, "Türk konseyi gündemine, Türk dünyasının gündemine hizmet etmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından ödüllerin dağıtılmasına geçildi. 

Bu yıl "Kızıl Elma Devlet Ödülü", KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Kızıl Elma Diplomasi Ödülü" ise Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov'a değer görüldü.

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın, resmi ziyaret için Endonezya'da bulunması dolayısıyla törene katılamadığı kaydedildi.

"Kızıl Elma İş Ödülü" Ali Totorkulov ve Ziyatdin Kassanov'a, "Kızıl Elma Bilim Ödülü" Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Prof. Dr. Gülzura Jumakunova, Prof. Dr. Ramiz Asker, Prof. Dr. Temirhan Tebegenov, Doç. Dr. Zuhriddin İsomuddinov, Doç. Dr. Berdi Sarıyev, Prof. Dr. Turan Yazgan ve Prof. Dr. Viktor Butanev'a, "Kızıl Elma Kültür Ödülü" Prof. Dr. Mustafa İsen ile Nur Dautov'a, "Kızıl Elma Sanat Ödülü" Arslanbek Sultanbekov ile Azerin'e, "Kızıl Elma Strateji Ödülü" İmangali Tasmagambetov ile Erşad Salihi'ye, "Kızıl Elma Spor Ödülü" Dünya Göçebe Oyunları Vakfı'na, "Kızıl Elma Kamu Diplomasisi Ödülü" Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği'ne verildi.   

Törende "Kızıl Elma Sanat Ödülü"nü alan Azeri sanatçı Azerin, "İnşallah sanat dünyasında Arslanbek Sultanbekovların, Azerinlerin artması dileğiyle... Türk dünyasında sadece siyasetçilerin değil sanatçıların da mücadele etmesi lazım. Çünkü siyasetin yapamadığını bugün her dalında sanat yapıyor" dedi.  

Azerin, salondakilerin "Çırpınırdı Karadeniz" şarkısını söylemesini istemesi üzerine "İnşallah Karabağ'da da söyleyeceğiz" diyerek şarkıyı seslendirdi. 

Törende, "Dombra" şarkısıyla ünlenen Kazak sanatçı Arslanbek Sultanbekov da konser verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı